Прочитај ми чланак

Завршен протест „Србија против насиља“: Грађани засули зграду Пинка јајима…

0

Вечерас се одржава 19. по реду протест "Србија против насиља". Грађани се у 19 сати окупљају испред зграде Владе Србије, а затим ће кренути у протестну шетњу до зграде ТВ Пинк.

21:30

Завршен протест

Испред зграде Пинка управо је завршен 19. протест „Србија против насиља“.

21:26

Бањац чита захтеве протеста

Смиљан Бањац је на крају протеста поново прочитао захтеве протеста „Србија против насиља“.

21:20

Зграда Пинка засута јајима и тоалет папиром

Окупљени грађани бацају тоалет папир на зграду Пинка, а зграду телевизије гађају и јајима.

21:11

„Жељко, лопове“ и „Гаси Пинк“: Одјекује испред зграде ТВ Пинк

„Жељко, лопове“, узвикују грађани власнику ТВ Пинк.

Иначе, испред зграде ТВ Пинк између припадника приватног обезбеђења и грађана је кордон редара који обезбеђују протесте „Србија против насиља“.

„Гаси Пинк“, порука је грађана испред ове телевизије.

21:09

Одржан 14. протест „Нови Сад против насиља“

У Новом Саду вечерас одржан је још један, 14. по реду, протест „Нови Сад против насиља“, који је био посвећен урбанистичком насиљу.

Како су претходно најавили организатори, за вечерас није ни била предвиђена шетња, која се протеклих недеља одвијала у две централне новосадске улице и трајала у просеку двадесетак минута.

Опширније читајте у посебној вести.

21:03

Колона стигла до зграде Пинка

Протестна колона управо је стигла до зграде ТВ Пинк.

Испред улаза у двориште ове телевизије налазе се припадници приватног обезбеђења.

Како јавља репортерка портала Нова.рс, тренутно је број учесника протеста већи него када су се окупили испред зграде Владе Србије.

Грађани дувају у пиштаљке и трубе и узвикују „Уа“.

21:02

„Битно је да се извуку браћа Вучић из афере Јовањица“: Протест и у Горњем Милановцу

Вечерас је у Горњем Милановцу на Тргу Кнеза Михаила, од 19 сати, одржан још један протест против насиља. Присутнима се са говорнице обратио новинар и публициста Ханибал Ковач.

„Јако је значајно дати подршку свим грађанима који протестују у бројним градовима Србије против насиља. Иако је централни догађај у Београду, врло је важно подржати чуваре ватре и храбре људе у локалним срединама. Ми морамо показати да смо и те како сви заједно против зла које нам се дешава и спрема“, поручио је Ковач.

Како је истакао, поред пет основних захтева,свака средина има своје спецификуме, па тако и Милановац.

Опширније читајте у посебној вести.

20:58

„Круни се кула зла на Андрићевом венцу“: Поручили демонстранти на скупу у Крагујевцу
„Александар Вучић одлази много брже него што он мисли. Круни се кула зла на Андрићевом венцу“, рекао је вечерас на протесту у Крагујевцу Божидар Катић, новинар из Шапца.

У Крагујевцу је вечерас на 15. протесту против насиља у том граду, шабачки новинар поручио „да неће моћи избори, онако како је замислио Александар Вучић“, и да сво зло у овој земљи „долази из једне главе са Андрићевог венца“.

Опширније читајте у посебној вести.

20:56

„Србијо, дођи и помози да сачувамо Каблар од стакленог видиковца“: Одржан протест у Чачку

„Србијо, дођи и помози да сачувамо Каблар од стакленог видиковца“, порука је са вечерашњег протеста против насиља који је одржан од 19 сати код споменика Војводе Степе Степановића у Чачку.

Грађани су позвали одговорне да се извуку из својих мишијих рупа и предоче им аргументе поводом насиља над природом.

„Имали смо претње, примену силе у виду ометања слободе кретања на Каблару, неистине да се појавило клизиште, пробијали смо се кроз шуме и врлети како бисмо стигли до врха планине“, казао је песник Јевђеније Јулијан Димитријевић.

Он је истакао да су сви активисти проглашени грађанима другог реда под овим, наглашава, издајничким режимом.

20:54

Лазовић: Испуњење захтева протеста Србија против насиља минимум да се држава окрене од насиља

Посланик Зелено-левог фронта Радомир Лазовић изјавио је вечерас да је испуњење захтева протеста „Србија против насиља“ кључни минимум да држава настави даље и да се, како је казао, окрене од насиља.

„Ако власт неће да их испуни, опозиција хоће“, рекао је агенцији Бета Лазовић на београдском деветнаестом протесту „Србија против насиља“.

Према његовим речима, технички организатори тих протеста траже подршку грађана како би на изборима сменили власт и испунили захтеве окупљања.

20:52

Протест одржан и у Зрењанину

На вечерас одржаном 17. протесту против насиља, више стотина грађана Зрењанина поново је упутило снажну поруку властима и захтевало државу без насиља у којој се поштују закони.

Опширније читајте у посебној вести.

20:25

Колона прешла Газелу

19:49

Грађани кренули до Пинка

Демонстранти су након уводног обраћања кренули у шетњу до зграде Пинка.

Они ће до Пинка ићи Улицом кнеза Милоша, затим Булеваром кнеза Александра Карађорђевића.

19:46

Почело обраћање: „Подигнимо главе, подигнимо глас“

Модератор протеста „Србија против насиља“ Смиљан Бањац отворио је вечерашњи протест, а након њега се обратио Алекса Савић, постдипломац са Машинског факултета.

„Како се осећате када после 12-часовног радног времена половина плате оде на уџбенике? Када вам о моралу причају људи без морала? Када размишљате о томе да ли вам деца трпе насиље“, упитао је Савић окупљене на протесту.

