Прочитај ми чланак

За сада без смене министара

0

vatrogasci-spasioci-spasavanje-poplave-obrenovac-evakuacija-foto-mup-1400449950-499941

Влада Србије расправљаће сутра о одговорности и евентуалним пропустима, пре и током поплава. Како сазнајемо, поједини министри већ су поднели писане извештаје премијеру Александру Вучићу о томе какве су потезе повлачили и какве су одлуке доносили током елементарне непогоде, а неки ће то учинити усмено на сутрашњој седници Владе.

Иако се у јавности спекулисало да би премијер могао да смени неке чланове свог кабинета, чији рад није био на задовољавајућем нивоу у ванредној ситуацији, како сазнајемо од извора блиских председнику Владе, то се неће догодити.

„У овом тренутку није реално очекивати смену министара или неких других чланова Владе“, речено је Данасу у врху власти.

Током јучерашње посете Крупњу, премијер Александар Вучић изјавио је да Тужилаштво прикупља обавештења о евентуалној одговорности за поплаве у Србији.

„Све ће бити испитано“, рекао је он.

Вучић је, на питање новинара да ли ту мисли на одговорност функционера на локалном нивоу, рекао да углавном мисли на њих. Међутим, премијер није прецизирао на кога се те сумње односе.

Поплаве су у општини Обреновац однеле највише жртава, а њени челници нашли су се на удару најжешћих критика јавности. Питање је актуелизовано и изјавом начелника Сектора за ванредне ситуације МУП Србије Предрага Марића да су надлежне службе и локални нивои власти обавештени о великој вероватноћи преливања река чак 48 сати раније. Међутим, и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и градоначелник Београда Синиша Мали, под чијом ингеренцијом се налази и наведена општина, одбацили су тврдње о њиховој одговорности због неправовремене евакуације становника Обреновца.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић није желео да за Данас коментарише чињеницу да је Тужилаштво почело да прикупља обавештења о евентуалној одговорности за поплаве у Србији, односно да се одреди према несрећи која је погодила београдску општину Обреновац.

„Сви документи, све информације су доступне надлежним органима. Нека надлежни органи испитају како је радио и градски центар за ванредне ситуације и општински штаб. Држава би требало, без притисака, да процени да ли је било грешака у командном ланцу. Хронологија догађаја и записници постоје и доступни су свим органима, нека се они баве тиме“, истиче Никодијевић.

(Данас)