Прочитај ми чланак

Нови подаци: Русија ове године престиже Јапан, постаје четврта економија света

0

Русија је прошле године била на петом месту и престигла Немачку. Ове године ће по паритету куповне моћи престићи Јапан

Русија се приближила Јапану и ове године ће постати четврта економија света, док је Индонезија прошле године већ претекла Немачку, показују подаци Светске банке, које је представио „Врлд Економикс“. На ранг листи која приказује бруто домаћи производ по паритету куповне моћи, Русија се прошле године налазила у топ пет, док је Немачка, некада најјача европска привреда пала на седмо место.

Русији се прогнозира раст за ову годину, док је Немачка, према предвиђањима економиста, „зацементирала“ своју позицију на седмом месту, без изгледа да се реваншира Индонезији и да је престигне.

Кина је убедљиво прва, испред САД, док су Француска, Италија и Велика Британија пале за неколико места у односу на претходну годину. 

Земље које су увеле санкције Русији падају, док друге расту, тренд који се наставља другу годину заредом. Русија је прошле године на петом месту престигла Немачку. Ове године ће по паритету куповне моћи престићи Јапан. Немачка је тек на седмом месту. Економије Г7 расту спорије од најјачих Г20″, наводи Бен Арис, дугогодишњи репортер „Дејли телеграфа“ из Русије.

Русија је, према подацима ММФ-а, у 2023. години забележила економски раст од 2,2 одсто, што је ставља испред свих земаља Г7, али и већине држава Европске уније. Она се, дакле, опоравила од благог пада од 2,1 одсто који је, под иницијалним притиском санкција и почетка Специјалне војне операције, забележен 2022. године.

Занимљиво је и запажање о прогнози раста највећих светских привреда од 2024. до 2030. године. Економисти предвиђају да ће највише расти Индија са 50,1 одсто, Кина 49,7 одсто и Турска 40,8 одсто. Очекује се раст руске економије од 13,4 одсто, а Немачке скромних 3,9 одсто.

Премијер Руске Федерације Михаил Мишустин је данас изнео најновије податке и потврдио да економија Русије наставља да расте и у 2024. години.

Мишустин је истакао да је раст сигуран и да се у том смислу ништа није променило.

„Мере које је Влада предузела прошле године дале су добре резултате, и они се виде по динамици БДП-а и позитивним променама које су се десиле у многим секторима. Почетком 2024. године тренд раста се није променио, наша привреда наставља да се самоуверено развија“, рекао је Мишустин.

Такође, подсетио је да је према процени Министарства за економски развој Русије БДП у јануару ове године порастао за скоро 5 одсто, а у фебруару за 7,7 одсто. Уз то, у индустрији је регистрован раст од 8,5 одсто у фебруару.

„Локомотиву успеха, као и 2023. године, чини прерађивачка индустрија и то је јако важно. Прерађивачка индустрија нам расте рекордно брзим темпом“, поручио је Мишустин.

Како је објаснио, генератор промена у економији било је то што је дошло до потражње за новим производима и услугама који се производе у Русији.

„Неопходно је подржати овакву тенденцију, руководећи се пре свега програмом националног развоја који је председник изнео у обраћању Савезној скупштини. Русија би до 2030. године требало да постане једна од четири највеће економије света по паритету куповне моћи. Наравно, потребно је деловати веома активно, у неколико праваца одједном“, истакао је премијер.