Прочитај ми чланак

Зашто Вучић најављује катаклизму, градоносне облаке и најављује тешка времена

0

Србија није у рату и не изгледа да ће бити, али председник Александар Вучић најављује катаклизму. Већ месецима говори да долази најтеже доба за Србију од Другог светског рата, теже и од деведесетих. Мало ко верује у ове црне најаве председника, па се поставља питање шта стоји иза њих. Поједини стручњаци за Нова.рс наводе да је крајње необично да неко ко је задужен да умири људе и обећа да ће кроз буру проћи мирно, употребљава такве речи, и оцењују да је то његов позив да му се још више власти преда у руке.

“Људи, то ће бити катаклизма”; “Волео бих када би могло небо да се сручи на мене, а не на нашу земљу”; “Ви не разумете шта се збива, то не могу да вам објасним, то нисам никад доживео”; “Над Србијом се надвијају огромни и градоносни облаци“…

Председник Србије Александар Вучић овако нас припрема на период који следи и оцењује да нас због рата у Украјини очекује најтеже доба од 1944, теже чак и од деведесетих, када смо имали и ратове и санкције.

За социјалног психолога Драгана Попадића крајње је необично да неко ко је председник државе употребљава такве речи као што је катаклизма. Он каже да је председник задужен да умири људе и да им обећа да ће кроз ту буру проћи релативно мирно.

“Нама заиста следе тешка времена управо и због тога што ће се ова криза искористити за учвршћивање ауторитарног поретка. Ауторитарне вође их прижељкују или чак сами изазивају ако такве кризе не наступе. Ако он већ има сву власт у рукама онда оваква криза значи – дајте ми кормило у руке, немојте нико да се меша. Тада наизглед нема времена, није место да се прича о правима, слободама, о захтевима који се тада представљају као тривијални и само ометају вођу који је концетрисан да нађе излаз за нас”, наводи Попадић за Нова.рс.

Он каже да су то типични начини на које ауторитарне вође покушавају да учврсте власт и покушају прогон политичких неистомишљеника, те да верује да ће то бити покушано и у Србији.

“Дакле, председник се нуди да буде спасилац, једини који нас може спасити у таквој ситуацији, а услов да нас он спасе је да му се не мешамо у посао, да му поверујемо да је способан, паметан… Лично мислим да је то позив да му се још више власти преда у руке”, сматра Попадић.

Он подсећа да већ пола године нема владе, те да о томе нико не говори.

“Он једини преговара о Косову, о кредиту… Нико не зна шта ће он тачно издоговарати у Прагу. Све је остављено њему да он буде за кормилом. Крајње је забрињавајуће што он ничим није показао да је способан да се у таквим ситуацијама сналази. Ни карактерним особонима, нити одлукама које је доносио”, закључује Попадић.

Упитан да ли би овакви Вучићеви говори могли да послуже и ублажавању пада рејтинга, што обично следи услед раста цена и лошијег живота, он одговара:

“Када је ситуација тако критична да он спасава што се спасити може, испада – да он није радио то што је радио, да је уместо њега био ту неко мање способан, пожртвован, мање родољуб…, ситуација би била много гора. Колико год да је лошије, ми треба њега да величамо, зато што је могло да буде много много горе, а он нас је тога спасио. Крајња незахвалност је замерати му у таквој ситуацији било шта”.