Прочитај ми чланак

„ЗА 20 ГОДИНА ЕУ МОЖДА НЕЋЕ ПОСТОЈАТИ, али Србија хоће“

0

Београд -- Какве везе ЗСО има са потписивањем правно обавезујућег споразума са Приштином?, упитао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је навео да је документ о томе потписао пре пет година са Кетрин Ештон и са Хашимом Тачијем.

“Представници ЕУ су глувонеми када је у питању Приштина. Не знам да ли је та болест излечива. Када треба нешто против Приштине да се каже, као да заседа савет мудраца са Тибета, али зато када је реч о Србији увек постоји спремност да се на нама вежба”, рекао је Дачић.

Он је истакао и да “Србија није џак за ударање”.

“Немојте ударати на наше достојанство”, рекао је Дачић и поновио да Србија пружа руку, али да је за танго потребно двоје.

Према његовим речима, трајно решење косовског питања је “вин-вин” комбинација за Београд, Приштину и Европску унију.

Говорећи на конференцији “Нове перспективе за Западни Балкан” у организацији Центра за међународне и безбедносне послове Дачић је рекао да је Косово вековни проблем и да не може бити решен једним споразумом.

Дачић је рекао да када питате европског комесара Јоханеса Хана шта треба да буде у том споразуму, он каже да не зна.

Одговор Хана је, каже, да споразум треба да садржи оно што се „две стране договоре“.

„Ми хоћемо да се договорамо, али нећемо да се договарамо по принципу да је све решено. Хоћемо да будемо активни. Наша рука је пружена”, поновио је Дачић.

Напоменуо је да су у Бундестагу анализирали његову изјаву да је питање хоће ли ЕУ постојати 2025. године, истичући да он није рекао ништа пежоративно, те да Србија не жели да се ЕУ распадне.

Како је рекао, за 20 или 50 година ЕУ или УН можда неће постојати, али ће постојати Србија и зато, додао је, мора да се води рачуна какве се одлуке доносе.

Кроз шалу је рекао и да ће се ЕУ уласком западнобалканских земаља пре распасти.

Пошто је Дачић о Косову говорио другачије него што је у припремљеном говору и оштријим тоном, организатори су га питали шта је истина пошто има разлика, а Дачић је одговорио: “Оно је било дипломатски, а ово је тачно”.