Прочитај ми чланак

Завршена седница, Ћута ућуткао напредњаке: Летећете с власти тровачи народа…

0

Посланици у Скупштини Србије настављају данас седницу на којој ће расправљати о формирању Анкетног одбора због трагедија у "Рибникару" и у околини Младеновца. Представници власти и опозиције ће говорити и о оставци министра полиције Братислава Гашића. Маратонска седница почела је још пре две недеље, а до сада се расправљало о Извештају Владе о стању о безбедности у држави, као и о извештају РЕМ-а.

18:59

Завршена седница, наставак сутра у 10 сати

Закључен је јединствени претрес, седницу настављамо сутра у 10 сати, рекао је председник Скупштине Србије Владимир Орлић.

18:48

Ћута: Тровачи народа летећете с власти

“Желео бих да вам покажем пар фотографија како изгледа професионални алкохоличар пошто не престајете да ми ‘лепите’ етикету да се наводно опијам”, рекао је Александар Јовановић Ћута кога посланици СНС данима на седници оптужују да је алкохоличар.

Ћута је затим показао две фотографије на којима је Александар Вучић.

На једној видимо Вучића који у једној ситуацији “држи ракијицу мало весео”, док на другој фотографији, на којој је такође Вучић, “видите како изгледа онај ко се опија по јавним местима”, објаснио је Ћута фотографију на којој се види председник Србије како испија чашу алкохола.

Следећи пут када ми будете рекли да сам алкохоличар обратите се бившем председнику своје странке Александру Вучићу.

Јовановић је затим саопштио посланицима шта ће им се догодити када ускоро “одлете са власти”.

“Прво лустрација, Информер, Ало, Српски телеграф више неће излазити, а ликови попут Драгана Ј. Вучићевића, Миломир Марић, Жељко Митровић, Крстић Идол више неће моћи да се баве јавном делатношћу. Заборавите тровачи апокалипсе, тровачи овог народа заборавите да ћете то више радити”, рекао је Ћута.

Тема број два је да се коначно „утврди колико ви пара поседујете и одакле вам тај новац, да се утврди порекло имовине, да видимо колико ти Вучићевићу зарађујеш сипајућу сваки дан мржњу међу народом“, додао је он.

“Загорка Доловац и све оне судије које нису судиле по закону такође ће бити смењене моментално, а да се на њихова места доведу поштени људи који не могу да дођу на та места од вас лопова и превараната”, истакоа је Јовановић.

Трећа ствар, прича се да Вучић размишља да ли да пошаље полицију на грађане, да ли ће полиција да изврши то наређење, наравно да неће они су на страни народа, плашите се и треба да се плашите, рекао је Ћута.

“Ово што шета по улици је сав овај јад и бес који се накупио у последњих 10 година, људима сте се згадили зато што их гурате у аутобусе”, рекао је Ћута, посебно се обраћајући студентима којих је све више на улицама.

“Видимо се у суботу, децо немојте никада да дозволите да вам се дира у детињство, не дозволите да вас чаробњак из Оза купује за 10.000 динара”, поручио је Јовановић.

18:06

Јованов тврди: Основано Удружење грађана „Србија против насиља“, за шта ће да се користи – видећемо

Миленко Јованов (СНС) саопштио је на седници да је 5. јуна 2023. године основано Удружење грађана „Србија против насиља“ а које је основао Душан Костадиновић са седиштем у Шапцу. Основна делатност тог удружења је, како он тврди, превенција и борба против насиља.

„Идемо у нову фазу, до сада су се свађали ко ће да говори на протестима а сада ће да се туку чији је протест. Зашто је и ко заштитио име протеста под својом фирмом и зашто Демократска странка има намеру да региструје свој жиг, а не неко други. Ово је фарса и не знам докле ћете више да копирате сами себе, сада ћете да објасните људима које позивате да сте регистровали невладину организацију, да сте узели име протеста под којим га позивате, да је то сада ваше, за шта ћете то да користите то ћемо да видимо“, рекао је Јованов.

