Прочитај ми чланак

Захарова: НАТО се спрема за потенцијални сукоб са Русијом

0

Натовци су активно укључени у праву војну конфронтацију са нашом земљом већ сада, подсећа портпаролка МСП-а Русије и додаје да лажне оптужбе против Русије имају за циљ да се обмане локално становништво земаља НАТО-а

Војне вежбе НАТО-а „Непоколебљив бранилац 24“ указују да се НАТО спрема за потенцијални сукоб са Русијом, рекла је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

У питању су, подсетимо, највеће војне вежбе Алијансе од Хладног рата у којим учествује око 90.000 војника из више од десет НАТО земаља и које трају више месеци.

„Према њиховом сценарију, активирајући све инструменте, укључујући и хибридно и обично наоружање разрађују се коалиционе акције против Русије. Морамо констатовати да се натовци озбиљно спремају за ‘потенцијални сукоб’ са нама о чему, узгред, отворено говоре високорангирани представници НАТО-а“, поручила је портпаролка МСП-а Русије.

Она је тако одговорила на саопштење које је 2. маја усвојио Савет НАТО-а, у којем се без доказа наводи како је Русија крива за хибридне нападе против чланица овог војног блока. Коментаришући још једну у низу серију оптужби, Захарова је поручила да се НАТО бави оним у чему највише има успеха – дезинформацијом и ширењем антируске хистерије – како би оправдао до сада невиђену милитаризацију Европе. У том контексту споменула је и то што се и даље крију информације о нападу на Северни ток.  

Тврдњама да је Русија покренула хибридни рат против НАТО-а Алијанса покушава да обмане становништво Европе и Северне Америке како би се скренула пажња јавности са свега онога што ради НАТО, закључила је, те додала: 

„НАТО је био тај који је покренуо хибридни рат против Русије у свим географским правцима. И не само хибридни – у украјинском сукобу натовци су активно укључени у праву војну конфронтацију са нашом земљом. Они не само да финансирају кијевски режим и снабдевају га оружјем, већ му достављају и обавештајне податке након чега се западним оружјем изводе напади по цивилима и цивилној инфраструктури на територији Русије“.