Прочитај ми чланак

Вучића терају да сломи Додика

0

vucic dodik

После састанка уследиле куртоазне изјаве о међусобној подршци, али је смркнуто лице Милорада Додика говорило другачије.

О чему се иза затворених врата у Немањиној 11 највише разговарало остало је тако само у домену спекулација, а сам Додик који је после разговора деловао нерасположено, открива да му је најдражи део разговора био онај о доласку српских званичника у Бањалуку на дан Републике Српске 9. јануара.

Додик открива и да је Вучићу пренео намеру власти РС да организују референдум о судовима и тужилаштву, али не и какав је став о томе заузео његов домаћин Вучић.

– То ћутање Београда о референдуму тумачим као остављање времена и преношења одговорности на Додика и власти РС да изађу из приче о референдуму – коментарише за „Вести“ Душан Јањић из Форума за етничке односе.

Он сматра да дисциплиновање Додика није на агенди ни Вучића, ни Брисела, ни Вашингтона и да су то флоскуле још из времена Бориса Тадића.

Иванцов: Навикао на притиске

Један од ретких ослонаца за Додика представља Москва која подржава његову иницијативу о референдуму о судовима. На питање може ли Додик очекивати заштиту Москве у случају притиска у вези са одржавањем референдума, амбасадор Руске Федерације у Сарајеву Петар Иванцов каже да не разуме у потпуности о којој заштити је реч и да ли је она уопште потребна. Према његовом мишљењу, Додик је самосталан и одговоран политичар, те искусан државник који врло добро зна шта ради, шта хоће и како то може постићи.
– Сматрам да се навикао на притисак. Вероватно је ово његово нормално стање. А наш став о референдуму је познат – истакао је Иванцов.

– Београд не окреће леђа Додику и не врши притисак на РС, већ садашња влада у Београду води другачију политику према Српској и БиХ од оне коју су водили Тадић и Коштуница. Тако да не очекујем да је премијер Србије „затезао руку“ свом саговорнику, преносећи поруке из Вашингтона и Брисела – каже Јањић.

Ипак, новинари после разговора Додика и Вучића нису пропустили прилику да питају колико има истине да ЕУ од Србије захтева смањење интензитета сарадње са РС? Другим речима, да се Српска и Додик оставе на цедилу и тако приволе изменама Дејтона у правцу јачања федералних власти.

– Мени нико никад то није рекао, премијер ми ништа није рекао, нисам се интересовао да ли је то тачно или не, наши су односи добри и коректни. Да ли је неко тиме фрустриран или неко жели неку концепцију проводити, то су спекулације. Превише спекулација има у региону – одговорио је Додик, понављајући да су односи Србије и РС све бољи и да они не треба никоме да сметају, јер се одвијају у оквиру Дејтонског споразума и Споразума о специјалним везама.

Какве год званичне изјаве давали Додик и Вучић, утисак је да је први човек Српске у све тежој позицији. Његов главни савезник Београд је у потпуности ставио европске интеграција као приоритет којем све треба подредити. Ту је и све јача опозиција унутар РС која вољно или невољно може бити инструментализована за Додиково рушење.

Тактика Запада: Завадити Србе!

Стручњак за безбедност Предраг Ћеранић каже да је западна номенклатура у Сарајеву одустала од намере да Додика јавно означи као диктатора или терористу, да су одустали од оружаног напада и да су се определили за српско-српске сукобе.
– Од опозиције се очекује да борбу институција Српске за очување надлежности оквалификује као изазивање сукоба ради одбране председника Додика и ‘његових криминалаца’. Све указује да је у припреми примена насиља укомпонована у политичке притиске. Рачуна се на дефетизам који се плански стимулише и на то да ће део позиције напустити владајућу коалицију уз образложење да ‘неће да гину за Додика“ – сматра Ћеранић.

– Ушао је у сукоб са највећим силама на свету, а ниједном државнику то никада није донело добар финални резултат – закључује Александар Попов.

Извор: Вести