17:52

Драгићевић (Заветници): Пре подне уз трешње и зиро кока – колу нас зовете на разговор, а поподне нас вређате

Никола Драгићевић из странке Заветници указао је да Александар Вучић сада позива опозицију на разговор – пре подне уз трешње и зиро кола -колу, а по подне његови народни посланци на најгори начин вређају представнике опозиције.

“Да ли је то тај разговор на који нас позивате“, упитао је он, додајући да једини компромис о којем говорите, једино место за разговор је скупштина.

Драгићевић је указао како изгледа медијска сцена након месец дана од трагедија које су задесиле нашу земљу.

“Она је још гора, ваша реторика никад није била агресивнија, нама дајете разне дијагнозе а код вас се запатила политичка параноја, постали сте толико агресивни да сте се окренули међусобним нападима. То је политички канибализам, највећи страначки функционери оптужују министре у влади Ане Брнабић да раде за стране интересе. Крајње је време да се између себе договорити ко је чији плаћеник, ко је чија страна експозитура, да рашчистите да ли сте чланови партије или Народног покрета, да средите ствари у својој кући па да седнемо овде да причамо о државним и националним интересима“, рекао је Драгићевић.

15:52

Јованов тврди да му је Лазовић вређао мајку на Твитеру

„Зашто ми вређате мајку на Твитеру док траје седница? Зашто ми мајку називате Ћићолином. Зашто пишете то, шта је смешно кад пишете да је Јованов убио своју мајку. Погледајте смех, уживате у томе, свиђају вам се ти твитови. Ви сте својим наступом довели дотле да је колегиницу Весну покушала да нападне жена из Косовске. Зашто ми бре вређаш мајку? Ово радите да бисте изазвали реакција да би дошло до онога што желите сами, а то је крв на улицама. Ја ти кажем сада, остави ми родитеље на миру, престани више са тим. Престани да то радиш јер то није нормално, само неко ко није нормалан то може да пише по мрежама. Ти си бре болестан. За сваку длаку која падне неком посланику СНС, крив је Радомир Лазовић. Одговараћете за све“, рекао је Јованов.

15:43

Напредњаци држе фотографије Радомира Лазовића

Док је народни посланик Радомир Лазовић говорио у Скупштини, неколико посланика напредњака држали су његове фотографије.

Међу њима био је и посланик Ђорђе Тодоровић, док је један део посланика СНС устао док је Лазовић говорио.

15:36

Ћута Јовановић пришао Орлићу, Лазовић каже да се Ћути прети клањем

Народни посланик Александар Јовановић Ћута пришао је ка председавајућем Владимиру Орлићу у намери да га пита нешто.

У једном тренутку пришли су и народни посланици Миодраг Гавриловић (ДС) и Жељко Станковић (Народна странка).

За то време, посланик Радомир Лазовић причао је да председавајући Орлић прозива посланике да причају док нису у сали.

Онда је прочитао увреде које су упућене посланику Александру Јовановићу Ћути.

„Треба заклати Ћути, стварно? Јесмо дотле дошли. Идиоте пијани, то се овде изговара и после прелива даље. Прво са највишег врха ове државе долазе овакве грозоте које долазе, па издајници, овде смо чучи да неко жели да чујемо председника, па се овде прича да се прети клањем. Претили су овде да људе треба набити на колац, шта треба овде да се чује још? Кажете Ћута је упропастио живот некој деци, па како је стигао да им упропасти живот. Народ је на ивици пуцања због лажних еколога. Па је л знате одакле је ово? Ово је са једног сајта које директно са седнице уређује народни посланик СНС. Ово је са сајта информера“, рекао је Лазовић и показао фотографију Небојше Бакареца који уређује сајт Информера.

15:25

Угљеша Мрдић (СНС): Лажете да Вучић није био у Рибникару, а ви никада нисте ишли тамо

Посланик СНС Угљеша Мрдић рекао је опозицији да никада није била у школи „Владислав Рибникар“, те да лажу да Вучић није био тамо.

„Данима лажете како Вучић није био у школи Владислав Рибникар. Говорите није такав зид, није то книјга жалости, а ви никада нисте ни били у тој школи. Можда је неко некада био. Онда настављате даље, да на најгори могући начин вређате и нападате посланице СНС… Ви желите насиља, а ми мир. Вучић је са говорнице испред Народне скупштине рекао да воли све људе, а на том скупу је било између 200 и 250 хиљада људи „, рекао је Мрдић.

