Прочитај ми чланак

Вучићу, шта ће ти на 1.195 људи око 3.000 полицајаца?

0

Демонстрације су његов кошмар, зна да ће једнога дана на улици заувек бити почишћен метлом коровачом. Показивање снаге није било могуће без сукоба. Млади свет јесте очајан што и њима као и њиховим очевима живот протиче узалуд и троши се заувек у лудачком опиту и болестима сваке врсте. Снагу пендрека види као своју последњу опцију. Свако има право да се брани кад га бију. Вучићеви чувари су тукли само оне који не могу да се бране.

Вучић је изјавио да је одржана седница Савета за националну безбедност, јер је покушано насилно заузимање институција државе Србије и навео да је ухапшено више од 35 особа. На 1.195 демонстраната, како је рекао, извео је, како је навео, око 3.000 специјално обучених снафа МУП Србије за разбијање демонстраната. Готово истовремено сазива Савет за националну безбедност.

Све због чашице људи?

Вучић је за Пинк рекао да је да се наставља хапшење широм града.

– Анализирали смо све што се догађало вечерас и захвалио сам припадницима како полицијске бригаде, тако жандармерије, свим припадницима полиције, који су тежак терет поднели у червтак на петак., сагледали све информације и са представницима Безбедносне информативне агенције. Да знате само колико је људи хтело да дође у Београд да се обрачуна са њима. Ми за силеџије имамо лек – пажња и мир. И само да кажем да су се, чим се појавила жандармерија, разбежали као зечеви за 1,5 минута. А какву су штету нанели држави – навео је Вучић.

Неколико минута пре него што је полиција насилно растерала демонстранте, који су се окупили испред Скупштине града Београда, Вучић је на Инстаграму објавио фотографију на којој једе јабуке. Није у крилу имао мачку да је мази. Потом је извео главне снаге за разбијање демонстрација. Кажу да је тражио и коње и псе, али у тој намери неким чудом успели су да га спрече.

Коњ није глуп, пас још мање. Све оно што народ сваке године гледа у Макишу и аплаудира вештинама народних полицајаца једном годишње, фотографише се са њиховом децом, дошло је сада да омлати и појури народ по шумарцима.

Демонстрације су његов кошмар, зна да ће једнога дана на улици заувек бити почишћен метлом коровачом. Показивање снаге није било могуће без сукоба. Млади свет јесте очајан што и њима као и њиховим очевима а вала и нешто пре, живот протиче узалуд и троши се заувек у лудачком опиту и болестима сваке врсте.

Снагу пендрека види као своју последњу опцију

Отпор полицији, која више није државна, јер државе одавно нема, него права преторијанска гарда створења преплашеног од властитих духова и немоћи. А да бије безумно кога стигне, јесте легитиман чин. Свако има право да се брани кад га бију. Вучићеви чувари су тукли само оне који не могу да се бране. А, иначе, ниједан шеф градске полиције нити командант неке војне касарне, нигде на свету, не изводи малтене све снаге у првој борби.

Поред суровости, његова приватна сила је показала необученост, тактичку трапавост, неспособност за оперативну динамику. И велики умор. И очигледан доказ по формацијском систему да нису из главног града. Смешно је гледати два полицијска одељења како се сударају, осим ако им није намера да заваравају противника.

Упућени наводе да је Вучић то наредио да би пре свега студентима, који највљују озбиљније блокаде, јасно показао са каквим снагама располаже. У то је спадало и вешање полицајаца по џиповима „хитна искакања“, све уз дозволу да може да их фотографише ко хоће. То не ради ни једна полиција у свету кад је у питању оперативна акција.

Снагу пендрека Вучић види као своју последњу опцију. Отприлике око 300 униформисаних полицајаца треба да има на 100.000 грађана; ако рачунамо да Србија има нешто испод 7 милиона становника, без Косова, а око 40 и нешто хиљада полицајаца, дакле, то је скоро дупло више.