Прочитај ми чланак

Хидајет Туркоглу, турска кошаркашка легенда, бави се трговином оружја

0

Један од највећих трговаца оружјем на Балкану, који је под санкцијама САД, Слободан Тешић каже за КРИК да му је познато да је некадашњи турски кошаркаш, који води порекло из Србије, Хидајет Туркоглу активан у сектору наоружања, али да са њим није сарађивао. Туркоглу је, иначе, близак сарадник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, са којим је боравио у посети Београду 2019. године.

Тешић још увек прави милионе евра од трговине оружјем иако се годинама он и његове компаније налазе под америчким и британским санкцијама.

Овај шездесетпетогодишњи трговац оружјем труди се да ради у сенци. Ретко се оглашава, а у јавности кружи тек по која његова фотографија, пише КРИК.

Сада је у интервјуу за тај истраживачки портал говорио о томе да ли сарађује са Хидајетом Туркоглуом, чувеним кошаркашем који је такође у пословима са наоружањем, а иначе је саветник турског председника.

Како је Тешић навео, не зна са којим успехом и којом репутацијом се Туркоглу бави наоружањем.

„Нисам имао прилику да сарађујем са господином Туркоглуом, иако су ми познате информације да је исти, не знам са којим успехом и каквом репутацијом, активан или покушава да буде активан у сектору наоружања и војне опреме. Могуће је да га познају други трговци и актери овог сектора у Србији“, каже он за КРИК.

Хидајет Туркоглу некадашњи је турски кошаркаш, који је касније обављао дужност председника Кошаркашког савеза Турске. Наиме, иако рођен у Истанбулу његови родитељи пореклом су из Сјенице, а Туркоглу је током каријере у НБА постао пријатељ са српским кошаркашима Владом Дивцем и Предрагом Стојаковићем.

Он је са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом био у псоети Београду 2019. године.

Туркоглу је тада председнику Србије Александру Вучићу поклонио два деса турске репрезентације.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)