Прочитај ми чланак

ЗАЕВ СЛАВИ ПОБЕДУ: Американци натерали македонског премијера да капитулира

0

Zoran-Zaev-6-700x490

Госпођа Нуланд је успела у свом науму. У току недавне посете Скопљу она је ипак „смогла снаге“ да премијера Македоније Николу Грујевског „сатера у ћошак“. Није искључено да су Американци тако притисли шефа кабинета да њему није преостало ништа друго, осим да прихвати услове Стејт департмента САД.

Није Викторија Нуланд још ни завршила своју балканску турнеју (испирала је мозгове у Тирани, Приштини, Скопљу и Београду), а комесар Јоханес Хан и амерички амбасадор  Бејли су успели да сакупе „изванредну четворку: Грујевски-Заев-Ахмети-Тачи“)  како би  се „македонско питање затворило“ једном заувек.

„Соросит“ Зоран Заев је дозволио да га наговоре и обећао да ће да игра по правилима која му је, очигледно, издиктирао амбасадор САД Бејли. Па шта је то, што је „задовољило“ Зуева и његово друштво? Прво, нови парламентарни избори који ће бити одржани 24.04 2016.године.  Зато он припрема представу под називом „македонски Мајдан“ и са њом и цео тим сарадника који ће врло брзо да буде предложен за руководећа места  у Министарству унутрашњих послова, Тужилаштву и државној Телевизији.

Друго, шест месеци пре избора, Никола Грујевски  напушта садашњи посао и у кабинету министара ће обављати само чисто техничке функције. То је Зорана Зајева обрадовало више од свега. Он се чак сложио и да своје посланике у септембру врати у Парламент.

Главни диригент „преговарачког процеса“, амбасадор САД у Скопљу Џес Бејли, био је јако задовољан што је „соросит“ Заев испунио све задатке Стејт департмента: „Реализација свих последњих договора ће омогућити Македонији да крене европским путем развоја. То ће омогућити њено ступање у ЕУ и НАТО. Уверавам све да ће САД, ОЕБС и Европска унија помоћи Македонији у томе“.

Сада Вашингтон у Скопљу има свог човека – Зорана Заева. Он је поуздан, њиме се може лако управљати и у згодном тренутку му дошапнути са ким да се дружи, а са ким не. Вашингтон јако воли такве  послушнике.

Извор:  Фонд Стратешке Културе