Прочитај ми чланак

Зауставили смо масовна убијања: Зна ли Трамп ишта о Балкану

0

Након што је амерички председник рекао да је споразумом у Вашингтону заустављено масовно убијање између Србије и Косова, поставља се питање да ли Доналд Трамп зна било шта о Балкану. Мисљење аналитичара је подељено, па су једни става да председник и не мора да зна шта се збива између две мале државе, већ се по том питању ослања на своју администрацију, док су други убеђени да Трамп на овај начин прави представу за сопствене бираче и убира предизборне поене правећи од себе главног светског миротворца. У рату који је одавно завршен.

О чему се заправо ради?

Foto: Kabinet predsednika Srbije

Амерички председник Доналд Трамп је током предизборног говора у Северној Каролини рекао је да ће можда добити Нобелову награду за мир, а у том контексту поменуо је и Косово, рекавши да његова администрација успева да заустави “масовна убијања” која се већ годинама дешавају на том простору.

“Заустављамо масовна убијања између Косова и Србије. Дуго су се убијали, а сада ће престали. Рекао сам им, момци, хајде да се састанемо, знате, стотинама година су се убијали, под различитим именима…“, рекао је Трамп, говорећи о томе како је номинован за Нобелову награду за мир, а “лажни медији” у САД нису о томе известили у својим емисијама.

Свако има свој интерес, па и Трамп

Долазимо до момента када споразум који су Беогард и Приштина потписали у Вашингтону, открива своје право значење – подизање рејтинга Трампу пред изборе.

Спољнополитички аналитичар Душан Пророковић каже да је након ове Трампове изјаве јасно да он чак не зна да ли се ту ратује или не.

“Председник Америке није упознат са развојем кризе између Србије и Косова, као ни са текућим стањем ствари између њих. О томе воде рачуна Пентагон, Стејт департмент и сам Ричард Гренел. После Вашингтонског споразума јасно је да иза свега највише стоји Пентагон, јер се углавном односи на енергетику, која је Пентагону важна”, сматра Пророковић.

Мишљења је да Трамп првенствено има лични интерес у целој овој причи.

“Он је због споразума између Београда и Приштине номинован за Нобела за мир, а с обзиром на структуру његових бирача то је сасвим довљно за поене у предизборној трци. Они не знају ни на карти да нађу Србију и Косово, али кад кажете да је Трамп номинован за Нобела због потписаног споразума и избегавања даљег крвопролића то онда звечи. У свим великим државама је тако, да су институције задужене з атакве ствари, а Трампу иначе има један глобалан поглед на политику. Њега занима само да протера кинеске инвеститоре са Балкана и да смањи тај агресивни руски утицај на југоистоку Европе. Да ли је то Србија, Косово, Бугарска или Румунија, Трампу је свеједно, све док се ствари одвијају у том њему жељеном правцу”, закључује Пророковић.

Представа за бираче

Политички аналитичар Бобан Стојановић каже да није сигуран да је Доналд Трамп у тој мери необавештен, већ се ради о пласирању вести на онај начин који му у кампањи одговара.

“Не бих рекао да не зна ништа о односима Србије и Косова, односно, сигуран сам да зна, али јавност у САД врло могуће не зна. И то је врло вероватно разлог такве комуникације. Као што се потенцирају номинације за Нобелову награду за мир, делује да је то Трампов наратив у изборној кампнаји. Мир, окончање сукоба, нормализација односа у свету. Као што је велики број коментатора проценио – цела ова прича је део Трампове кампање, тако треба гледати и ове изјаве, али и Гренелове активности које су у току на овим просторима”, закључује Стојановић за Нова.рс.