Прочитај ми чланак

ЗАЕВ За мене су Срби браћа ДАЧИЋ Заев се не понаша као пријатељ Срба

0

Лидер Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев изјавио је да су Срби и Македоници братски народи али и да је у Србији на власти "националистичко руководство" Александра Вучића.

Лидер Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев изјавио је да нико није тражио да по формирању владе уради нешто против Срба или било које етничке заједнице и поручио да су Срби и Македонци братски народ.

„Није тачно ни да сам прихватио да тужим Србију за геноцид, јер су за мене Срби браћа, то је за мене исти мој народ“, рекао је Заев за Курир ТВ.

Он је рекао да Србија заслужује подршку Македоније зато што су Срби и Македонци православни, хришћански народи и треба да помажу једни друге, а затим подсетио да је лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Гуевски тај који је гласао за припадност верских објеката на Косову Албанцима, за које „знамо да немају ништа заједничко са њима“.

„Тамо (на Косову) је историја Србије, тамо је срце Србије. У најмању руку требало је да се огради, да остане неутралан“, истакао је Заев.

Уз навод да га провладини медији у Србији називају албанским слугом а упитан зашто националистички кругови више симпатишу Груевског од њега, Заев је рекао: „Зато што у Србији постоји исто тако националистичко руководство господина (Александра) Вучића“.

„У Србији постоји исто тако националистичко руководство господина (Александра) Вучића који је декларисао себе као лидера у региону, али првом приликом кад је дошао до тога да је угрожена његова политичка каријера показале су се све његове националистичке позиције“, рекао је Заев.

Он је рекао да на политичаре, укључујући и себе, гледа као на нешто пролазно и навео да не смеју да остављају негативне последице између земаља.

„Можда ћу овиме што говорим да прозовем неке чланове српске владе – неки министри из Србије су ми пријатељи – да кажу шта се то побољшало у односима Србије и Македоније откад је Груевски на власти. Напротив, затворила су се сва врата. Не постоји ниједна инвестиција Србије у Македонију. Постоји само једна инвестиција Македоније у Србији и то је Брако у Нишу. Отворили су фабрику за производњу одређених возила, а Срби и Македонци су братски народ и можемо много више да сарађујемо. Европа ће нас волети више ако унапредимо нашу сарадњу“, рекао је Заев.

Поводом критика упућених јер са Албанцима жели да прави власт, он је рекао да је гарнитура која неће да преда власт, 11 година у коалицији са албанским партијама – две године са ДПА и девет година са ДУИ.

„Са истим партијама са којима смо и ми сада направили коалицију и одакле је Талат Џафари. Он је дуго био председник комисије у парламенту, био је министар одбране и заменик министра одбране у претходном периоду и то уопште није било спорно“, подсетио је Заев.

Упитан за наводе у медијима да је прихватио Тиранску платформу и да постоји обавеза да се осуди геноцид који су Срби починили над албанским становништвом у Македонији од 1912. до 1956. године он је рекао да је то документ који је заједничка изјава три албанске партије са којима преговарају да направе владу.

Он је рекао и да нису тачни наводи да је спреман да подржи тужбу за геноцид против Србије што је наводно био један од услова партије ДУИ да га подрже за мандатара.

„То није тачно. Ја и не знам да постоји таква изјава јер ми треба да добијемо мандат да започнемо преговоре. Значи, ми још нисмо преговарали“, додао је Заев.

Дачић: Бруталан и скандалозан напад

Одговарајући кандидату за премијера Македоније, министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је као бруталну увреду и скандалозан напад његову изјаву да је у Србији на власти националистичко руководство.

„Срби су највећи и најбољи пријатељи Македонаца, а овако како је Заев наступио се не понашају пријатељи Србије“, навео је Дачић.

Он каже да не зна чиме су новоизабрани председник Србије и актуелни премијер Александар Вучић и Влада Србије заслужили овако бруталан и скандалозан напад од претендента на место македонског премијера.

„Зар му није доста проблема које има у Скопљу, већ их тражи и са Београдом?“, упитао је Дачић.

Он је подсетио да Вучић данима и месецима позива на мирно решење проблема у Македонији, не мешајући се у унутрашње ствари, истичући да то може изазвати нестабилност у целом региону.

„Што Заев не нападне Раму и Тачија, него Вучића? Није он толико наиван да не зна да концепт `велике Албаније` није комплетан без Скопља“, навео је Дачић.

Он је поручио да, као што македонски грађани имају право на слободан избор свог руководства, тако неће ни много јаче и веће земље од Македоније одређивати кога ће грађани Србије изабрати, нити ће на то утицати ни много већи лидери од Заева.

„Србија је према Македонији била искрена, признала је под уставним именом, иако се тиме замерила Грчкој. Ни једну реч није изговорила мешајући се у њене унутрашње ствари, а Македонија је признала Косово, гласала против Србије у Унеску и сада кандидат за премијера брутално вређа руководство Србије и убедљиво изабраног председника Вучића“, навео је Дачић.

Вулин: Је л Заев то смислио сам или су му рекли Тачи и Рама

Председник Покрета социјалиста Александар Вулин упитао је, реагујући на изјаву Зоран Заева, да ли је „напад на Вучића смислио сам или су му то рекли Рама, Тачи или Дзафери?“

„Вучић никада није покушавао да се намеће као лидер у региону али га таквим сматрају и пријатељи и они који то нису. Вучић се као изабрани председник Србије, баш као ни председник Владе Србије, ниједном није понео као националиста, па чак ни када је било сасвим јасно да његова мировна политика међу другим народима често није налазила искрене саговорнике“, рекао је Вулин.

Једно је сигурно, додао је – Македонци Заеву не би саветовали да напада Вучица, јер они знају да на Балкану немају бољег пријатеља од Вучића.