Прочитај ми чланак

Зашто Вучић ћути о масовној пререгистрацији српских на тзв. косовске таблице?

0

За првих десет дана продуженог рока, број оних који су пререгистрацију обавили прешао је 1.200. Српска листа и званични Београд се још увек о овоме нису оглашавали.

Због великог интересованња за прелазак са регистарских ознака које за градове на Косову издаје Република Србија на таблице РКС, Центри за регистрацију возила, као и технички прегледи радили су ова дана викенда.

– Донета је одлука да Центри за регистрацију возила раде и суботом и недељом. Значи, то подразумева да ће сада и недељом бити могуће да се заврше и технички прегледи, као и уплата за регистрацију и таксе – прецизирао је за КоССев заменик командира Косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани.

Косовска влада одлучила је крајем октобра да продужи рок за пререгистрацију возила и омогући онима који поседују таблице градова на Косову које издаје Република Србија да пређу на РКС у периоду од 1. новембра до 1. децембра 2023. године. У питању су таблице КМ, ПР, ПЗ, ГЛ, УР, ПЕ и ЂА.

Како КоССев пише, за првих десет дана продуженог рока, број оних који су, ову (пре)регистрацију обавили попео се на 1.220.

„Велики стратешки пораз“

Званични Београд ћути, а нарочито се не оглашава Александар Вучић да објасни Србима на Косову и Метохији „велики стратешки пораз Београда“, поручују из Народног покрета Срба са КиМ „Отаџбина“, коментаришући талас пререгистрације на Северу Косова.

Од првог новембра на снази је одлука косовске владе којом је на месец дана продужен рок за пререгистрацију са таблица градова на Косову које издаје Република Србија на РКС. Центри за регистрацију возила раде и викендима због, како тврде из Приштине, великог интересовања грађана, а до сада је пререгистровано више од 1.000 возила.

– Пре скоро три месеца председник Србије је тријумфално изјавио о „малој тактичкој победи“ над Приштином која се огледа у томе да возила са регистарским таблицама КМ остају да важе. Међутим, да ли је тако – питају из покрета „Отаџбина“.

– У последњих десетак дана више од 1.000 возила са српским регистарским таблицама власници су пререгистровали у сепаратистичке РКС регистарске таблице. Званични Београд ћути а нарочито се не оглашава Александар Вучић да објасни Србима на Косову и Метохији да то није била ‘мала тактичка победа’ него велики стратешки пораз Београда – поручили су.

Подсећају да је позив на пререгистрацију упућен и корисницима МТС д.о.о. бројева.

Одрицање дале суверенитета

Како је раније навела уредница портала КоССев Татјана Лазаревић Срби у редовима чекају да пререгиструју своје аутомобиле са КМ на РКС таблице.

– У преводу то значи одрицање од овог дела суверенитета Репубилке Србије и додатно прихватање суверенитета „Републике Косово“ – тврди Лазаревић и наглашава да је власт у Београду на „срамотан начин“ одговорност пребацила на народ на Северу.

– Нажалост, суверенитет је циљано пребачен у руке народа – каже Лазаревић, тј. у руке, после свега, драстично ослабљене заједнице Срба на Северу.

Шта после 1. децембра?

Након 1. децембра, ова возила, како је најављено, више неће имати могућност да се региструју на РКС, али ни да улазе или саобраћају на територији Косова.

Из полиције су недавно прецизирали и шта ће бити са оним возачима који до 1. децембра не замене ове таблице.

Њима неће бити дозвољено кретање, а најпре ће полицајци казнити возаче који се у њима нађу на улици, затим им одузети таблице, а на крају и, уколико исто возило поново зауставе – исти ће и конфисковати.

Масовне конфискације, нагласили су из полиције, неће бити. Српска листа и режим се још увек о овоме нису оглашавали.