Прочитај ми чланак

Заборављене субвенције мамама? Заштитник испитује поступање Министарства рада

0

Више од месец дана је прошло откако је министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић најавила да ће маме одбијене за субвенцију за први стан, из разлога што су већ потписале купопродајни уговор, ипак добити новац. Она је 4. августа изјавила да ће се у наредном периоду "радити на проналажењу правног основа да све оне мајке које су у моменту рођења детета испуњавале све услове за субвенцију и добију финансијску подршку државе која им је обећана". Од тада до сада - ништа се није променило. Мајке са којима смо разговарали су рекле да, по питању субвенција, немају нових информација. Једна од њих, Катарина Јелисавчић Марковић је у међувремену поднела тужбу Управном суду, док је Заштитник грађана, поступајући по њеној притужби, одлучио да покрене испитни поступак оцене законитости и правилности рада Министарства за рад.

„Нико нас није звао протеклих месец дана… Нити нас зову, нити се шта дешава… Немају инофрмације ни у градској управи… Кад зовемо министарство, кога год добијемо кажу да нису надлежни…Вероватно чекају да се оформи нова влада“.

Овим речима четири маме описују шта се променило по питању њихових права на субвенције за први стан. Све четири су, подсетимо, без субвенције остале (иако су испуњавале све услове), само из једног разлога – потписале су купопродајни уговор за стан непосредно пре него што су предале захтеве за субвенције. Тим потписом оне пред државном комисијом, која одлучује о додели новца – имају некретнину у власништву, чиме су аутоматски изгубиле основни услов и право на субвенцију.

Државна уредба која прописује услове за ову државну помоћ каже – доставља се предуговор, а не уговор о купопродаји.

Међутим, та иста уредба не узима у обзир рокове потребне за реализацију стамбеног кредита, нити рокове из предуговора, јер – ниједан инвеститор неће вечно да чека на кредитног купца и његову субвенцију, када стан може да прода за кеш.

Поготово када се на решење комисије чека и више месеци.

Катарина: Поднела сам тужбу

Решења о одбијању права на субвенцију овим мамама су уручене без права на жалбу. Дозвољено им је само покретање управног спора, што је једна од мајки и учинила.

Катарина Јелисавчић Марковић из Београда поднела је тужбу Управном суду на самом истеку рока од 30 дана од уручења решења. Није, каже, хтела да пропусти рок да заштити своја права. Ове недеље добила је и допис Заштитника грађана, коме је поднела притужбу на решење Министарства рада о одбијању захтева за субвенцију.

Заштитник грађана ову мајку је обавестио да је донео Закључак о покретању испитног поступка оцене законитости и правилности рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

„Испитујући испуњеност услова за поступање по поднетој притужби у оквиру навода притужбе и разлога за њено подношење, разматрајући приложену документацију, Заштитник грађана је донео закључак о покретању испитног поступка оцене законитости и правилности рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања“, наводи се у закључку Заштитника грађана.

Подсетимо, постојећа уредба о додели субвенција мајкама за први стан има значајне недостатке.

За почетак – недостају прецизни рокови.

Није прецизирано до када држава мора да донесе решење, па су тако Јовановићи из Суботице чак три месеца чекали на одлуку државе о њиховој субвенцији. Насупрот томе, од мајки се захтева да доставе предуговор који има прецизан рок за исплату купопродајне цене.

Потом, адвокати истичу да је противуставно да мајке немају право жалбе на решење комисије о ускраћивању субвенције.

У министарствима – ни речи

Услови за мајке које желе да добију државну субвенцију за куповину првог стана су, по важећој уредби, да су родиле бебу ове године, да им плата не достиже републички просек (заједно са парнеровом платом да су испод две просечне зараде) и да немају некретнину у власништву. Инструкције Министарства за рад су да оне никако не треба да потписују купопродајни уговор све док не добију одговор од државне комисије да им је одобрена субвенција. Тек потом, када се донесе решење о додели субвенције, мајка може да потпише уговор о купопродаји, чиме се и уписује у Катастар као власник некретнине. Ово је у пракси тешко оствариво, управо због рокова на тржишту некретнина где се купопродаје реализују у много краћим роковима.

До првих дана августа субвенције за стан добиле су четири маме – из Сомбора, Крагујевца, Трстеника и Бечеја, док је у процедури било близу 40 захтева.

У понедељак, 5. септембра, тачно месец дана по изјави министарке Дарије Кисић Тепавчевић да ће бити решен проблем субвенција за маме које су одбијене само због потписаног купопродајног уговора, упутили смо питања Министарству за рад – да ли се припрема измена уредбе или ће ово питање да се реши на неки други начин. Иста питања, истог дана, упутили смо и надлежном Министарству за бригу о породици и демографију. До тренутка објаве овог текста одговори – нису стигли.