15:17

Парандиловић поручио напредњацима: Ову земљу сте разбуцали као беба звечку

Народни посланик Милош Парандиловић рекао је да су напредњаци разбуцали Србију „као беба звечку“.

„Ви сте ову земљу разбуцали као беба звечку. Позивам да и ви и председник државе изађете на протесте и погледате свој народ у лице. Нека Вучић ову земљу спаси од самог себе и то је довољно. Великани српске историје, Карађорђе и Милош Обреновић, славни јунаци који су прешли Албанију, да устану из гроба и да виде од ове земље шта сте направили, верујем да би их било срамота, да би погнули главе и да би се питали да ли су уопште требали ову земљу да спашавају“, рекао је Парандиловић.

14:02

Орлић одредио паузу до 15 сати

Након обраћања посланика, председавајући Владимир Орлић одредио је паузу у трајању од сат времена.

13:46

Свађа Лутовца и Орлића: „Немојте тако да ми се обраћате“

Посланик Демократске странке Зоран Лутовац затражио је повреду пословника након што су представници власти добацивали.

„Ви морате да водите рачуна о реду овде, дозвољавате хорско добацивање“, рекао је Лутовац, али га је Орлић одмах прекинуо.

„Не није, ја сам дао реч Миленку Јованову. Шта причате?“, упитао је Орлић, а одмах одговорио Лутовац:

„Добацивали су, мени нисте дали реч“.

Одмах је одговорио председавајући Орлић.

„Ако немате појма шта причате, немојте да се јављате“, рекао је Орлић и брзо је реаговао посланик ДС:

„Немојте тако да ми се обраћате“, рекао је Лутовац.

13:33

Томашевић (НАДА): Боље бити студент са 43 године, него завршити факултет за три дана

Посланик НАДА Ненад Томашевић рекао је представницима власти су неки из њених редова завршавали факултете, а да нису имали ни средњу школу.

„Чули смо овде прозивке за господина Лазовића да је он и даље студент са 43 година. Па боље студент са 43 године, него да је завршио факултет за три дана, као многе ваше колеге. Неки од вас су завршили факултете, а прескочили су средњу школу. О докторатима нећу ни да говорим. А неки су полагали испите у једно време, а били на другом месту. Имајте мало обзира и немојте да се спрдате са колегама који нису завршили факултет, јер данас имате формално и неформално образовање. Неко може да постане адвокату у педесетој или 22. години, какав је то проблем“, рекао је Томашевић.

13:18

Лазовић подржао глумце које власт таргетира

Народни посланик Радомир Лазовић подржао је данас глумце које власт таргетира последњих недеље, али и прочитао списак истакнутих глумаца које представници СНС нападају због подршке протестима против насиља.

„Али како би грађани разумели, овде се не ради о неким насумичним увредама са интернета. Не не не, ради се о добро организованој кампањи власти која би требало да застраши све оне који се критички односе према режиму Српске напредне странке. Порука је да је забрањено мислити другачије. Грађани, сећате ли се спота у којем је власт таргетирала Оливера Ивановића и проглашавала га за издајника, након чега је убијен?“, рекао је Лазовић и додао:

„Сличан спот у коме су глумци оптужени за рушење државе и уставног поретка јер подржавају протесте против насиља, појавио се у организацији режима у које се таргетирају глумци. Глумци су оптужени за “антидемократско рушење државе и уставног поретка и антицивилизацијске акте против телевизије Пинк”. Јер ПИНК је заиста део СНС државе, полуга режима, па докле иде повезаност ове телевизије са СНС-ом можда најбоље говори чињеница да Жељко Митровић добија милионе да за нашу војску прави оружје. Али није то сад тема. Бавићемо се и тиме“, истакао је Лазовић и додао:

„Свако ко не мисли као СНС је рушитељ државе, је издајник, заслужује да буде нападнут, па и убијен. Дотле иде њихова жеља да остану на власти. Прво су почели да праве спискове неподобних медија, а сада да праве спискове неподобних грађана и глумаца“, истакао је Лазовић.

