Прочитај ми чланак

ВУЈОВИЋ И ЛОНЧАР ЛЕТЕ ИЗ ВЛАДЕ? Уместо њих Мали и Радојичић!?

0

Актуелни градоначелник Београда има највеће шансе да води ресор финансија, док би здравство преузео директор „Тиршове“.

Актуелни градоначелник Београда Синиша Мали и директор Универзитетске дечје клинике у Тиршовој и први на листи СНС на протеклим београдским изборима др Зоран Радојичић по свој прилици ново радно место би могли да добију у реконструисаној влади премијерке Ане Брнабић, сазнаје Курир из неколико независних извора.

Мали је виђен на месту министра финансија, где би заменио Душана Вујовића, док би Радојичић могао да буде на челу ресора здравства уместо Златибора Лончара.

Извори Курира истичу да се о свему још разговара и да то нису закуцане позиције, али да су они засад међу фаворитима.

– Мали би могао да наследи Вујовића, који је близу одлуке да се повуче због приватних разлога. Истовремено, добар је избор за министра финансија јер важи за стручњака у тој области. С друге стране, Радојичић би био добро решење за министра здравља јер је показао добре менаџерске способности. Засад није одлучено шта би радио Лончар ако дође до ове рокаде, али постоји могућност да дође на чело великог здравственог система. Када је реч о Малом, плус му је то што је средио градске финансије, и управо је то оно што га и кандидује за ресор финансија.

Драгомир Анђелковић

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је извесно да ће реконструкције Владе бити после избора градоначелника Београда.
– Што се тиче кадровских промена у Влади, сматрам да се у СНС још увек све анализира, односно да Александар Вучић процењује шта је најцелисходније за функционисање Владе – оцењује Анђелковић.

Важно је да на том месту буде неко ко се у то разуме јер је финансијска консолидација нешто што је приоритет Владе. Остаје отворено ко ће у наредне четири године водити Град.

Мали није без шанси, питање је процене где ће бити потребнији. Ирена Вујовић, председница општине Савски венац, такође важи за неког ко може преузети функцију градоначелника и један је од фаворита јер је имала добре резултате у општини – кажу извори Курира и додају:

– Што се тиче градског менаџера Горана Весића, он има најмање шанси да преузме функцију градоначелника, иако упућени у градске прилике кажу да би он то изузетно желео. Од толике жеље да буде на челу града, већ је појединима почео да обећава функције.

Иначе, питање реконструкције Владе је замрзнуто, како је речено после разговора премијерке Ане Брнабић и председника Србије Александра Вучића, јер предност у овом тренутку има ситуација на Косову и Метохији.

– Дотакли смо се теме реконструкције, али смо закључили да тренутно имамо преча посла. У овом тренутку национално јединство је кључно. Реконструкција Владе ће сачекати нека стабилнија времена на КиМ – изјавила је Брнабићева после тог састанка, који је одржан 1. априла.

 

У међувремену није искључивана могућност да промене у Влади уследе непосредно после избора градоначелника Београда, што би морало најкасније да се деси у јуну. Конститутивна седница Скупштине града је, подсетимо, заказана за 9. мај 2018, а од конституисања новог сазива парламента тече рок од 30 дана за избор новог градоначелника Београда.