Прочитај ми чланак

Вучићу лакнуло што Сергеј Лавров не долази у Београд?

0

Руски министар Сергеј Лавров није имао како да долети у Београд након што су суседне земље затвориле ваздушни простор.

Саговорници Дојче Велеа (DW) оцењују да је Вучићу због тога можда и лакнуло, те да политичка игра иде даље.

Руски министар спољних дела Сергеј Лавров не долази у Београд након што су Бугарска, Северна Македонија и Црна Гора забраниле прелет његовом авиону.

„Наша дипломатија још није овладала телепортацијом“, речено је лаконски у руском Министарству агенцији Интерфакс.

Како подсећа немачка агенција дпа, Лавров је „због руске агресије у Украјини на мети западних санкција. Уз то је европски ваздушни простор затворен за руске авионе“.

Тиражни таблоид Билд пак подсећа да су иначе „хуманитарни и дипломатски летови“ изузети од санкција.

Уместо лета, Лавров ће у Москви држати конференцију за штампу на коју је у недељу изненадно позвао стране дописнике.

У Београду ће се пак председник Србије Александар Вучић састати са руским амбасадором Александром Боцан-Харченком. Вучић ће у понедељак (6. јун) увече отићи у Дневник РТС-а да говори о ситуацији, пренео је јавни сервис.

Тако се завршила барем ова епизода саге током које се, према речима премијерке Ане Брнабић, председник Вучић чак лично бавио логистиком посете руског министра.

Више извора ДW је ове седмице тврдило да се у Берлину озбиљно разматрало да ли ће немачки канцелар Олаф Шолц уопште допутовати у Београд, уколико тамо пар дана пре њега буде Лавров. Сада би све требало да остане на званичним најавама, то јест да Шолц обиђе Београд и Приштину у петак (10. јун).

Према оцени Александра Попова, директора Центра за регионализам, и самом Вучићу је лакнуло што Лавров не долази у пикантном политичком тренутку.

Наиме, на Западу је гасни дил Србије и Газпрома дочекан као нови доказ подривања заједничке европске политике.

Зато је, каже Попов, пропала посета Лаврова могла да се посматра и као доношење политичких захтева Београду у замену за јефтинији гас.

„Све има своју цену. Нема вечитог братства“, каже Попов за ДW. „Интерес је Русије да прави рупе у западним санкцијама. Присуство у Србији је прилика да направе једну рупу и покажу да су присутни на овом простору.“

Како да се нико не наљути

Вучић је у шкрипцу јер истовремено мора да се цењка са Моксвом и Западом, те да се пред грађанима показује као „чврст лидер“, оцењује Вук Вуксановић, истраживач Београдског центра за безбедносну политику и сарадник Лондонске школе економије и политичких наука.

„Чини се да Београд покушава да нађе модел по којем би се придружио неким санкцијама Европске уније“, каже Вуксановић за ДW. „Идеја је да се скине европски притисак, а да се сасвим не наљути Москва.“

Од руског напада на Украјину, немачка штампа редовно оцењује да је то српско „седење на две столице“ постало неодрживо.

Према саопштењу Шолцовог кабинета, канцелар ће у петак на Балкану причати о билатералним блокадама, али и о „даљој заједничкој реакцији“ на руску агресију.

Шолц у Београд стиже испраћен нацртом резолуције Бундестага о БиХ, у којој ће се тражити и дистанцирање Београда од „сепаратиста“. Неки од Шолцових коалиционих партнера већ су тражили да се замрзну преговори ЕУ и Србије.