Прочитај ми чланак

Вулину прети хапшење на КиМ: „Не признајем њихов суд, а не признајем ни државу“

0

Приштина -- Основни суд у Косовској Митровици осудио је министра за рад Александра Вулина за кривично дело. Вулин: Не признајем Косово као државу.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

На административне прелазе стигла је пресуда са наређењем за Вулиново привођење, а Вулин је на то рекао да не признаје Косово као државу и да самим тим није ни могао да изврши кривично дело преласка границе, када не постоји држава која може да има границу.

Како сазнаје Тањуг, Основни суд у Косовској Митровици осудио је Вулина за кривично дело – „Нелегалног прелаза границе или граничног прелаза из цлана 146 став 1 КЗРК“, на новчану казну.

„Ја сам добио ту информацију да су ме такозване власти у Приштини осудиле на некакву казну за наводни илегални прелазак границе. Не признајем њихов суд, њихове пресуде, не пада ми на памет да се понашам у складу са одлукама тог суда“, рекао је Вулин за Тањуг.

Како је истакао, за време његовог рада на КиМ, више пута је покушавано његово хапшење, некада је привођен, „некад одвођен, довођен“, али подвлачи да Приштина никада није успела да прекине његову везу са Србима који живе на КиМ.

„И неће то успети ни на овај начин да уради. Ово је само наставак њихових политичких и сваких других притисака, то је само начин да покушају да докажу да постоје, јер, знате, онај ко нема утемељење ни у међународном, ни у домаћем праву, он користи силу, Приштина ће очигледно наставити управо то да ради и само да поновим- мене нико неће одвојити од дела моје државе, а то је Косово и Метохија“, рекао је министар.

Будући да је на административне прелазе стигла пресуда са налогом за привођење министра, он каже да не би био први пут да Приштина примењује силу над њим.

„Хајде да видимо шта ће они покушати да ураде, не би ми био први пут да ме приводе, за мене је важно да не примењује силу над Србима на КиМ, а шта ће мени да раде или покушати да раде, то оставите мени. Уосталом, навикао сам. Не признајем њихове одлуке и нећу се понашати у складу са њима“, рекао је Вулин.

Та пресуда је донета 19. јануара ове године, а у одсуству окривљеног министра.

У образложењу пресуде наводи се да је 15. фебруара 2013. године Александар Вулин прешао „границу“ на месту које није овлашћени „гранични прелаз“ и „илегалним путем ушао на територију Косова из Републике Србије, иако је Министарство унутрашњих послова Косова претходно одбило његов захтев“.

Према сазнањима Тањуга, на административне прелазе стигла је наведена пресуда са наредењем за приводење Александра Вулина.