Прочитај ми чланак

Вучић у паници: Велико истраживање, опозиција први пут има већу подршку од режима!

0

Александар Вучић и Српска напредна странка су на огромној странпутици, а српски диктатор, без сумње, у великој паници.

Ово показује велико истраживање јавног мњења у Србији (у мају 2023.) од стране Нове српске политичке мисли и то је прво истраживање које недвосмислено показује да владајуће партије имају знатно мању подршку од удружене опозиције.

Рејтинг Вучић и СНС је (тек) 36,2 одсто, што је стрмоглави пад, док је друга политичка снага у Србији Патриотски блок окупљен око Двери, ДСС, Завенитка и Покса, који по овом истраживању има 13,5 одсто, али и тенденцију раста.

Још једна јака опозициона „колона“ су неопредељни, односно људи који су се изјаснили да би гласали за опозицију, али да још не знају за кога – њих 15 одсто. Претпоставља се да би на овај део бирачког тела више могле да претендују родољубиве партије, нарочито ако се у обзир узме чињеница да многи патриотски покрети нису у парламенту, што није случај са левицом.

С друге стране, Зелени/Еко (Ћута, НДБГ, Заједно) у збиру имају 7,7%, а Народна странка и СДС – 5,5%.

Проевропска опозиција ССП, СРЦЕ Здравка Поноша и Демократска странка у збиру имају 9,4%, с тим да би демократе (рејтинг 2,6%) могле пре да појачају изборну листу НС-СДС.

Ивица Дачић и Социјалистичка партија Србије су и даље на превисоких 8,4 одсто, а продужена рука режима – Српска радикална странка је на 1,2 одсто.

Другим речима, власт (СНС,СПС,СРС) има укупну подршку од 45,8%, а цела опозиција 51,1 одсто! У испитивању 3,1 одсто је заокружило „неко други“.

Када је реч о Европској унији, 40,6% се изјаснило да је за улазак у овај савез, док је 45,9 против! Ипак, када се постави питање да ли сте за улазак у ЕУ ако то подразумева признање независности Космета, чак 78,8% изјашњених је против! Ову идеју подржава тек 9,7% испитаника (преостали не знају).

Чак 83,5 одсто се противи уласку у НАТО пакт, а ову идеју подржава 8,3 одсто (преостали не знају)