Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ УБЕЂЕН: Америка ће да поштује наш суверенитет

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се нада и да верује да ће Америка поштовати суверенитет, независност и слободу српског народа и државе, као што Србија цени слободу и снагу и независност САД.

„Да једни друге једнако поштујемо и да Америка поштује Србију као што Србија поштује Америку“, рекао је Вучић у Архиву Србије на отварању изложбе „Краљевина Србија и Сједињене Америчке Државе“ поводом 100 година од Српског дана у вашингтону.

Он је казао да је ово важан дан у историји Србије и да верује да су односи Србије и САД вишеслојни, вишезначни, као и да Србија мора да тежи што бољим односи са том великом, највећом силом.

Вучић је казао да је последњих 30 година у односима са САД било тешко, да су се Србија и Америка око мало чега око виталних тачака усаглашавале.

„Али захваљући труду Архива Србије ми данас имао прилику да видимо значајну докуменатцију која је облежила нашу историју и која указује са како и колико поштовања и репсекта смо се обраћали једни другима и како је једна мали народ успевао да буде важан партнер једној таквој сили као сто су САД“, додао је Вучић.

Он је навео да Србија не очекује од САД нешто више од онога што она у складу са својим интересима може да да, али да Србија исто тако не може да пружи више од онога што су њени интереси.

„Америка може да нам помогне тако што ће хтети да нас чује као равноправног саговорника која се не пренемаже и не моли већ аргументовано заступа своје интересе. Више од тога и немамо разлога да тражимо“, казао је Вучић.

Како је истакао, оно што Србија хоће је пријатељство и партнерство и да у миру заједно са САД ствара нове (Никола) Тесле и (Михајло) Пупине.

„Размена најбољег је рецепт за даље односе“, рекао је Вучић.

Амбасадор САД Кајл Скат је рекао да САД и Србија имају више од дуговечног пријатељства и да је 1918. страна застава, српска, први пут била истакнута на Белој кући.

Он је навео да су данас отворена изложба и 100. годишњица истицања српске заставе у Вашингтону „важно поглавље у пријатељству“.

Како је рекао, председник Вудро Вилсон је тада желео да ода почаст заједничкој борби за слободу и независност. Улогу у томе је имао и Михајло Пупин.

„Пупин је допринео таквом односу, али није био једини, нити је 1918. била јединствена по том питању. Срби су обогатили Америку у свим областима“, рекао је Скат.

Он је изјавио да документи из периода Првог светског рата, али и каснијих времена, откривају не само поштовање и дивљење Американаца према Србима већ и наклоност, и у том смислу је поменуо телеграм председника Вилсона из 1918. у ком помиње „дубоко пријатељство“.

„Американци су препознали сопствену љубав према слободи и независности у борби Србије у Првом светском рату“, рекао је амбасадор САД.

Како је рекао, САД данас подржавају напоре Србије да се очувају мир и стабилност као и реформе које Србија спроводи.