Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ У САРАЈЕВУ: Немојте од Србије правити „баука”, Србија је пријатељ

0

Зједнички циљ да се спољнотрговинска размена подигне на две милијарде евра, рекао председник Србије. - Звиздић: Имамо исте циљеве, у новембру седница две владе

Нема потребе да било ко од Србије прави „баука”, Србија је искрен пријатељ Босне и Херцеговине, поручио је данас председник Александар Вучић на завршетку дводневне посете Сарајеву.

„Желим да кажем, посебно због бошњачких медија, да нема потребе да од Србије било ко прави баука. Она је искрен пријатељ Босне и Херцеговине. Покушајте да разумете Србију, покушајте да некад уђете у наше ципеле и видећете колико сам говорио истину”, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем у Сарајеву.

Он је позвао све да погледају како се Србија понашала према БиХ, да није ничим довела у питање њен територијални интегритет и да се није мешала, нити се меша у њене унутрашње ствари, већ је конкретним мерама увек желела да побољша односе.

На свим местима, додао је, Србија је говорила у прилог Босни и Херцеговини, а од Босне и Херцеговине очекује исти такав пријатељски однос.

Захвалан је, додао је, свим представницима власти у БиХ на добром пријему, разумевању и разговорима.

„Нико од нас то не тражи, али ми ћемо да се сконцентришемо на будућност и, ако у томе успемо, донеће то многе добре резултате и Србији и БИХ. Намера нам је да односи буду што бољи, уз што више међусобног поштовања и да се људи осете релаксирано”, рекао је Вучић.  

 Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућим Савета министара Денисом Звиздићем, да су разговарали о подизању трговинске размене двеју земаља на две милијарде евра, што би било од великог значаја за БиХ и, наравно, за Србију.

„И ми ћемо то да радимо”, рекао је Вучић и додао да је у разговору било речи о Подрињу, односно како ојачати тај део Србије и БиХ инфраструктурно.

„Разговарали смо и о неким ентитетским питањима, о којима ће се разговарати и на ентитетском нивоу”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је задовољан атмосфером и разговорима у Савету министара БиХ у Сарајеву, што је, како је рекао, веома важно.

Председавајући савета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је данас, након разговора са председником Србије Александром Вучићем да су економски и трговински односи БиХ и Србије приоритет и да је сагласан да се „иде” ка две милијарде евра трговинске размене.

Звиздић је на заједничкој конференцији са Вучићем рекао да ће, и у том смислу, до краја године бити одржана заједничка седница Већа министара БиХ и Владе Србије, вероватно већ у новембру, где ће се разговарати о до сада реализованим договорима и пројектима, као и о будућим.

Он је прецизирао да ће домаћин седнице бити Влада Србија.

„Србија и БИХ су први суседи, делимо исти географски простор и циљ – чланство у ЕУ, и то нас усмерава једне ка другима и прави је путоказ за даљи развој и наше политичке, економске и друштвене сарадње” , подвукао је Звиздић који је председнику Србије пожелео искрену добродошлицу у Сарајево.

Како је рекао, разговарало се о јачању економских односа, а навео је да се Србија увек налазила међу првим економским партнерима БИХ.

„Констатовали смо да уз инфраструктурне пројекте можемо да повећамо трговинску размену и обим наше сарадње” рекао је Звиздић.

Додао је и да ће се на седници две владе разговарати о новим идејама које су на трагу интегрисања економског простора, што нема везе, поручио је, са динамиком процеса пута ка ЕУ, али има са коришћењем ресурса који се поседују.

Звиздић је навео и да земље региона појединачно имају мала тржишта, да су стога и мање интересантне инвеститорима али да заједничка понуда и понуда изласка на трећега тржишта то диже на виши ниво што је важно за економски развој и отварање нових радних места штио је свима циљ.

Он је рекао и да се разговарало и о питању границе и изјавио да му се чини да расположење да се у кратком року то питање реши.

Иде се, истакао је, ка две милијарде евра трговинске размене, а зарад тога један од кључних циљева је укидање невидљивих царинских баријера, бржи проток људи и роба, боља инфраструктура.