12:27

Орлић дао две опомене Ћути Јовановићу

Након расправе посланика власти и опозиције, председавајући Владимир Орлић изрекао је прву опомену Ћути Јовановићу.

„Јовановићу, да наставимо?“, рекао је он и дао му другу опомену.

12:11

Сукоб Сандре Божић и Радомира Лазовића

Након обраћања посланика Радомира Лазовића обратила се посланица СНС Сандра Божић и одговорила му да говор мржње спроводи управо опозиција.

„Можда мислите да је киша с протеста опрала ваш образ, али тешко. Сада ћу ја да вам ко сте ви. Проституку, курву, наказо, обесићемо те, силоваћемо те, уштво, наказо, неталентована наказо, државна проституку, сплаварушо, националистички шљаму…“, читала је увреде Сандра Божић и додала:

„Ви сада климате главом, што значи да одобравате овакво насиље, исто оно које сте чинили мојој колегиници Невени Ђурић. То је генерисано насиље, где ће сутра бити нормално да нас бацају у Саву. У потпуности се слажем са председником Вучићем да ово не може бити језик политичке културе. Лицемерно је позивати на протесту где шетају обешене лутке Александра Вучића, где људи шизофрено уринирају на врата Владе Србије“, изјавила је Божић.

Након његов говора обратио се посланик Лазовић и рекао да он то осуђује и поново прочитао увреде којима власт назива опозицију и грађане.

„Претпостављам да сте ви лично добили ове увреде, али је л ви мислите да је нама то нормално. Па чиме се ми бавимо ових дана ако је вама то нормално. Ми осуђујемо и то али госпођо Божић, има ли неко ко је овде рекао те оптужбе. Али ви јесте ово рекли, је л треба ми да вам пишемо ово да не говорите академског заједници. Кажете за 1.850 професора који су потписници иницијативе за протест Србија против насиља да су плаћеници окупљени око истог банковног рачуна. А, што то људи? То су људи који само мисле другачије од вас, стојите иза тога својим потписом. Гледајте сада ово. Колеги посланику говедо, антисрпско ђубре, говорите да су Срби геноцидни народ, ви сте извор насиља. Па од вас долази највећа одговорност, бујице увреда. Ваша колегиница каже да смо бедници, најгори олош, битанге, брутални лажови, да смо испоручивали оружје не знам коме. Шпијуни, анонимне ларве, лешинари хијене, бедо људска, овако ви нас називате. Ово су све посланици рекли, господо и јавно је доступно… Извините се медијима, грађанима, ја немам проблем да се извиним свакоме ко је трпео насиље „, рекао је Лазовић.

11:55

Синиша Ковачевић: Ко је аутор спота против глумаца који личи на потернице са Дивљег запада

Господине министре полиције, да ли су ухваћени нападачи на посланике Бакареца, Вујачића и државног секретара Пајкића? Да ли су ухваћени они који прете породици Бенчина-Драгићевић и њиховој малолетној деци, питао је надлежне посланик Народне странке Синиша Ковачевић, преноси Данас.

„Много знатижеље за овако мало времена, нарочито ако узмете у обзир чињеницу да скупштина нема право да поставља питања тужитељки Доловац, јер она више није бирана у овој кући. Госпођо Доловац и госпођо министарко правде, да ли је у срамној тв етиди, у којој се у духу најгоре фашистичке традиције појављују на друштвеним мрежама и некој телевизији, а у којој се као у маниру Дивљег запада објављују потернице за педесетак београдских глумаца, само без новчаног износа и оног уобичајеног „жив или мртав“, постоје елементи кривичног дела и јесте ли, уколико сте га препознали, дали налог министру полиције за даље поступање“, навео је Ковачевић.

11:35

Лазовић тражи формирање Анкетног одбора: Насиље долазило преко Пинка и Хепија

Посланик Радомир Лазовић поручио је да РЕМ није ништа урадио да спреми говор мржње и насиља уочи трагедија у школи „Владислав Рибникар“ и околини Младеновца.

