Прочитај ми чланак

ВУКАДИНОВИЋ: Имам доказе да је „Крушик” опљачкан за неколико милиона евра (ВИДЕО)

0

Посланик у Скупштини Србије Ђорђе Вукадиновић је на конференцији за медије изјавио да наменска фабрика „Крушик“ из Ваљева у марту 2018. године није добила дозволу за извоз оружја у Јерменију, због неиспуњавања законске процедуре, али да није познато која процедура није испуњена.

Вукадиновић је новинарима у Скупштини казао да је добио одговор Министарства трговине на посланичко питање упућено том и Министарствима одбране, унутрашњих послова и спољних послова о томе ко и због чега није издао дозволу „Крушику“ за реализацију договора о извозу оружја у Јерменију, коју је касније добила једна приватна фирма.

Он је рекао да су за издавање дозвола одговорне све интитуције којима је то питање упућено, али да је само Министарство трговине одговорило и навело да Крушику дозвола није издата због неиспуњавања законских процедура.

„Очигледно је да бар једна од наведених институција није дала сагласност. У одговору Министарства трговине се не наводи о којој је реч. Очекујем одговоре и образложење одлука других институција“, изјавио је Вукадиновић.

Изнео је да њега занима да ли сагласност за извоз „Крушик“ није добио од МУП-а, „због познатих разлога“ и додао да је то пример да државне институције ометају државна предузећа да профитирају у корист приватника.

„Због чега је та дозвола изадата неколико месеци касније издата приватној фирми која је по нижим ценама купила оружје од Крушика и продала их по већој“, казао је он.

Вукадиновић је навео да је у скупштинску процедуру упутио поновљени Предлог закона о производњи и промету, који је подносио у склопу амандмана пре годину дана, у којем је предложио да се из посла извоза оружја избаце приватни посредници.

„Сумњам да је ово о чему медији говоре последњих недеља само врх леденог брега и да је реч о трговини која је створена за махинације“, рекао је Вукадиновић пошто постоји државно предузеће за приозводњу оружја (Крушик) и државно предузеће за извоз оружја (СДПР), те, како је рекао, „не постоји потреба да се уводе и приватни посредници“.

Вукадиновић је оценио да су у државним институцијама веће процедуре и контроле него у приватним предузећима те би се тиме смањио простор за корупцију.

„Прихватањем предлога се не би створио монопол код државних предузећа, већ би се том мером отклониле махинације и сумње на махинације“, објаснио је он.