Прочитај ми чланак

За повраћање: Вучић опет глумио жртву, хватао се за паризер, хвалио себе…

0

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности након позива опозиције да распише ванредне парламентарне и београдске изборе до краја године. У најави коју је претхoдно упутила прес служба председника Србије наводи се да ће Вучић данас говорити о "свим важним питањима".

„Ми у среду или четвртак идемо у Брисел на разговор са Приштином. То је за нас једина обавеза, јер сматрамо да је дијалог једини начин да се проблеми реше, а проблеми нагомилијавају. Дан после што је генсек НАТО Јан Столтенберг рекао да очекује значајне консултације за било какве акције КБС и косовске полиције, албански полицајци су упали у фабрику „Иво Лола Рибар“ у Зубином потоку. То је стара фабрика и још један показатељ да је њихова жења да покажу како пркосе свему ономе што је говорио генсек НАТО“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се догодио 401 напад на Србе и њихову имовину од кад је на власт премијер Аљбин Курти.

„Мој захтев за ЕУ и САД, као и нашим традиционалним пријатлејима Кини и Русији, да кроз аргументе сагледају ситуацију на КиМ, а не кроз то ко је стварао тзв. косовску независност. Него да видимо ко је заиста производио немире, нереде и сукобе, коме је у то у интересу, а ко ни на који начин у томе није учествовао. Разумемо ми кампање, плаћење кампање…. Разумемо ми зашто се одређени текстови, емисије и многа друга чуда производе. Све политичке интересе ми разумемо. Али кад је у питању очувања мира, онда сви ти интереси не могу да буду испред свега овога о чему сам говорио“, рекао је он.

О изборима

Вучић се осврнуо и на захтев опозиције да се распишу избори.

„Сада су изашли са званичним захтевом да се распишу избори на конференцији за медије. То је оно што је могло да се чује, јер све остало није могло да се чује од заглушујуће буке које су напримерен начин тражили. Тражили су изборе на свим нивоима, како су рекли. Није уобичајено да на тако агресиван начин то захтевате у тренуцима кад имамо много других проблема. Међутим, сматрао сам одувек, још од 2012. године, да не постоји ништа лошије за земљу него да неко ко нема легитимитет од народа, попут онога што је био случај са Пајтићем у Војводини или Ђиласом у Београду, посебно са Бојаном Пајтићем у Војводини… да се држите за фотељу као пијан плота. Увек сам сматрао да је то веома лоше. Желим да кажем да сам разговарао са представницима политичких партија власти и да постоји расположење да се изађе у сусрет захтевима бившег режима и не видим потребе да неко по сваку цену чува своју фотељу. Остају технички детаљи. Хиљаду техничких детаља како и у ком тренутку то да изведете“, рекао је Вучић, додајући да је неопходно сачекати да прођу седница Генералне скупштине УН и разговори о Косову.

„Онда ћемо да направимо састанке. Прво са представницима власти које ћу да замолим да узму у обзир све захтеве, молбе и претње представника бившег режима и да у складу са тим, пошто је ту важна улога председника Републике, донети одлуку“, рекао је Вучић.

Он је рекао да сматра да је то важно за демократију у Србији.

„Важно да је да покажемо да смо спремни да поштујемо вољу бившег режима. Мислим да је то изванредна порука да људи увек знају да код нас права мањине морају да се поштују и да је то изузетна ствар за будућност Србије. Верујем и када убедљиво победе, а наравно, то ћемо видити како, да ће то и оно омогућавати неком другом у будућности кад то буду захтевали и тражили“, рекао је Вучић.

Он је честитао представницима Народне скупштине који су, како каже, донели веома важне законе и издржали сав терор.

„Био сам срећан што могу да потпишем добре законе, важне законе за лечење наше деце, добар ребаланс“, каже Вучић.

А сад је време за обећања

Вучић је рекао да има неколико добрих вести за грађане. Како каже, ситуација у буџету је много боља него планирана.

„У првом делу трећег квартала, по свим параметрима, верујемо да ћемо доћи до стопе раста веће од 2,5 одсто у овој години упркос лошијем почетку године. То ће нам омогућити смањење стопе јавног дуга на тачно 50, 51, 52 одсто. Ниједног секунда преко тога. За нашу земљу је посебно важно да по том питању будемо бољи од великог броја земаља Европске уније. Поздрављам одлуку да минимална цена рада буде 402 евра. То је највиша у српској историји. Истовремено за оне незналице који по различитим порталима говоре да постоје негативне стране повећања минималца. Наравно да постоје, само што ви ништа не знате о економији. Изгубићемо један део радно интезивних предузећа јер ће ићи у земље где су нижу минималци, али ћемо наставити да привлачимо капитално интезивна предузећа. Стопа незапослености је поново на нанижем нивоу, 9,6 одсто“, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да се спрема мера која ће обрадовати пензионере.