„Овај Анкетни одбор требало да би испита безбедосне одговорности и шта смо као држава урадили да оружја буде мање. Процена је да у Србији има 2,7 милиона комада оружја, део јесте легалан, али већи део није. Треба испитати и допринос медија због оваквих трагедија. Више пута сам помињао шта се дешава када су људи изложени континуираном насиљу, а долазе са јавних медија, у овом случају националних фреквенција које су јавно добро и у служби јавног интереса. Постоји регулаторно тело да се закони поштују, да имате културни и образовни програм, да људи могу да виде нешто друго што није ријалити и насиље. С разлогом је уређено како националне фреквенције треба да се користе. Људи у РЕМ-у ништа нису урадили да се спречи насиље које је долазило преко Пинка и Хепија. Да су хтели да ураде нешто, можда не би дозволили да осуђени криминалац објашњава како да убијете људе, а да не одговарате“, рекао је Лазовић.

„Има ли неког дна у које можете дубље да стигнете. Глумци су културно благо ове земље, а сада су мета. Јуче сте им претили да неће моћи да раде у Србији, а данас им се већ угрожава имовина… Ако једног народног посланика чекају СНС батинаши на степеништу, шта онда да кажу грађани. Власт је све нервознија, то је сада већ јасно. Србија ће бити без насиља, хвала вам свима који учествујемо данас, ово су велике ствари“, рекао је Лазовић.

11:18

Скандалозан наступ посланика СНС: На протесте долази снајпериста и муџахедин армије БиХ, шта је следеће – да вам пева Томпсон?

Посланик СНС Милимир Вујадиновић рекао је да на протесте „Србија против насиља“ долази снајпериста, муџахедин и припадник армије БиХ који је убијао Србе и упитао да ли ће на следећем протесту да пева Марко Перковић Томпсон?

„Протести сами по себи могу бити само корисни, међутим организована окупљања са лицемерним мотивима и разлозима не могу бити ништа друго до основ за насилно урушавање уставног поретка и насиља као таквог. Циљ је да се насиље заплаши већинска Србију, која су у ствари Бакарец, Вујачич, Пајкић и сви ми. У томе вам неће помоћи ни Алијини војници, припадници армије БиХ које сте поред хрватских агената и политичара почели да доводите у Београд на протесте. Поред хрватских одборника и посланика, прошлог викенда у Боеграду на протесту био је припадник армије БиХ. Он је био део војске које спроводила чишчење Срба, а после се придружио муџахедима. Снајпериста сам по себи значи да чека и убија недужне људе, то нисам смислио ја, већ је он то рекао сам за себе. Је ли за њега био снајпер који је недавно одузела београдска полиција. Такав човек се појавио на протестима прошлог викенда. Када ће бити забрањен таквим лицима улазак у Србију. Да ли сте за њега наменили неко министарско место у Влади, представници опозиције? Шта ће вам Алијин снајпериста, муџахедин, наркоман и макро. Да ли је следећи потез да вас на следећим протестима забавља Томпсон, а да вам химна буде Бојна Чавоглаве. Судећи према свему до сада, то се очекује“, срамотно је рекао је он.

11:02

Тепић: Вучић отишао на Хепи да прети глумци, да ли је тачно да је Никола Петровић користио кокаин

„Постављам питање председнику Србије Александру Вучићу и републичкој јавној тужитељки Загорки Доловац. Јуче се цео дан, а вероватно ће и данас, врти на друштвеним мрежама језив филм против десетина наших културних радника и културног блага ове земље. И то само неколико дана након што су упућене језиве претњи глумици Тамари Драгичевић и њеној деци. Онда онај језив спот, који личи на Пинк кухињу када је прављен пре убиства Оливера Ивановића. Вучић одговара глумцима да када уђу у политику, морају да буду спремни на политички одговор. Је ли то одговор, хушкање, претње?“, рекла је Тепић и додала:

„Отишао је на телевизију Хепи да претњи глумцима, отишао је и да ослободи директорку школе Владислав Рибникар. Каже нећу да утичем на просветну инспекцију, али каже то је једна брижна жена. А просветна инспекција ћути. Председник државе прати шта лајкују новинари РТС, па о томе говори на другој телевизији. Тиме се бави председник. Питање за Тужилаштво и полицију. Шта је са кривичном пријавом везаном за несрећу коју је меклареном изазвао кум Вучића, Никола Петровић. Да ли је тачно да су анализе крви и урине после несреће на ВМА показале присуство алкохола и кокаина. Да ли је тачно да ће налаз са ВМА покушати да оспори Никола Петровић тако што је на анализу у Немачку послао влас косе,тај човек који није познао по бујној фризури. А онда је та влас утврдила да он није користио наркотике. „, подвукла је Тепић.

