Прочитај ми чланак

Вучићев Гебелс – министар информисања срамно напао Бошка због утамниченог Дејана

0

На седници Одбора Скупштине Србије за културу и информисање, на којој је министар информисања данас поднео извештај о раду, дошло је до спора власти и опозиције, пошто су прво посланице Српске напредне странке покушале да зашите министра од питања о ухапшеном новинару и уреднику портала Србин.инфо, а потом је и сам министар Михаило Јовановић оптужио лидера Двери Бошка Обрадовића да жели рушење уставног поретка.

Министар Михаило Јовановић поднео је скупштинском Одбору за културу и информисање тромесечни извештај о раду, од октобра када је ступио на дужност, до краја 2022. године и рекао да је у фокусу Министарства рад на измени закона у области информисања.

Као најважније је истакао формирање радне групе за израду нацрта Закона о јавном информисању и медијима као основном пропису који дефинише ту област, У групи су представници више министарстава и управа и девет медијских удружења.

„Радна група је интензивно радила, имала је осам састанака до краја прошле године и у овој је наставила рад, рад ове радне групе иде врло добро и до краја фебруара је план да имамо радну верзију закона, који би онда ишао на јавну расправу“, рекао је Јовановић.

Он је на седници Одбора рекао да је формирана и радна група за нацрт Закона о електронским медијима, која би до 31. марта требало да изнесе прву верзију и да до краја другог квартала тај закон буде у скупштинској процедури.

Трећи важан закон на којем се ради је Закон о јавним медијским сервисима, најавио је министар.

Посланик и председник Покрета Двери Бошко Обрадовић је рекао да су и досадашњи закони били солидни за слободу медија, али да се нису примењивали, те да министар причом о „радним групма жели да замаже очи грађана“.

„Да ли вам је познато да је један новинар у притвору и он штрајкује глађу. Ухапшен је уредник Дејан Петар Златановић без кривичног дела, због вербалног деликта“, рекао је Обрадовић.

Он је затим цитирао низ увреда које је на рачун дела опозиције изнела посланица СНС Невена Ђурић, која је за учеснике округлог стола синоћ у Нишу рекла да су „антисрпска неодговорма дружина без политике“, „да говоре небулозе“ и „измишљају глупости“ и питао министра да ли ће реаговати.

На то је министра покушала да одбрани Наташа Јовановић из СНС, оптуживши Обрадовића да је „из пивнице бодрио ове што су пошли да ликвидирају председника“, а потом рекла да је он „плашљива кукавица“.

Министар Јовановић је на то рекао да му је „интересантно да види фрустрацију Обрадовића“, за кога је рекао да „жели рушење уставног поретка, хаос у држави“ и да је „јасно како би он решавао проблеме – силом и мимо закона“.

Када је Јовановић почео да наводи шта је све Српска напредна странка урадила од доласка на власт, посланик Морамо Заједно Александар Јовановић Ћута је довикнуо „Ово није главни одбор СНС!“ и да неће да слуша похвале власти, јер то није тема састанка.

После краће расправе, на молбу председника Одбора, Синише Ковачевића, Бошко Обрадовић је одустао од реплике и Одбор је наставио рад.

На дневном реду је, поред извештаја министра, разматрање Предлога закона о филмском и осталом аудиовизуелном наслеђу, Предлога закона о измени Закона о кинематографији и Извештаја о пословању Јавне медијске установе „Радио-Телевизија Србије“ за 2021. годину и Извештаја независног ревизора.