Прочитај ми чланак

Вучић ударио на Динкића – преко књиговођа

0

aleksandar-vucic-470-2(Данас)

Београд – Седница републичког парламента на којој је требало да се расправља о амандманима на предлоге закона о рачуноводству, ревизији и о факторингу, одложена је јуче за понедељак, 15. јул због неслагања странака владајуће коалиције око једног амандмана Српске напредне странке.

У СНС верују да ће до понедељка коалициони партнери усагласити мишљења око Закона о рачуноводству, а једна од опција је и повлачење закона из скупштинске процедуре.Иако је гласање о новом закону било предвиђено за данас, одлагање расправе довело је у питање да ли ће се он уопште наћи пред посланицима на овој седници, јер је нова заказана већ за уторак.

Лобисти

Још у фази израде нацрта новог закона плаћена група лобиста покушала је да унесе члан који је предвиђао обавезно сертификовање и лиценцирање физичких и правних лица која се баве рачуноводственим пословима, при чему је потврду о стручности могао да изда једини савез рачуновођа Србије.
То струковно удружење требало је да буде и једино овлашћено за доношење, примену и тумачење професионалне регулативе. Тај део у закону није прошао, али да је усвојен, привреду би на годишњем нивоу, коштао око 4,5 милиона евра, сазнаје Данас.

Током викенда, уочи разговора о реконструкцији владе вероватно је да ће СНС и УРС и по овом питању одмерити снаге, а амандман који је постао камен раздора, тврде аналитичари, показује жељу највеће партије из коалиције да преузме контролу и над привредом и финансијама, ресорима за које није била заинтересована у време договора са партнерима у власти.

За опозиционе партије, неспорно је да иза тог амандмана стоји гувернерка Народне банке Јоргованка Табаковић, која по њима жели да увећа свој утицај у јавним и пословним круговима, док у странци већ има своје место које јој није угрожено ни због наводног замрзавања политичке функције.

Заменик шефа посланичке групе СНС Зоран Бабић рекао је да ће се до понедељка усагласила мишљења о закону о рачуноводству и да је седница Скупштине због тога одложена. „Постоје различита размишљања везана за закон о рачуноводству и различита гледања што се тиче самих амандмана, које је СНС предложила а Одбор за финансије прихватио.

То не представља никакве спектакуларне ствари, наравно да смо различити људи и да треба различито да размишљамо, сигуран сам да ћемо до понедељка, када ће бити наставак седнице, изнаћи и најбоље решење и да ће и грађани, пре свега привреда које се овај закон највише тиче, добити добар закон“, навео је Бабић и на питање да ли постоји могућност да закон о рачуноводству буде повучен из процедуре, одговорио да је то једна од опција.

Галиматијас око тог закона и могућност да се он повуче из процедуре није остао без одјека међу привредницима, који су огорчени јер сматрају да се непотребно и без правог разлога одлаже доношење једног акта који би могао да утиче на смањење трошкова пословања

Амандман

Амандманом СНС-а који је поделио коалицију предвиђа се да правна лица убудуће финансијске извештаје уместо Агенцији за привредне регистре достављају и Народној банци Србије.
Амандман је усвојен на скупштинском одбору за финансије гласовима СНС и СПО, али су се усвајању успротивиле остале странке владајуће коалиције и Министарство финансија, тврдећи да ће то представљати додатно оптерећење за привреду и то за више од три милиона евра годишње.
Током јучерашњег дана није одржана ни седница скупштинског одбора за финансије.

– Привредници су у старту подржали Нацрт закона, јер је предвиђено да се повећа цензус за обавезну ревизију, која ће се вршити само за фирме чији приход прелази 4,4 милиона евра, затим да се уведе савет ревизора који ће контролисати квалитет обављања тог посла, а и читав низ других одредби значи директно смањење трошкова привреди – каже за Данас Милан Кнежевић, потпредседник Асоцијације малих и средњих предузећа.

Он додаје да је здравом разуму несхватљиво да се копља ломе око за привреднике потпуно ирелевантног питања – хоће ли се финансијски извештај слати и у Агенцију за привредне регистре и у Народну банку Србије.

– Уколико би амандман који је дао СНС био усвојен, то би значило одлагање примене овог закона јер би одмах потом, морала да се мања и друга регулатива, пре свега Закон о АПР-у. А исти ефекат може се постићи и без тога, једноставно се обавеже АПР да примљене извештаје достави централној банци.

У чему је проблем, нико жив не види и пре ће бити да је у питању одмеравање политичке моћи, али и борба за „ситан“ приход који би сада уместо регистратора убирала НБС – каже Кнежевић.

Златко Миликић, помоћник министра финансија и привреде, каже за Данас да увек постоји могућност повлачења предлога закона о рачуноводству из процедуре, али да Министарство улаже напор да гледишта буду усаглашена и да буде пронађено оптимално решење.

– Ставови двеју најзначајнијих институција финансијског система су легитимни, али непотребно је да привредници шаљу финансијске извештаје и НБС и АПР-у, и ми сада разматрамо могућа решења тог питања јер смо сви на истој страни, односно радимо у интересу државе – наводи Миликић.