10:41

Ненад Митровић (ДС) честитао Јокићу и Ђоковићу на успесима

Посланик Демократске странке Ненад Митровић честитао је нашим спортистима на невероватним успесима.

„Дозволите ми да као малом човеку са ове говорнице честитам Николи Јокићу на великој победи Денвера и његовом личном успеху и Новаку Ђоковићу на његовом 23. гренд слему. Сомбор и Београд славе. Исто тако честитам и Јелени Вучковић, научници која је постала члан Америчке академије наука. Она је рођена у Параћину, а докторирала је у Станфорду. То треба да буду прави узори нашој деци“, поручио је он.

10:35

Ћута Јовановић: Да ли су тачни наводи да је Вучић склон манично депресивним стањима

Народни посланик Александар Јовановић Ћута имао је неколико питања за министре у Влади.

„Питање за министарску здравства Да ли је могуће да се формира комисија вештака сачињена од неуропсијитара да се утврди да ли су тачни наводи Наташе Јовановић да је Александар Вучић склон честим манично депресивним стањима и епизодама. Питање за министарство енергетике и рударства, по ком основу се у просторне планове Србобрана уводи пројекат изградње ветропаркова на површини од 450 квадраних километара, на земљишту које је прве и друге категорије. За Горана Весића питање је када ће спровести решење о рушењу мале хидроелектране у Ракити. Ено је Ракитска река у цевима. Ко је аутор спота на Пинку где се глумци таргетирају као они који хоће да руше уставни поредак“, рекао је Јовановић.

10:23

Козма: Правда је да се снимак са наплатне рампе у Дољевцу достави Тужилаштву

Посланик Роберт Козма рекао је да снимак са наплатне рампе у Дољевцу, где је страдала Станика Глигоријевић, треба да се достави Тужилаштву.

„На протесте Србија против насиља, говорио је и Милутин, син Станике Глигоријевић. Он је тражио правду, није тражио неке закулисне радње. Правда подразумева да одговарају они који су криви, правда подразумева да се тај снимак достави Тужилаштву. Правда подразумева да породица Станике Глигоријевић добије преко потребни мир“, рекао је посланик Козма.

09:57

Јованов вређао опозицију, Орлић опомињао Миливојевића

Владимир Орлић изрекао је две опомене Срђану Миливојевићу. Миливојевић се најпре осврнуо на Дејана Булатовића, рекавши да не жели да примећује прелетаче. На захтеве напредњака да поднесе оставку и да се извини Невени Ђурић, Миливојевић је се извинио Ивони Шталер, посланици италијанског парламента. Међутим, он није могао да настави своје излагање, јер га је прекинуо председавајући и изрекао му прву опомену.

Све време током расправе, шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов нападао је опозиционе посланике.

09:55

Лазовић читао увреде посланика СНС на рачун опозиције

Лазовић је прошле недеље читао изјаве посланика СНС, одговарајући тако на карикатуре „против Вучића“ које је донео посланик СНС.

„‘Да овај морон има везе са мозгом, после судске потврде колика је лажовчина не би више лупетао’ – Милица Николић. Стварно? ‘Ајмо даље, Зоран Томић: ‘Говно једно безобразно, срам те било. Олоши смрдљиви’, Зорану Лутовцу. Јанко Лангура: ‘Олошу, накомански’. Сандра Божић: ‘Највећи мрзитељи Србије скупљали се на протестима, убиство председника…’. Има горе. Јанко Лангура: ‘Идиоти из опозиције'“, навео је Лазовић.