Прочитај ми чланак

Вучић уринира на НАТО жртве: Обећава казну за Шредера, а онда га довео на СНС скуп

0

Председник Србије Александар Вучић неретко воли да се похвали да има пријатеље у целом свету, а међу најдражима му је Герхард Шредер, бивши канцелар Немачке и један од иницијатора бомабародовања СР Југославије 1999. године. Колико председник Србије воли човека за ког је као млади радикал тврдио да ће одговарати због злочина које починио над Србима, говори и то да је много година касније покушао да објасни истим тим Србима да их Шредер заправо и није бомбардовао!? И ту се није задржао, већ му је бивши немачки канцелар био и специјални гост на конвенцији СНС и то на годишњицу почетка бомбардовања.

Током недавног ТВ дуела на Хепи телевизији са Војиславом Шешељем, Александар Јовановић Ћута подсетио лидера радикала на чињеницу да је његов „најбољи ученик“ Александар Вучић друговао са Шредером.

„А шта ви тражите овде? Је’л ово ваш кум овде Томислав Николић? Је’л и овај други ваш кум Александар Вучић? А овај у средини, Герхард Шредер, да ли је и он ваш кум? То се десило у препуној Арени, на дан бомбардовања Србије, доводе ваши кумови Герхарда Шредера. А ви сте сад у коалицији са вашим кумом, тамо где вам је и место. Поново у коалицији, а његов саветник је Герхард Шредер. Значи ви сте у коалицији са Герхардом Шредером, али и са Тонијем Блером“, рекао је Јовановић.

О чему је Ћута говорио?

Тог 24. марта 1999. године Немцима се обратио њихов канцелар Герхард Шредер са поруком:

„Драге суграђанке и суграђанке, вечерас је НАТО почео са вазудшним ударима на војне циљеве у Југославији“.

Из тадашње СР Југославије порука је стигла од Александра Вучића, младог министра информисања из владе Мирка Марјановића.

„Истовремено, уверен сам, и изражавам уверење и наше владе, да ће они који јесу злочинци, а то су пре свих: Бил Клинтон, Тони Блер, Герхард Шредер и Жак Ширак, укоро, у неком новом Нирнбергу одговарати за све злочине које су починили над српским народом и над овом земљом“, поручивао је љутити Вучић.

18 година касније – у улогама су исти људи, али је сценографија потпуно другачија.

Београдска арена, 24. март, хала подрхтава од апалуза и доброг расположења које није покварила ни годишњица бомбардовања која је претходно обележена. За напредњаке то у том тренутку није важно. На бину се пење Герхард Шредер, пријатељ Александра Вучића и један од главних покретача акције НАТО – „Милосрдни Анђео“.

Герхар Шредер на конвенцији СНС 2017. године Фото: Принтскрин

Вучић је поносан, делио је студио са Шредером, а сад је имао прилику да га угости на свом страначком скупу.

„За мене је лично ово огромна част и ако нешто деци будем оставио, траку неку да гледају, то је да сам имао ту прилику да седим у истом студију са Герхардом Шредером. Не знам да ли људи у Србији довољно знају, реч је о легендарном немачком канцелару“, објашњавао је Вучић те 2017. године.

Оно што су људи у Србији знали за Вучића у том тренутку није било важно. Чињенице нису ништа наспрам подршка СНС-у, па смо тако могли да чујемо председника Вучића како Шредер заправо није учествовао у бомбардовању.

„Ви кад пишете Вучићу Шредеру… То ми причају они који хоће да кажу да је учествовао у бомбардовању, иако тада они нису учествовали, али су подржали“, рекао је Вучић.

Поред Шредера, Вучићев „Ниребернг“ није заобишао ни Била Клинтона па је тако његова фондација добила два милиона евра од Владе Србије 2016. године, док је Тони Блер „кажњен“ са саветничком функцијом у Вучићевом кабинету.