Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ЗАДОВОЉАН: Курир најављује крваве сукобе између присталица радикала и Двери-ДСС

0
ФОТО: Бета; ФОТОМОНТАЖА: Курир

ФОТО: Бета; ФОТОМОНТАЖА: Курир

Како пише београдски дневни лист Курир, некад близак лидеру напредњака Александру Вучићу, а данас под заштитом америчке амбасаде, Двери-ДСС прете протестима ако не пређу цензус, док лидер радикала Војислав Шешељ поручује да ће извести на улицу „бесне четнике“ уколико супротан табор пређе цензус и уђе у Скупштину Србије

Курир најављује да у Србији би могло да дође до озбиљног крвопролића јер опозиција, незадовољна због изборних резултата, најављује да ће се дићи и изаћи на улице.; и додаје да то можда не би било толико опасно да немире не најављују два завађена патриотска табора – лидер СРС Војислав Шешељ који тврди да ће његови „бесни четници“ масовно изаћи на улице ако коалиција ДСС-Двери, али и СДС-ЛДП-ЛСВ, пређе цензус, док му они узвраћају да ће и они на масовни протест уколико не пређу!

Даље, београдски лист наводи да председница ДСС др Санда Рашковић Ивић каже да неће одустати од протеста јер је њихова листа неспорно прешла цензус:

– Наше грађанско право је да протестујемо ако не буде било тако. Желимо да се све заврши унутар институција система. Aли ако оне поклекну под утицајем једне странке и једног човека, онда морамо да идемо ван институција. Радимо све да би се институције система испоштовале, разговарамо и са РИК, идемо кроз све оно што је институцијално у реду. Уверена сам да ће нам се и друге опозиционе стране у томе придружити – рекла је Рашковићева.

На констатацију Курира да је и Шешељ најавио протесте уколико они пређу цензус, лидерка ДСС за овај лист каже да председник СРС није озбиљан у томе:

– Када протестујете због нечега, желите да постигнете одређени резултат с једне стране, а с друге не дате да вас даве у мраку. Вучић би највише волео да нас удави у мраку. Па ако неко покуша да ме удави, вриштаћу. Што се тиче Шешеља, сигурно неће изаћи на улице ако ми пређемо цензус и ово његово кловновско понашања јесте његова главна карактеристика. Сетите се само оног глоговог коца на Титовом гробу. Е ово вам је сад тај глогов колац којим прети преко „бесних четника“. Он је човек који прави политички ријалити шоу – сматра Рашковићева.

Курир је контактирао и лидера радикала др Војислава Шешељ који је на њене оптужбе да је кловн одговорио новинару овог листа  да она може да настави с вређањем, али да им неће дозволити да „крађом гласова пређу цензус“.

– Ми нисмо против тога да Двери-ДСС пређу цензус, него смо против тога да се украду гласови да би они прешли цензус на вештачки начин. Управо то ради РИК по налогу Aмериканаца, а Aлександар Вучић је устукнуо и не сме да се супротстави. Санда нема ни памети, ни знања, ни политичког искуства и не може парирати политичким аргументима. Некад су кловнови паметнији од професора универзитета. Можемо се мерити ко ће више да извуче на улицу. Доказао сам колико могу народа да изведем, а ако дође до изборне крађе и ако будемо имали папире за то као доказе, извешћемо народ на улицу – напомиње шеф радикала за београдски Курир.

Курир је разговарао и са професором Факултета за безбедност Дарко Трифуновић који је рекао за овај лист да све ове изјаве могу да буду увертира за изазивање политичке турбуленције у Србији.

– Постоји могућност за политичке нереде. Уколико буде нереда, странке морају да се потруде да их смире. Треба да буду свесни да је одговорност на њима и да ће сносити прекршајну и кривичну одговорност ако буде насиља на протестима – указује он.

И политички аналитичар са изборне листе Двери-ДСС, Ђорђе Вукадиновић је у изјавиз за Курир оценио да је све у рукама лидера СНС Aлександра Вучића.

– Немира неће бити ако власт то не жели и ако томе не допринесе. Шешељ је довољно срећан због повратка у парламент, не видим да би имао много разлога да се буни. Он само мало, по обичају, привлачи пажњу, а што се тиче претњи о бесним четницима, треба имати на уму да они нису стигли још ни до Загреба, као што су обећали. Тек кад заврше са Загребом, нек се јаве. Шалу на страну, треба да се спусте тензије, а јасно је и да нико не треба да буде покраден.

ВУЧИЋ: ХОЋЕМО НОВО БРОЈAЊЕ ГЛAСОВA

Курир је у свом чланку, поводом могућег сукоба међу патриотама цитирао и лидера напредњака Александра Вучића који је изјавио „да очекује да се гласови преброје поштено. Једино што је важно јесте да сваки глас буде пребројан, да никоме не буде закинут и да нико не добије више него што би требало да има. Не тврдим да је било прекрајања, али свако треба да има увид у бирачки материјал. Што се мене тиче, најважнија је воља народа – рекао је Вучић.Он се осврнуо и на спекулације поводом одласка амбасадора СAД Кајла Ската у седиште ДС у изборној ноћи.- Он је хтео да дође и код нас, али сам ја због личних проблема раније напустио странку и зато човек није дошао.

ЧУДНЕ СИТУAЦИЈЕ У ИЗБОРНОЈ НОЋИ

Курир је и навео чудне ситуације у изборној ноћи:

* Цесид објавио да је у Војводини СВМ освојио 32,6 одсто
* Цесид саопштио да је СНС освојио 56,2 одсто
* Републичка изборна комисија огласила се тек после поноћи
* До последњег момента у изборној ноћи нико није саопштио излазност у Србији
*Републичка изборна комисија објавила је у понедељак резултате избора са обрађених 98,56 одсто бирачких места, док је дан касније, у уторак, председник Дејан Ђурђевић саопштио резултате са мањег узорка – 98,04

НA УЛИЦУ ИЗЛAЗЕ И ЧЕДA, БОРИС, ЧAНAК, ПAЈТИЋ?

На крају чланка београдски Курир најављује да с обзиром на то да је опозиција показала јединство у изборној ноћи, може се очекивати да уз ДСС стану и ДС, СДС и Доста је било.

Овај лист наводи да Марко Ђуришић из СДС није експлицитно желео да се изјашњава да ли ће са ДСС и Дверима изаћи на улицу, али је рекао да ће подржати захтеве да се испоштује воља грађана.

– Тражимо да се поштује воља грађана и да се не мења изборна воља народа и бићемо јединствени у подршци. Сви досадашњи резултати стављају седам листа у парламент и зато ћемо инсистирати на подршци.

Извор: Курир