Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВА СРБИЈА Случај лажних диплома у Крагујевцу: Декан пуштен на слободу

0

На решење Вишег суда у Крагујевцу, којим је бившем ректору Крагујевачког универзитета Небојши Арсенијевићу одређен притвор од 30 дана, уложена је жалба. Ово је рекао Арсенијевићев адвокат Бранислав Тодоровић, уз напомену да о жалби одлучује ванпретресно веће суда и да се он и његов клијент "надају најбољем".

Арсенијевићу је притвор од 30 дана одређен након што је прекјуче ухапшен и саслушан. Осим њега ухапшен је и бивши декан Медицинског факултета у Крагујевцу Предраг Чановић, који је након саслушања пуштен да се брани са слободе. Они се сумњиче да су незаконито издавали дипломе струковних и докторских студија држављанима Хрватске и грађанима са Косова и Метохије, преносе „Новости„.

Министарство унутрашњих послова навело је да се сумња да је бивши ректор противзаконито посредовао да Чановић и поједини запослени на Медицинском факултету, противно прописима, упишу 45 студената, држављана Републике Хрватске, на трећу годину програма Струковна медицинска сестра/техничар у школској 2013/2014. години, одрже наставу и издају дипломе за 44 студента.

Иначе, реч је о кандидатима који су претходно наставу похађали у Пули, на студијском програму за струковне студије медицинских сестара, а који су у том граду изводили Универзитет у Зеници и Европски центар за мир и развој. Те студије је, међутим, забранило хрватско министарство просвете, па су после забране и проглашења студија незаконитим, студенти прешли на Факултет медицинских наука у Крагујевцу, где су „похађали“ трећу годину студија.

Осим за малверзације са дипломама, Арсенијевић је пре неколико година оптуживан и за друге злоупотребе на Крагујевачком универзитету, као и за непотизам и непристојно понашање на ректорској функцији. Као доказни материјал у јавност су процурили аудио и видео записи са седница ректорског колегијума Универзитета у Крагујевцу на којима се чује како се расправља о томе који пропис прекршити, ко неће моћи да докторира или напредује, иако заслужује, а све то уз бројне вулгарности.

Агенција за борбу против корупције затражила је 2018. године његово разрешење са места ректора због сукоба интереса, јер је према наводима Агенције склопио ауторски уговор са зетом и именовао братанца за сарадника на универзитету. Смену су затражили и Одбор за образовање Скупштине Србије и Национални савет за високо образовање, али и министар просвете Младен Шарчевић, након чега је смењен.

Арсенијевић је, међутим, негирао све оптужбе, тврдећи да му је афера намештена и да група професора са Крагујевачког универзитета против њега води хајку.