Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ У БЕЛОРУСИЈИ: Тема разговора – најсавременије оружје за Војску Србије

0

Премијер Србије Александар Вучић наставља данас посету Белорусији, а већ у јутарњим часовима састао се и са председником те земље Александром Лукашенком.

00_620x0

Премијер Србије Александар Вучић наставља данас посету Белорусији, а већ у јутарњим часовима састао се и са председником те земље Александром Лукашенком.

Њих двојица разговарали су, између осталог, и о реализацији војнотехничког споразума према коме је Белорусија спремна да нам по ценама далеко нижоим од тржишних испоручи најсавременоије авионе и ракетне системе.

Председник Белорусије и премијер Србије разговарали су о билатералним односима две земље. Вучић је на почетку обраћања Лукашенку рекао да политички и економски односи две земље напредују.

Првог дана посете, Вучић се у Минску састао са белоруским премијером Андрејом Кобјаковим, који је истакао да је Србија кључни економски партнер Белорусије на Балкану.

Два премијера присуствовала су потписивању више међудржавних споразума из области привреде, здравства, туризма, културе, спорта и војно-техничке сарадње Србије и Белорусије.

Вучић је изјавио је у Минску да је са званичницима Белорусије разговарао о набавци оружја и оруђа, пре свега за заштиту нашег неба, као и о потенцијалној набавци „ловаца“ и противавионског оружја, по најповољнијим условима. Он је додао да је било речи о системима за које је до јуче било немогуће да их Србија има.

– Разговарали смо и о фабрикама које ће заједнички да производе оружје или муницију за трећа тржишта – рекао је Вучић.

Премијер је у Минску рекао да је са белоруским званичницима разговарао и о стварању заједничких компанија.

У српској делегацији су и министар одбране Зоран Ђорђевић и министар привреде Горан Кнежевић, као и градоначелници Смедерева Јасна Аврамовић, Ваљева Слободан Гвозденовић и Сремске Митровице Владимир Санадер.

Вучић се састао и са председником Савета Републике Националне Скупштине Белорусије Михаилом Мјасниковичем, који је предложио нове облике сарадње и заједничке седнице тела два парламента.

Премијер Србије положио је венац на Споменик Победе у Минску, обишао Храм Свих Светих и Белоруски државни музеј историје Великог отаџбинског рата.