Прочитај ми чланак

Вулин: Србија не може да обећа да више никада неће ратовати

0

aleksandar-vulin

Удружење ратних војних инвалида Србије свих ратова је министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александру Вулину уручило почасну златну војну сабљу, а за узврат од министра је стигло обећање да држава неће заборавити на своје бранитеље и да ће им новим законом стечена права бити сачувана.

„Друштво вам дугује захвалност. Законом о заштити бораца и њихових породица ми ћемо ту захвалност конкретизовати. Ниједно стечено право вам неће бити укинуто“, казао је Вулин на скупу „Нове наде војних инвалида“, којим је обележена и слава Удружења ратних војних инвалида Свети Димитрије.

Министар је најавио да ће ускоро почети јавна расправа о новом закону, као и да држава неће окретати леђа од оних који су је бранили. Он је поручио да Србија не може да обећа да више никада неће ратовати, јер није она изазивала ратове и покретала их.

„Није Србија изазвала ни Први ни Други светски рат. Није Србија изазвала ратове деведесетих година, није Србија сама себе бомбардовала. Нека обећавају они који су све започињели и водили, нела нам они обећају да рата више никада неће бити. Ми ћемо ту обећање са захвалношћу примити и пазићемо да ли се своје речи држе“.

Председник Удружења ратних војних инвалида Србије свих ратова Жељко Васиљевић изразио је наду да ће после више од осам година припрема нови закон о борачкој заштити коначно бити усвојен и примењиван. Он се заложио и за усвајање резолуције у државном парламенту, којом би држава показала да заиста брине о онима који су се за њу борили.

„Потребан нам је довољан ниво здравствене заштите, стамбено збрињавање и приоритет при школовању и запошљавању, адекватна социјална заштита“, казао је Васиљевић и предложио да се оснује медицински центар за лечење инвалида рата, у којем ће се ветерани рехабилитовати од свих болести које су последице ратова и које су изазване радијацијом, изложеношћу хемијским агенсима или посттрауматским синдромом.

Он је затражио и да се ратни војни инвалиди декриминализују, тако што ће се након шест година контроле држава стварно утврдити ко има право на тај статус, а они који тај статус задрже имати заслужена права.

 

Beta