Прочитај ми чланак

Вулин: „Non-paper“ неприхватљив за Србију!

0

(Танјуг, Бета)

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је вечерас да је преговарачком тиму Београда у дијалогу са Приштином предочен „нон-папер“, односно писмо о намерама, које је било неприхватљиво.

aleksandar-vulin-1357633830-240561
Вулин је, у емисији „Утисак недеље“ на Телевизији Б92, објаснио да се не ради о званичном документу, већ о писму о намерама, које је слично ономе што је објавила „Политика“.

– Ништа се лепо није десило са тим намерама. То је нешто што независна земља не може да прихвати – казао је Вулин, наводећи да се ништа што је понуђено, не може прихватити, јер је идеја да се спроводе косовски закони, а да Срби не одлучују ниочему, али да ће ипак имати право репрезентативности код председника Косова у једном саветодавном телу.

Вулин је рекао да не постоји никакав тајни план, и да оно што је понуђено нису услови, већ предлог, о којем, међутим, не може да се разговара јер не садржи ствари које тражи Београд.

– Нећемо решавати по Ахтисаријевом плану, већ мора да постоји посебност, што ће произићи из нашег уставног закона о суштинској аутономији – казао је Вулин.

– Не можемо да идемо испод контроле над полицијом, правосуђем, директног финансирања од стране Србије и просторног планирања. Просторно планирање је једини начин да спречимо да се етничка структура мења – казао је он, додајући да ако Београд више не буде издавао дозволе, онда ће настати сукоби, на пример, у насељу Брђани, где их већ сада имамо.

Вулин је потврдио да је дијалог требало да буде прекинут у потпуности, и да би то значило да би Србија била означена као неко ко намерно, систематски и плански урушава идеју дијалога.

– То би за нас било лоше. Премијер (Ивица Дачић) је успео то да спречи на бази наде да ћемо добити неки бољи папир, нешто о чему ћемо моћи да макар разговарамо – истакао је он.

Вулин је нагласио да су разговори тешки ако не постоји равноправна позиција, а преговора се о судбини стотина хиљада људи.
– Када преговарамо, ми преговарамо на основу резолуције Народне Скупштине Србије и крећемо се у тим оквирима – указао је он, наглашавајући да је немогуће потписати споразум о добросуседским односима са неким кога не признајете.

Минимум полиција, правосуђе, грађевинске дозволе

Београд у преговорима са Приштином „неће ићи испод“ тога да заједница српских општина на Косову контролише полицију и правосуђе, као и просторно планирање, које је „можда најважније“, изјавио је Вулин.
– То је оно испод чега не може да се иде, да не би причали о црвеним линијама. Не можемо да идемо испод контроле над полицијом, контроле над правосуђем и директног финансирања од стране Србије и контроле над просторним планирањем – рекао је он.
Вулин је истакао да је просторно планирање важно јер је то једини начин да се спречи мењање етничке структуре.
– Ако не издајете дозволе за градњу кућа и станова, онда ћете имати сукобе у насељу Брђане у Косовској Митровици, као што се већ дешава, па се најављује да ће доћи 170 албанских породица које никада нису живеле на том подручју – рекао је он. 
Вулин је такође одбацио оптужбе да је издајник. (Бета)