Прочитај ми чланак

„ЗАР ЈЕ КРКОБАБИЋ НАЈСТРУЧНИЈИ ЗА БДП?“ Стручњаци затечени…

0

Милан Кркобабић, министар без портфеља, најмање је стручан да води новоосновани Савет за координацију активности и мера за раст БДП-а, сматрају стручњаци.

q

Фото: В. Лалић / РАС Србија – Није се одазивао на телефонске позиве: Милан Кркобабић

Милан Кркобабић, министар без портфеља, најмање је стручан да води новоосновани Савет за координацију активности и мера за раст БДП-а, сматрају стручњаци.

Влада Србије хитно је пре две недеље основала ово тело и поставила Кркобабића за председника. Савет ће, практично, имати најважнији задатак у Србији, а то је да наша земља у првих шест месеци ове године има највећу стопу раста БДП-а у читавом региону и да буде у прве четири државе Европе. Подсетимо да је буџетом планиран раст БДП-а од три одсто, али да премијер Александар Вучић верује да ће бити 3,5 или четири одсто.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић објашњава да када највећа странка има коалиционе партнере, у овом случају ПУПС, од кога има одређен број гласова, тада и мора да упосли њиховог лидера.

– Тако се Кркобабић нашао на месту министра без портфеља, али треба да добије и неко задужење, што се сада и десило – каже Савић. Према његовим речима, проблем је што је формирано неко тело да обавља посао од кога у старту не може да буде никакве користи.

w

Фото: Д. Бриза / РАС Србија – Професор Љубодраг Савић

– То треба да ради председник Владе јер је његов основни посао да се стара да свим грађанима буде боље, односно да нам расте животни стандард. Најсигурнији начин за то је да се подиже БДП и запошљавају људи. Ако је то један од најважнијих задатака Владе, што и треба да буде, чему онда да тај посао обавља Кркобабић. Он ни нема „фотељу“, а треба да координира оне који је имају. Шта онда треба да раде други министри који имају јасна задужења – наглашава Савић.

Он додаје да му све ово личи на формирање још једног радног тела које ће остати на папиру, а неће имати никакав ефекат.

– Проблем Србије је што постојеће институције не раде свој посао како треба – закључује Савић.

И његов колега са Економског факултета Милојко Арсић сматра да Кркобабић није добро кадровско решење за посао подизања привредног раста Србије.

e

Фото: Приватна архива – Професор Милојко Арсић

– Било би природно да на челу таквог савета буде министар привреде или министар финансија. Њихове активности су највише повезане са факторима који утичу на раст БДП-а. Министар привреде треба да унапреди услове пословања, а министар финансија да обезбеди макроекономску стабилност, што је такође важно за привреду – каже Арсић.

Иначе, објашњење за именовање Кркобабића на чело овог савета било је да се он доказао на плану успешног вођења ЈП „Пошта Србије“, којој је за кратко време повећао профит за неколико пута. Такође, идеја је да ово тело стално функционише и једном недељно извештава председника Владе о свим активностима и мерама које су неопходне за праћење и повећање раста БДП-а. Тако је при оснивању савета Кркобабић рекао да ће већ дан након формирања бити одржана прва седница.

Међутим, вести о томе да је састанак одржан није било, а Кркобабић се није јављао на позиве новинара „Блица“, тако да нисмо сазнали шта је до сада учињено и какви су планови савета на пољу раста БДП-а.

Савет има укупно 12 чланова

У Савету за координацију активности и мера за раст БДП су потпредседници Владе Зорана Михајловић и Расим Љајић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министар рударства Александар Антић, министарка државне управе Ана Брнабић, министар финансија Душан Вујовић, министар привреде Горан Кнежевић, министара за рад Александар Вулин, министар одбране Зоран Ђорђевић, гувернер НБС Јоргованка Табаковић, директор Завода за статистику Миладин Ковачевић и шеф кабинета премијера Ивица Којић.