Прочитај ми чланак

Вучић: Веома је важно да се иде на нове изборе у Београду

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је руководству Српске напредне странке саветовао да се иде на нове изборе у Београду, да се не би поновио, како је рекао, лоповлук из 2008. године.

Вучић је на конференцији за новинаре у Београду рекао да је јуче разговарао са председником СНС-а Милошем Вучевићем, Аном Брнабић и Алексаднром Шапићем и да им је саветовао да размотре да се у Београду иде на нове изборе.

„Ми демократију негујемо, чувамо и гајимо због себе. Мој савет је, ви имате страначке органе, моја молба је да размотрите и оно што ћу рећи сада, да нам се не понови 2008. година, и неко ће га назвати нелегитимно формирање власти, а био је то чист лоповлук када су ДС и СПС формирали власт, упркос споразуму који су социјалисти имали с другом странком (…) Знам да имате већину, али је веома важно да се иде на нове изборе, боље и да изгубите власт, и шта год хоћете да се догоди, него да учествујете у тој крађи избора какву смо видели 2008. године“, поручио је Вучић.

Подсетимо, конститутивна седница Скупштине града Београда одложена је јуче за 3. март, када истиче законски рок за њено конституисање.

Српска напредна странка данас ће одржати седницу Председништва којој Вучић неће присуствовати због, како је објаснио, раније заказаног разговора са мађарским премијером Виктором Орбаном.

Премијерка Србије у техничком мандату Ана Брнабић је, за разлику од Вучића, у четвртак изјавила да да се залаже за то да СНС формира власт у Београду, а не за нове изборе у престонице, јер како је нагласила, постоји легитимитет.

„Почети са применом препорука ОДИХР-а већ од понедељка“

Вучић је позвао Владу Србије да „детлајно и темељно анализира“ препоруке из извештаја ОДИХР-а о изборима у Србији, и да одмах крене у њихову реализацију у кратком року.

„Ту има заиста добрих ствари, посебно кад је реч о инвалидима и њиховом приступу бирачким местима“, рекао је Вучић истичући да је највећи део извештаја ОДИХР-а „врло професионално састављен“.

Он је саветовао у Влади да „колико од понедељка“ крене у имплементацију препорука ОДИХР-а.

„Због нас је то важно, да ми знамо да имамо демократски поредак у земљи, а не то како ће неко да нас види и оцењује у складу са својим геополитичким интересима“, нагласио је Вучић.