„Ми смо имали састанке, захвалан сам министарству финансија на томе, донели смо одлуку да између 25. новембра и 5. децембра исплатимо по 20.000 динара сваком пензионеру. Сваки пензионер ће, мимо повећања, добити додатних 20.000 динара. Ово је огроман новац, кад кажем да је то огроман новац, морате да знате да је то трошак за државу у висини од 285 милиона евра. То је, дакле, велики новац. Верујем да ћемо на тај начин не само исправити све неправде, где пензије нису пратиле плате, већ показати колика је наша брига према пензионерима“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је ниво инвестиција прешао 2 милијерде ове године, те да верује да ће до краја године превазиђи 4 милијарде.

Председник донео корпу из маркета

Вучић је на данашњој донео корпу из маркета са производима за које каже да ће појефтинити од наредне недеље.

„Оно што је веома важно, ја сам молио министра Томислава Момировића да заједничким напорима са произвођачима и трговцима покушамо да урадимо одређене ствари. Ја сам захвалан свима – произвођачима, трговицима, министарству и министру Момировићу лично… Овде су производи који ће бити означени оваквим логом – ‘Боља цена’. То ћете од следеће среде видети у свим ланцима. То је 20 производа, међу којима су неки од основних. Ми смо спремили цене у региону због лажи многих како имамо највише цене.. Имате хлеб, који је основи производ, који има убедљиво најнижу цену у региону. Пошто смо заједнички прегледали где имамо проблеме са ценама, молили смо људе… Ја ћу вам показати сад, ево за паризер да се ухватим. Ово је пилећи паризер, редовна цена данас је 399 динара, а од среде ће бити 259,99 динара. Дакле, реч је о огромном појефтињењу. Ево је јогурт, редовна цена му је 164, 90 динара, а биће 130,90 динара. Молим људе да пронађу на рафовима где пише ‘Боља цена’. Некима то изгледа смешно. Мени не изгледа. Ово је наш начин да покажемо људима колико бринемо и да разумемо поруке“, каже Вучић.

Он је затим показао детерџент за прање посуђа.

„Редовна цена је 126 динара, а нова ће бити 70 динара. Ово су неке шпагете, 75 динара је цена, а биће 49,99 динара. Млеко дуготрајно, редовна цена је 109,99, а биће 95 динара. Ово је сок од јабуке, од 120 динара, биће 80 динара од среде. Кромпир – редовна цена је 99 динара, моћићете да набавите добар кромпир за 60 динара. Имаћете домаћи неки зачин, домаћи, тако се зове, додатак јелима, редовна цена је 70 динара, биће 50 динара. Има шампон за бебе, редовна цена 107,99, биће 69,99. То је веома важно за мајке и очеве. И ово је кафа, она је 139,99, а биће 89, 99 динара“, рекао је Вучић.

Најава обраћања председника Србије уследила је два дана након што су представници опозиције упутили захтев Вучићу да се распишу ванредни парламентарни и београдски избори.

О акцији опозиције у Скупштини

Председник Србије Александар Вучић прокоментарисао је акцију опозиције која је уторак и среду опструсиала рад Скупштине Србије услед тога што власт није испунила нити један захтев протеста „Србија против насиља“.

„Представници скупштинске већине су покажали поштовање према народу. Јер да слушате да вам све време неко на нехигијански начин кроз вувузеле труби, пентра по клупама, удара по клупама у тренутку кад треба да донесе изванредне одлуке у корист грађана Србије…. Због тога што су променили своју политику преко ноћи, јер су нам сваког дана саопштавали да не желе изборе. Онда су нам у једном дану рекли да нема Скупштине и да морају избори. Како је то могуће да ико слуша те људе, да ико разуме шта је то што оних хоће кад су све време говорили да су против избора“, рекао је Вучић.

Он је рекао да не да прелазну владу, те да су представници опозиције позвали на његово убиство.

„Немојте да се правите наивни, ви сте буквално позивали на убиство и говорили ако не даш прелазну владу или не знам већ шта… А ја понављам – не дам.. Не дам да земља буде уништена, али изборе ћете да добијете. А да уништавам земљу да такви који говоре да живот нечији није важан и да сви остали ћуте и из медија на којима је то речено и да сви политичари ћуте, као да ништа није речено… Замислите да сам ја то рекао? Па, обесили бисте ме на Теразијама. А ко ми то говори? Они који су разградили нашу земљу, који су уништили нашу армију… Али немам никакав проблем са тим и немам за чим да жалим. Срећам се што иза мене нешто остаје, а иза њих разорена армија која није имала ни чизме, ни ципеле, а камоли оружје и оруђе. Шта да радите, у томе се разликујемо“, рекао је он.

