Прочитај ми чланак

ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА Весић присиљава јавна предузећа да купе Бус плус!

0

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да ће убудуће послодавци који исплаћују запосленима накнаду за јавни превоз „на руке“ уместо да купују месечне карте, морати до докажу да је сваки динар који је на тај начин исплаћен потрошен за превоз.

Како је пренео сајт Градске управе, Весић је казао да је држава Законом о раду дала обавезу послодавцима да запосленима исплаћују накнаду за превоз уколико не организују сопствени превоз.

„На овај износ се не плаћају порези ни доприноси и зато може да се користи само за превоз. Неки послодавци злоупотребљавају ову законску могућност па ову накнаду укључују у плату чиме варају државу јер не плаћају доприносе, а варају и запослене којима одузимају право на превоз. Зато ће убудуће послодавац бити обавезан да за сваки динар који исплати запосленом на име превоза докаже да је новац заиста искоришћен за превоз“, казао је Весић.

Он је рекао да је на захтев града Београда, Министарство финансија почетком фебруара донело мишљење којим указује да ако послодавац нема веродостојне исправе на основу којих доказује да је на адекватан начин надокнадио трошак запосленог за долазак и одлазак са рада (нпр. рачун за куповину месечне претплатне карте, дневне карте или карте за једну вожњу у јавном превозу, рачун за гориво у случају коришћења сопственог возила и сл.) ти трошкови му не могу бити признати као расход.

Према Весићевим речима, прошле године у Београду било 717.998 запсолених особа, а да је од наведеног броја само 114.429 запослених просечно месечно куповало претплатне карте иако према истраживањима јавни линијски превоз користи око 47,9 одсто корисника.

„То значи да око 250.000 запослених лица користи јавни превоз, а да не плаћа карту, услед чега град Београд губи минимално 750 милиона динара месечно, или скоро девет милијарди динара на годишњем нивоу“, казао је Весић.