Прочитај ми чланак

ЗА РОСУ СМО СВИ ЧУЛИ, АЛИ ШТА ЈЕ ФИТ ЈЕДИНИЦА, која је данас упала на север Косова

0

Данас позната под именом ФИТ, ова специјална полицијска јединица КПС-а створена је 2003. године

У упаду на север Косова и хапшењу четворице Срба осим јединица РОСУ учествовала је и најелитнија јединица косовских снага ФИТ, чији подаци су строго чувана тајна приштинских власти, о чему смо већ писали. Ово је тој јединици други упад на север Косова, а први пут су учествовали у хапшењу директора Канцеларије за КиМ Марка Ðурића. Ко су припадници ове последње, која бројнија и боље опремљена од по злој намери познате РОСУ?

Фото: косовополице.цом

Данас позната под именом ФИТ, ова специјална полицијска јединица КПС-а створена је 2003. године. На почетку је била попут сличних СWАТ јединица из света – два тима по 15 припадника обучавана од стране два америчка инструктора.

У марту 2005. године, јединица је названа „Специјалне интервентне групе – ГСИ / СИГ“ („Групи Специал и Интервенимит ГСИ“ на албанском језику) и спроведена је селекција кроз неколико тестова, где је одабрано 18 приправника међу стотинама волонтера који су хтели да буду прва генерација ове елитне јединице.

После тога су обучени, тренирани и опремљени од стране тима специјалних инструктора УНМИК-а који су радили у тој области у својим родним земљама: француски ГИПН, египатски ХРФ, немачки СЕК, ​​бугарски СП ОПС, амерички ЦПУ, дански ПТ.

Фото: косовополице.цом

Тај искусни тим водио је прво француски „ГИПН“, а затим египатски тренер „ХРФ“ који је постао први командант ГСИ-а. До средине 2006. године, због одређених потешкоц́а, пројекат је претворен у стандардни ниво „СWАТ“ полицијске јединице.

Септембра 2006. покренут је потпуно нови пројекат, по наређењу шефа УНМИК-а. Започета је обука од стране припадника контингента француске жандармерије УНМИК-а. До краја јануара 2007. прва група је била спремна и потпуно обучена, док је друга група била спремна у априлу 2007. године. Ове две прве групе су представљале нови „Први интервентни тим“ (Фирст Инцидент Теам – име које су сами изабрали полицијски службеници КПС-а).

Крајем 2007. године, ова јединица је започела своју надоградњу како би се суочила са, како кажу КПС, новим изазовима и променљивим претњама. Узело је име СИУ, шт означава специјализовану интервенциону јединицу.

Фото: косовополице.цом

Данас су у косовској јавности познати ка ФИТ/СИУ и имају између 70 и 90 припадника. Како су рекли извори Телеграфа, бројнији су, обученији и боље наоружани од РОСУ. Како нам је речено, РОСУ се користе за разбијање демонстрација, улога ФИТ-а су специјалне намене. Пореде их са нашом посебним одредима српске Жандармерије.

Од ручног наоружања користе пиштољ „глок 19“, „хеклери МП-5“, и модификовани калашњиков. Користе Ренаулт Схерпа возила.

Имају о овлашћење да делују на целој територији Косова, зато су учестовали у хапшењу Марка Ђурића и данашњем хапшењу четоворице Срба.

                           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!