О Јовањици и Ђукановићу

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је лично разговарао са инспектором Слободаном Миленковићем и рекао му да заврши случај „Јовањица“.

Упитан о Миленковићевој службеној белешци, према којој је адвокат Владимир Ђукановић наводно у Вучићево име нудио инспектору 100.000 евра да се заташка „Јовањица“, рекао је да „никад у животу“ није причао са Ђукановићем о било чему сличном.

Вучић је рекао да је са Миленковићем причао у тренутку када је тадашњи министар унутрашњих послова Александар Вулин „хтео да га процесуира и да га смењује“.

„Ја сам тад рекао молим вас урадите то са Јовањицом, завршите све до краја“, казао је Вучић.

Како је рекао, замолио је Вулина да се стрпи зато што је битно да се тај случај заврши.

„Ми ту имамо белешку, датум уписан и све друго. Не у кафани, већ на званчином месту. О чему људи ви говорите? Није вама Ђукановић мета, који иначе поштен човек. Овакав и онакав, али поштен човек. Тежак тип, воли да кука, воли онако, воли овако, али поштен човек. Ја сам вама мета. Ево, ја вас питам где су Андреј и Александар Вучић у Јовањици. Што сте лагали три године, што сте три године лагали и моју породицу криминализовали. Што сте то радили? Да вам кажем, тешке су то ствари. Све најбоље у животу желим свим тим људима, једино што сам тад поручио да хапсе те криминалце, наркомане и нарко дилере. Хапсите то и очистите нам улице. Исто сам то рекао кад сам му доделио одликовање и пиштољ, потпуно исто“, рекао је Вучић.

Лекција Ђуки и прозивање новинара

Током конференције за медије председник Србије је у свом уобичајеном маниру покушавао да себе представи као жртву, некога ко је стално изложен нападима, напомињући да га нико не брани. Посебна мета су му били медији и новинари Јунајтед групе које је прозивао по имену.

На питање да прокоментарише своје учешће на страначком скупу СНС у Новом Саду и како је могао да се појави тамо кад се већ представља као „председник свих грађана“, Вучић је рекао да је он тамо отишао зато што је био позван, те да не види ништа спорно у томе што је учествовао у страначком скупу и разговора о одржавању ванредних избора.

Затим је пред свима „посаветовао“ Владимира Ђукановића.

„Шта да ти радим, све сам истину рекао, Ђукановићу. И сви знају да сам рекао истину. Видиш како никад не мора да се жури са одговором. Никад, пустим и годину дана и после годину дана им кажем истину. Пусти некад, време покаже све и увек ствари дођу на своје место“, поручио је Вучић свом страначком колеги.

Затим је уследио обрачун са новинарима.

„Морам да јурим за Ниш, опет ћу, Гајићу (обраћа се новинару Н1 прим аут.) бити на једном страначком скупу. Позвали ме људи. А пре тога имам друга питања која су ми много важнија. Унапред вас обавештавам да ће ћу у томе да пристувујем. Сад нешто вама да кажем, што дрско и непристојно добацујете ви са Нова С, сваки пут… Што сте били и политички ангажовани, па нам објашњавате да нисте. Да вам ја одговорим нешто, потпуно мирно – то што немате довољно васпитања није питање за мене, већ за неке друге. И четврти или пети пут вам говорим да је добро да то промените. То је здраво, лековито и благородно да промените. А да вам укажем разлику на мене и ове које подржавате…. На свако ваше питање, као и данас, увек сам инсистирао да их поставите, та најтежа питања, јер сам знао шта ће да вам буду питања. Ја вас читам као буквар. Читам вас, са 53 године као буквар, а могу да читам буквар бар на 6 језика, а на српском сам читао буквар са непуне 4 године. Е, тако вас читам. Али вам сваки пут пружим прилику да поставите питање, да бих вам одговорио и показао бесмисао свих ваших тврдњи и свих ваших неистина свакога дана. Је л’ ви мислите да вас ја случајно пуштам? Ви мислите да знате мој посао боље него ја? Да га знате боље од онога који живи за то 24 сата дневно. Који ради за то све време и који се бори за своју земљу. Мислите да можете да будете успешнији? Тешко, врло тешко“, каже Вучић.