Прочитај ми чланак

Вучић: Важно је да се не крије какав се злочин догодио у Сребреници – суштина је у помирењу

0

Vucic-satanizam

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом пресуде Радовану Караџићу у Хагу, да је важније говорити о људским жртвама, патњи и помирењу, а не о правно-политичким консеквенцама које би та пресуда могла да донесе.

Вучић је рекао да Влада Србије осуђује сваки злочин независно од тога ко га је починио и да једина у региону сме то јавно да уради.

„Једини ми не правимо разлику према томе да ли су злочин починили припадници српског народа или је злочин почињен над Србима. То показује величину нашег народа и озбиљност и одговорност владе“, рекао је Вучић новинарима после примопредаје борбених возила и чамца Жандармерији МУП-а Србије, којој је присуствовао и председник Републике Српске Милорад Додик.

Он је истакао да ни две деценије од Дејтонског споразума Срби и Боšњаци нису ближи једни другима, нити су пресуде попут оне Караџићу довеле до помирења.

Премијер је, одговарајући на питање да ли је после пресуде Караџићу, у којој пише да се у Сребреници догодио геноцид, дошло време да и Србија тај злочин тако оквалификује, истакао да они који инсистирају на томе не желе да чују суштину, нити да размишљају о помирењу, већ само о нечијем кажњавању.

„Важно је да покажемо пијетет према свим сребреничким жртвама, да знамо какав је злочин почињен, да о томе говоримо и да се то не крије. Али, треба говорити и о злочинима над нашим народом. Не желим да правим некакве једначине, али мислим да они који инсистирају и стално понављају ту мантру којом би да изазову другачије правно-политичке последице и не желе да чују суштину и да размишљају о помирењу, будућности, већ о нечијем кажњавању“, рекао је Вучић.

Он је истакао да не жели да коментарише појединачне пресуде, већ да је о пресуди Караџићу говорио у регионалном политичком контексту, те да неће да коментарише неправоснажне пресуде.

„Зар мислите да нисам могао оšштро да одговорим Изетбеговићу, двадесет дана пред изборе, и да то јавност у Србији поздрави? Али, нећу, јер водим рачуна о Србима у Босни и Херцеговини и другде, али водим рачуна и о Бошšњацима у Србији и у Босни и Херцеговини“, истакао је.

На инсистирање да кажžе какав је његов лични став према тој пресуди, Вучић је одговорио да као предсеник Владе нема права да износи лични став, а да је влада урадила и рекла све што је требало.

Он је додао и да му се чини да његов тон некима није довољно помирљив и да неки сматрају да треба да учествује у гажењу сопствене земље.

То нећете никада доживети, јер нећу да учестувјем у ниподаšртавању и понижавању Србије, да би ме неко споља тапшао по рамену и рекао да је урадјена велика ствар”, рекао је Вучић,.

Премијер је поновио да је суштина у помирењу и додао:

„Питајте Србе и Бошњаке у БиХ да ли су данас, 21 годину после потписивања Дејтонског споразума ближи једни другима? А питајте и цео свет шта је урадио за то време, за које се ништа на пољу емоција није променило“.

Научили су политичари шта да кажи и како да кажу, а све остало је остало исто”, закључио је Вучић.

(Танјуг)