Прочитај ми чланак

Зашто је Вучић „подметнуо“ Брнабић на седницу Савета безбедности УН?

0

У можда никада комплекснијој ситуацији у којој се српска власт нашла у вези са Косовом, још од 1999. године, односно – у тренутку када је сва пажња међународне заједнице уперена у њу због сумњи да је овдашња власт организовала терористички напад на северу Косова, у Бањској, председник Србије, Александар Вучић, избегао је да се вечерас појави на седници СБ УН.

Упркос неспорној чињеници да његову владавину карактерише апсолутна контрола свих институција, на један од најтежих састанака на међународном нивоу о Косову, о којем само он, како каже, води бригу – шаље премијерку Ану Брнабић.

– Када би у Србији био на снази демократски режим, онда не би било ни потребе да коментаришемо учешће премијерке Ане Брнабић, на седници УН-а – каже за Данас Роберт Козма, посланик Зелено-левог фронта у Скупштини Србије.

Међутим, додаје, овако се ради о Вучићевом пребацивању „врућег кромпира“ премијерки и његовом избегавању нелагодне ситуације у којој се нашао након што је утврђено да је косовску политику засновао на криминалцима који се налазе на листи санкција САД и УК због умешаности у међународни организовани криминал.

– И сада када се показало да су ти исти одговорни за нове ескалацију насиља и угрожавање живота свих грађана на северу Косова, Вучић зазире и од критичких погледа на седници УН. Шаље Ану Брнабић јер му је она била често користан токен када је требало да се допринесе сарадњи у региону -сматра он.

А истовремено, истиче даље, ни министру спољних послова, Ивици Дачићу, не дозвољава да иде у Њујорк, јер му не верује и нема поверења у његове дипломатске активности.

Према речима Санде Рашковић Ивић, посланице Народне странке у Скупштини Србије, дужност Александра Вучића као шефа државе и човека који се хвали тиме да се бори сам,“заборављајући“ да каже да је узурпирао све полуге и институције и да је преговарао без платформе коју је требало да усвоје и Влада и Скупштина.

– Влада је била искључена из процеса преговора о КиМ, па је и сама премијерка Ана Брнабић рекла задивљено да се Александар Вучић бори сам. Али када треба нешто непријатно потписивати или бити на непријатним састанцима светских форума, тај „неустрашиви борац“ данас шаље на важну и тешку седницу Савета безбедности УН Ану Брнабић да се тамо сама сналази – истиче саговорница Данаса.

Како додаје, исто тако је послао Ивицу Дачића у Брисел да потпише Бриселски споразум којим је Србија изгурана са својим институцијама са севера КиМ, север КиМ испоручен Приштини.