Прочитај ми чланак

ЗАВЕТНИЦИ: Вучић је ишао у Републику Српску да убеди Додика да не иде на референдум

0
Фото: Ненад Златановић

Скуп Заветника (Фото: СРБИН.ИНФО / Ненад Златановић)

Јуче је у Београду одржана конференција за одбрану Републике Српске коју су организовали Заветници. Конференцији за одбрану Републике Српске присуствовали су прослављени глумци Милан Лане Гутовић и Танасије Узуновић, чешки режисер Вацлав Дворжак, ратни генерали Војске Републике Српске Мићо Грубар и Душан Ковачевић…

Конференција је одржана као део кампање у којој ће се Заветници трудити да помогну очувању Републике Српске коју покушавају да укину. Уставни суд БиХ је дан Републике Српске прогласио неуставним, а то је само један ок покушаја да Срби потчине Сарајеву. Да их потчине истом оном Сарајеву из ког је кренуо крвави рат против Срба. 

Бранили су Срби крвљу и одбранили своју Републику Српску. Полагали су животе за виши циљ, за част, достојанство и слободу. Полагали су своје животе за српство и ако треба поново ће је бранити.

Стефан Сраменковски (Фото: СРБИН.ИНФО / Ненад Златановић)

Стефан Сраменковски (Фото: СРБИН.ИНФО / Ненад Златановић)

Конференцију је отворио председник Заветника Стефан Стаменковски који је подсетио на велике губитке српског народа западно од Дрине у двадесетом веку и напоменуо како је Република Српска велика победа тог народа. Стаменковски је рекао да не нападају Републику Српску због Додика већ Додика због Српске. 

Оно што је посебно важно то је да је Стаменковски напоменуо да Србија није тражила вето на резолуцију о Сребреници као и да је Александар Вучић, премијер Србије, био на прослави дана Републике Српске само да би одговорио Додика од референдума. 

„Наша обавеза је браћо и сестре да чувамо оно што су наши очеви и дедови створили великом жртвом. Небројано је породица у Републици Српској где су погинули сви потомци. Нека огњишта су се угасила да би Република Српска живела. Неки од нас, они старији, су били учесници тих ратова. Проводили су месеце и године у рововима“, рекао је Стеменковски и побрао громогласан аплауз.

ФОТО: Принтскрин Балкан.инфо

ФОТО: Принтскрин Балкан.инфо

„Ја не умем да држим овако ватрене говоре као господин пре мене. Могу да будем кратак и зато се мој говор конципира на принципу на ком се шију женске сукње. Да буде довољно кратак да заинтересује, а да буде довољно дугачак да покрије тему. Дошао сам да дам подршку Републици Српској и не само Српској већ целом српском народу. Из простог разлога јер том народу припадам. Ако се некоме буде учинило да иза овог говори стоји чисти српски националиста тај има право”, кратко јасно и одлучно после председника Заветника присутнима се обратио познати српски глумац и сатиричар Милан Гутовић.

ФОТО: Србин.инфо - Ненад Златановић

ФОТО: Србин.инфо – Ненад Златановић

Окупљенима се обратио и члан главног одбора Заветника Републике Српске, Никола Вујичић. Он је подсетио и апострофирао да је Војска Републике Српске херојска, да је она бранила Српски народ и да су ти војници својим животима обезбедили да живи Српска. 

„Република Српска је данас светионик целокупном српском народу, она је данас подсетник светском силнику колико Србин љуби слободу“, рекао је Вујичић.

Vaclav Dvorzak

Стефан Сраменковски (Фото: СРБИН.ИНФО / Ненад Златановић)

Затим је говорио Чех Вацлав Дворжак, истакнути редитељ који се прво извинио у име своје државе јер је учествовала у тој агресији НАТО-а против Србије. Он је нагласио да је петаколона у Чешкој је нанела велику штету и својој земљи и Србији. Рекао је да се он труди да рашири истину о догађајима из 90-их који су се десили на Балкану. Он је рекао да жели да сними филм о Сребреници и да покаже свету праву истину. Додао је и да је имао велику част да присуствује прослави дана Републике Српске. 

Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Одмах после прослављеног редитеља говорио је бард српског лумишта Танасије Узуновић који је рекао да се нада да ће ускоро Бањалука и Београд бити у једној држави јер је то нормално. Рекао је да Република Српска смета баш због тога што је Српска.

Стефан Сраменковски (Фото: СРБИН.ИНФО / Ненад Златановић)

Стефан Сраменковски (Фото: СРБИН.ИНФО / Ненад Златановић)

Конференцију је затворила Милица Ђурђевић, портпарол Заветника. Она је нагласила да исконско лице Срба данас препознајемо у Републици Српској, лице слободе.

„Српска памти своју историју, Српска чува своје гробове и Српска памти своје јунаке. У Српској данас живи Принцип, Принцип који је 1914. године устао против окупације. У Српској живи охрабрење и нада за све Србе, тамо живи идеја да Дрина буде кичма Србије, а не граница. Република Српска је данас испит, испит нашег идентитета и интегритета. Одбраном интегритета Републике Српске одбранићемо идентитет Срба“, рекла је Милица Ђурђевић.

Извор: СРБИН.ИНФО