Прочитај ми чланак

Заштитник ЛГБТ права Урлике Луначек: „Нема ЕУ без признања Косова“

0

Стразбур, Приштина – Известилац ЕП за Космет Улрике Луначек изјавила је да Србија неће моћи да уђе у ЕУ ако не призна независност Космета, преноси Радио Слободна Европа.

„То сам рекла више пута јер ЕУ неће дозволити нови Кипар у Унији. ЕУ неће примити ниједну земљу без дефинисања граница“, поручила је Луначек и поновила да се ЕУ противи идеји о подели Космета, јавили су приштинске медији.

Она је изразила уверење да ће српска страна у преговорима с албанским властима из Приштине захтевати широку аутономију, а можда и посебан статус за север Космета.

Луначек је оценила да не постоји могућност да се премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи договоре о подели Космета пошто је, како је рекла, свима који познају ситуацију у региону јасно да не може бити ни поделе ни нових граница на Балкану.

Према њеном мишљењу, највећи проблем у преговорима биће примена споразума о интегрисаном управљању административним прелазима.

„Уверена сам, међутим, да се Београд неће играти са европском перспективом“, рекла је аустријски посланик у Европском парламенту, како преноси РСЕ

 

(Танјуг).