Прочитај ми чланак

ХИТНО – СКУПШТИНА: Др Несторовић и Павић – Хоће да ухапсе и упуцају Додика!

0

Република Српска је изложена бројним притисцима и пријетњама, упозорили су из Покрета "Ми снага народа", предвођеног Бранимиром Несторовићем.

Због пријетњи упућених предсједнику Републике Српске Милораду Додику изразили су оштар протест и захтјев да се Србија, као један од гараната Дејтонског споразума, званично успротиви његовом кршењу.

Иста она америчка администрација која Србији отима Косово и Метохију, сада инсистира на укидању банковних рачуна званичницима Српске, каже Александар Павић из овог покрета. Додаје да најаве хапшења предсједника Српске Милорада Додика нису без основа.

– Ми знамо да су те пријетње врло реалне. Имамо информације да су Британци већ позиционирали Гурке, а ми знамо шта значи кад Британци негдје шаљу Гурке, значи да се спремају за неке специјалне операције. Ми се искрено надамо да то не подразумијева покушај отмице предсједника Републике Српске, јер то би увело читав наш регион у хаос – каже Павић.

 Из Покрета упозоравају да Србија мора да стане у заштиту Републике Српске јер би се њеним падом, осим Косова, отворио и проблем Војводине, гдје већ дјелују снаге које би да је отцјепе.

– Све ово што се догађа далеко је од наивног. Нама пријете јако велике опасности. Ми сматрамо да треба урадити оно што је урадио Милорад Додик. Једноставно, прекинути контакте са Западом један временски период, учврстити националну кохезију, све снаге које се залажу за очување нашег народа и потражити помоћ наших пријатеља, јер видимо да постоји испружена рука у облику БРИКС-а – рекао је Несторовић.

Да су евидентни покушаји да се Додик искључи из политичког живота, нагласио је посланик Бранко Лукић. Оцијенио је да они који стоје иза ових притисака рачунају да би, ако би уклонили Додика, успјели развластити Српску.

– Морамо да имамо конкретне кораке на који начин да помогнемо Републици Српској. Прије свега, тражићемо, уколико то буде и став предсједника Додика, да се Додик обрати Скупштини Републике Србије и да изнесе на који начин он очекује да му Србија помогне – каже Лукић.

Представници покрета „Ми снага народа“ предлажу и заједничко засједање Скупштина Српске и Србије. Упозорили су и на опасност од приједлога нове резолуције о Сребреници, која је усмјерена на укидање Републике Српске.

Несторовић: Нећемо да им вратимо новац, мало су кажњени…

Посланик Бранимир Несторовић из посланичке групе „Ми – глас из народа проф. др Бранимир Несторовић“ изјавио је данас да неће поделити новац који се добија на основу броја освојених гласова на изборима са посланичком групом „Ми – глас из народа“, наводећи да је то „мала казна“ јер су покушали да им „преузму покрет“.

„Наравно да нећемо да им вратимо новац… Не видим у чему је ту проблем. Они су нама узурпирали мреже, покушали да нам преузму покрет и кажњени су мало. Требало би више, зато што то што су радили заслужује најоштрију осуду“, рекао је Несторовић новинарима у Скупштини Србије.

Навео је да ће посланичка група, у којој је након деобе остало пет од седам оснивача покрета „Ми – глас из народа“, на следећим изборима имати мање од један одсто гласова, док се процењује да ће његова група, према више анализа, имати „више од 10 одсто“.

Према његовим речима, тај новац се по закону уплаћује на рачун носиоца листе, јер је то приватни рачун, а представници другог дела тог покрета су то знали када су улазили заједно у изборе.

„Ти људи су били на мојој листи. Јел’ ви знате ко су ти људи? Сад их знате, а да ли сте их знали пре избора било кога од њих? Нисте знали никога од њих“, казао је Несторовић.

Упитан да ли је то битно, рекао је да је то проблем с изборним законом и да ће се трудити да га промене.

„То је проблем са законом, да неки безначајни људи на листама пролазе и када прођу, онда желе да имају бенефиције“, рекао је он.

Несторовић је додао и да је та посланичка група у државни буџет вратила 500.000 евра, који изборне листе добијају за изборну кампању, и упитао да ли су тај новац вратили они који нису прешли цензус.

Посланичке групе „Ми – глас из народа“ и „Ми – глас из народа проф. др Бранимир Несторовић“ нису успеле да постигну финансијски договор, па ће сав новац који се из државног буџета додељује парламентарним странкама на основу броја добијених гласова, у потпуности припасти групи коју предводи Несторовић, јер је рачун гласио на његово име пре деобе тог покрета.

Нисмо били на колегијуму – није било потребе да учествујемо у фингираним преговорима

Несторовић је рекао да у понедељак нису били на консултацијама код председнице Скупштине Ане Брнабић, јер није било потребе да се учествује у тим „фингираним преговорима“.

Ми смо против тога да се по диктату Запада организују избори у Србији, поручио је он, и истакао да опозиција у испостављању „ултиматума“ власти, није испоставила основни – да име председника Србије Александра Вучиће не сме бити у називу изборне листе.

Несторовић је констатовао да опозиција као да све ради у договору са власти.

Он је оценио да је у току оркестрирани притисак „прозападне опозиције“ за организовање избора, а да се, истовремено, отвара проблем Војводине и да је на делу „стварање војвођанске нације и језика“.

Ми треба да прекинемо контакте са Западом на неко време, и учврстимо кохезију нашег народа, нагласио је Несторовић.

Према његовом мишљењу, власт прилично тромо и нејасно реагује и попушта под притисцима, и кад се тиче Косова и Републике Српске (РС) „облаци се надвијају над Србијом и морамо да се одбранимо од овог зла које долази са свих страна“.