Прочитај ми чланак

Вучић за Скај њуз: Немам симпатије за побуњене Србе на КиМ; Прихватам све од ЕУ

0

Не могу да изручим Милана Радоичића Приштини, јер не признајемо Косово. Био ми је близак савезник, али не и пријатељ, рекао је председник Србије, Александар Вучић у интервјуу за Скај њуз.

Упитан о тврдњама Приштине, да је наводно Београд испланирао дешавања у Бањској и групи Срба обезбедио наоружање, те о фотографијама Косовске полиције на којима се види да је већа количина оружја која је заплењено произведено у Србији, председник Србије каже да је увек лакше оптужити Београд.

„Ко ће веровати да је заправо нешто другачије, скоро нико“, рекао је Вучић, преноси Коссев.

Он је поновио да и припадници Косовске полиције користи оружје произведено у Србији, али да им га Србија није продала.

„Они момци који су јурили Србе и који су из Косовске полиције, носили су АК произведен овде у Крагујевцу“, рекао је Вучић.

Српски председник је убеђен да је лако пронаћи оружје и то не само на црном тржишту.

„Људи ће увек подржати људе који желе да одбране, јер из нашег угла, из угла Срба, то је део Србије, према нашем Уставу, то је другачијии угао који морате да сагледате. Зато кажем, то није нешто што је дозвољено, али кажем да није то толико тешко“, рекао је Вучић.

Говорећи о Милану Радоичићу, кога Приштина терети да је организатор групе, Вучић је изнео нове детаље о томе како је набавио оружје, позивајући се на Радоичићеву изјаву.

„Момак који је упитан у преткривичном поступку је рекао да је куповао нешто у Србији, нешто у Хрватској, нешто у БиХ, проверићимо то сада“, рекао је председник за Скy неwс.

Упитан да ли му је Радоичић близак савезник, Вучић је одговорио потврдно: „Нема сумње, био је потпредседник Српске листе“.

Ипак, не може да каже да му је био пријатељ. „Он је оптужен. Било је то велико, огромно кривично дело“, нагласио је Вучић.

На питање зашто не изручи Радоичића Приштини, Вучић одговара са питањем – „да ли ме зезате или шта“.

„Питам вас то због тога што знате да не можемо да изручимо било кога Приштини, јер Косово не признајемо као државу“, рекао је Вучић.

Понавља да је реч о озбиљном кривичном делу, али и каже: „Било је хиљаде озбиљних кривичних дела и иако смо чланица УН-а, они нису никог изручили Београду“.

Говорећи о групи Срба која се у Бањској сукобила са Косовском полицијом, Вучић наводи да су „ти људи углавном протерани са својих прагова“.

Упитан да ли има симпатије према овим људима, Вучић каже да их нема и да осуђује убиство полицајца, независно од тога шта ради или шта се дешава на Северу Косова. Ипак, додаје да за разлику од Приштине која их назива терористима – он не може тако да опише „људе који су живели тамо и желели да се врате“.

Упитан о томе зашто не нормализује односе са Приштином, Вучић је истакао да Србија чини све и да је конструктивна, те да је таква била и на последњем састанку у Бриселу, прихватајући све предлоге Европске уније.

„Друга страна није желела да уради било шта у вези са Заједницом српских општина, која је била потписана пре 10 година, и нису хтели да се помере од тога. Увек су само тражили признање и ништа више од тога. Нису хтели да испуне у вези са ЗСО“, казао је Вучић.

Додао је да Албанаца полицајаца не би било на северу Косова да се поштовао Бриселски споразум.

„Требало је да буду Срби у униформи Косовске полиције, према члану 9 Бриселског споразума“, истакао је Вучић за Скај њуз.