Он је упутио и поруку свим младим људима.

„Подигнимо главе, подигнимо глас. Ово је можда последња шанса да нашу Србију учинимо слободном и демократском државом“, поручио је он.

19:37

„АВ и Пинк врше ментално насиље“

„АВ и Пинк врше ментално насиље“, „Срећно у финалу“ и „Ја сам крезуб, али нећу да гласам за ‘комплетног идиота'“, неки су од транспарената на вечерашњем скупу.

На протесту су и опозициони политичари Радомир Лазовић, Мирослав Алексић, Борислав Новаковић, Зоран Лутовац, Срђан Миливојевић и Александар Јовановић Ћута.

Међу грађанима је и глумица Светлана Цеца Бојковић.

19:16

Јована Јеремић, Сарапа и Жељко Митровић у робијашким оделима

Грађани се још увек окупљају испред зграде Владе Србије, а поједини учесници протеста донели су картонске лутке водитеља ТВ Пинк Јоване Јеремић и Предрага Сарапе, али и власника ове телевизије Жељка Митровић у робијашким оделима.

19:14

Протест и У Нишу: Грађани од Градске куће иду до Скупштине града

И у Нишу се вечерас одржава протест „Србија против насиља“.

Како су најавили организатори, грађани ће се окупити испред Градске куће, одакле ће кренути у протестну шетњу преко Трга краља Милана, затим до Трга краља Александра, па преко Душанове до Скупштине града Ниша.

Окупљенима на протесту ће се обратити адвокатица Драгана Милутиновић и професор Дејан Благојевић.

Најављено је да ће у фокусу вечерашњег протеста бити образовање, односно „дискриминација ђака изван Београда, а који нису добили бесплатне уџбенике“.

19:09

Зграда Пинка прекривена тробојком, неки грађани одмах дошли испред ТВ Пинк

Неколико десетина грађана дошли су одмах испред ТВ Пинк.

Преко зграде ТВ Пинк раширена је велика српска тробојка.

Иначе, испред зграде ТВ Пинк налазе се припадници приватног обезбеђења, али су видљиви и припадници полиције.

19:01

Почело окупљање грађана испред Владе Србије, блокирана Улица кнеза Милоша

Грађани су почели да се окупљају испред зграде Владе Србије у Немањиној.

Улица кнеза Милоша је блокирана.

18:43

Ово је рута вечерашњег протеста

У Београду ће 19. грађански протест „Србија против насиља“ почети испред зграде владе Србије у 19.00 сати, одакле ће протестна поворка отићи до зграде ТВ „Пинк“.

Од зграде владе, на раскрсници улица Кнеза Милоша и Немањине, окупљени ће улицом Кнеза Милоша, преко Булевара Војводе Путника и Кнеза Александра Карађорђевића отићи до зграде те телевизије.

18:42

Који су захтеви протеста

На списку захтева грађана који протестују је смена министра полиције Бранислава Гашића, шефа БИА Александра Вулина, смене чланова Савета РЕМ-а, одузимање фреквенција телевизијама које „промовишу мржњу и насиље“ (Пинк и Хепи), смена руководства РТС, али и гашења таблоидних медија који „објављују лажне вести, шире говор мржње и насиља и континуирано крше новинарски кодекс“.

18:41

Пајтић: Треба да се мења тактика, не може све да се сведе само на шетње

Професор Правног факултета у Новом Саду Бојан Пајтић је рекао синоћ, говорећи о протестима „Србија против насиља“, како „генерално треба да се мења тактика“.

„Мислим да су шетње апсолвиране, не зато што нам не пријају, увек је добро изразити протест, али очигледно да је режим навикао да истрпи два-три сата шетње у Беогаду, Новом Саду и другим градовима и да се после тога ништа не догоди“, рекао је Пајтић у емисији „Међу нама“ на ТВ Нова.

„Оно што очекујем јесте да се предузму неке много озбиљније, радикалније и ненасилне мере. Очајнички је потребно и опозицији и свакоме ко се не мири са стањем у држави да примора режим на неке концесије и да га примора да устукне“, додао је он.

18:39

Стефановић (ССП): Опозиција тражи изборе, али не одустаје од захтева и протеста

Потпредседник Странке слободе и правде (ССП) Борко Стефановић изјавио је раније да ће опозиција наставити са одржавањем протеста „Србија против насиља“, као и да ће наставити да инсистира на захтевима протеста, без обзира што тражи ванредне изборе.

Борко Стефановић је за Инсајдер ТВ рекао да предстоје „промене модуса“, односно функционисања протеста „Србија против насиља“.

„У којој форми, то ћемо се договорити сви у опозицији и са грађанима. Можда промена у виду појачавања притиска или нових облика притиска, попут онога што видите у Скупштини. Не бојкот или блокаду, ми смо јуче и данас вршили опструкцију Скупштине“, казао је Стефановић.

18:38

Лазовић: Пинк није променио уређивачку политику пуну мржње и насиља

Радомир Лазовић, посланик Зелено-леви фронт, рекао је раније да је након последњих дешавања у Скупштини Србије и ограничавања кретања народним посланика од стране кордона полиције још једном требало потребно позвати грађане на протест.

„Да позовемо комшије, пријатеље, колеге, све оне који се можда двоуме… Протест се неће одржати испред Скупштине, већ ће бити испред Владе у Немањиној, а рута кретања ће ићи до Пинка. Та телевизија не само да није променила уређивачку политику пуну мржње и насиља, већ је почињањем новог ријалити програма и спотовима против неистомишљеника и опозиционара наставила ширење мржње у друштву. Позивам грађане да заједно ходамо до ТВ Пинк. За оне који не могу да ходају, нека дођу до ТВ Пинк“, рекао је Лазовић.