Прочитај ми чланак

ДОТАКЛИ НОВО ДНО: Креманско пророчанство најавило Вучића и поделу КиМ

0

Оно што се у јавност махом већ зна о чувеном Креманском пророчанству односи се на то да је у њему реч о збирци предсказања породице Тарабић (стриц и синовац) које је записао прота Захарије, парох златиборског села Кремна.

Било је неколико аутора књига које су наводиле пророштва двојице Тарабића, Митра и Милоша.
Поједини делови из издања аутора Драгољуба Голубовића и Дејана Маленковића, до које смо дошли, до савршенства се поклапају са актуелним догађајима на Косову и Метохији, иако је књига први пут изашла током ’80-их година прошлог века, дакле пре више од три деценије.

Наиме, у једном делу тог издања “Креманског пророчанства” пише:

„На нашијем границама и преко њих појавиће се нови народ. Рашће ти људи из земље, ко трава на ливади посље великога дажда, а биће вредни и лукави, те ће на нашу мрзију одговорити својом памећу. Они ће пазити једни друге, ко да су сви браћа рођена. Ми, јопет, од своје маните памети мислићемо да све знамо и умијемо, док ће људи тога новога народа вјеровати само у себе и ни у кога више. “

PRINTSCREEN

Нису ли Албанци, својим огромним наталитетом у протеклих сто година, изненада постали значајан демографски фактор у јужним српским земљама. Док се ми свађамо међу собом и делимо, они су одувек показивали значајан степен заједништва. У Креманском пророчанству се даље наводи:

“Млого љета потрајаће тај белај, али нико ништа учињети не море, јербо ће тај народ ницати свуда као трава.”

И, заиста, за кратко времена, непун век, Албанци су етнички покрили Метохију, Косово, западни део Македоније, све до Прешева и Бујановца.

Ипак, Креманско пророчанство тек тада поентира следећом реченицом коју Милош Тарабић наводно изговара проти Захарију још у другој половини 19. века:

“Један који се будне родио много љета пошље тебе, биће честит и уман, те ће се с тијем народом у миру РАЗГРАНИЧИТИ. Ми ћемо ондакар у слози живјети – они тамо, ми вође и тамо.“

PRINTSCREEN

Ако се узме у обзир да је књига из које су цитиране ове реченице изашла у време када није било ни помена о вишестраначкој демократији у Србији, тешко да би се кремански Тарабићи могли сматрати присталицама актуелног председника Вучића, чак и да је реч о фалсификату.

Ни наша намера није да се сврставамо у присталице или противнике актуелне власти, но руку на срце, на политичкој сцени је све изгледнија визија (кад је реч о Косову и Метохији) да се изврши разграничење по којем ће Срби северно од Ибра живети у Србији, а јужно од ове реке у посебно дефинисаним територијалним подручјима (“…они тамо, ми вође и тамо” – наводи се у Креманском пророчанству).

Шта ви мислите? Како би ви ово протумачили?