Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: То је пут промене и тржишног духа који смо хтели да развијамо од ’90-их год

0

Робна кућа Икеа "Београд Исток", код Бубањ Потока, отворена је данас у присуству председника Србије Александра Вучића.

Председник Србије Александар Вучић рекао пред отварања Икее, да је узбуђен што после 25 година отвара робну кућу шведског концерна у Београду и да то показује да је Србија , нормална и модерна земља, а најавио је да Икеа планира да отвори још једну робну кућу у српској метрополи.

– Икеа је у Србију донела дух победе и конкуренције који ће подстаћи наша предузећа да још боље раде, а доласком ове компаније Србија се коначно нашла на мапи 49 пристојних, нормалних, уређених земаља у које је Икеа дошла – рекао је јутрос за РТС председник Србије Александар Вучић.

Наводећи да се у „Икеи“ за сада продају два српска производа, оклагија и даска за сечење, Вучић је рекао да очекује да ће се ускоро повећати број домаћих компанија који ће постати добављачи.

– Не смем да откривам, али очекујем да ће то да буде много вишšе и боље у кратком временском периоду. За šшест месеци ћемо да разговарамо, и онда ћете да видите да грађани Србије могу да производе за ‘Икеу’ на глобалном нивоу“, рекао је Вучић.

– Мислим да је важно да сви почнемо да размишљамо на другачији начин и да не желимо Србију која ће да тавори. Ово показује да можемо да радимо, а Икеа је одличан пример и симбол значајних промена које смо започели – изјавио је Вучић.

Како је додао, долазак робне куће Икеа јесте велика инвестиција, али њен долазак значи много више од тога.

– То је пут промене, победе, конкуренције и тржишног духа који смо желели да развијамо од 90-их година – рекао је председник Србије.

Данашње отварање велелепне робне куће је, како је рекао, доказ да када радимо марљиво, и када дозволимо инвеститору да уложи новац, можемо да будемо поносни.

Како каже, синоћ је добио поруку од домаћег најбољег произвођача намештаја Јеле јагодинске, Миодрага Радовановића, који му је рекао да је добро што је Икеа дошла, што ће имати снажнију конкуренцију, да ће они правити бољи намештај који ће имати бољу прођу.

– То је тај дух победе, конкуренције. Иако ми се чини да би се неки вратили у самоуправљање – нагласио је председник.

Вучић је казао да је долазак Икее порука и за друге инвеститоре, подсетивши да је Србија тренутно једна од најбољих земаља у свету по гринфилд инвестицијама, што се одразило и на повећање броја запослених.

Вучић је најавио још једну Икеу на западној страни Београда а верује да неће дуго проћи пре него што она буде отворена и у Нишу.

Посебна филозофија овог гиганта је да се створи бољи живот, каже Вучић и додаје да је то циљ и наших реформи и довођења инвеститора.

– Борили смо се за Икеу, али можемо тек делимично да будемо задовољни јер не смемо да се уљуљкамо већ наставимо даље – каже председник.

Он је рекао да очекује да ће ова робна кућа имати два и по милиона посетилаца током следеће године, а то значи „да ће скоро свака породица осетити укус промене“.

Председник је поручио да ово треба да буде наш почетак са Икеом који ће омогућити бољи стандард и више радних места.

Ова робна кућа је много више од продавнице, она је начин живота и рада који фаворизује занат, каже председник.

– Морамо да учимо, напредујемо и радимо сваки дан – рекао је он.

На крају свог обраћања, Вучић се захвалио и радницима у Икеи и пожелео им срећан рад.

Државни врх на отварању

После састанка са руководиоцима шведске компаније, одржан је и доручак којим се Икеине робне куће традиционално отварају.

Градоначелник Београда Синиша Мали је рекао да је Икеа битна због инвестиције од 70 милиона евра, више од 400 радних места, али да то није све.

– Икеа је симбол промена, напретка у нашем граду, то је оно што је важно – рекао је он и додао да посебну захвалност дугује председнику Вучићу без чијег труда не било ни Икее.

Осим Вучића, на отварање прве Икеине продавнице намештаја у Србији после 25 година, стигли су и министри спољних послова и туризма Ивица Дачић и Расим Љајић. У њиховом друштву је и генерални секретар Председништва Србије Никола Селаковић.

Осим министара, ту је и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж али и градски челници – градски менаџер Горан Весић, заменик градоначелника Андреја Младеновић и градски урбаниста Милутин Фолић.

Наком састанка, генерални директор Икее за југоисточну Европу Стефан Вановербеке обратио се гостима рекавши да му је задовољство што је Икеа отворена данас, 16 месеци након постављања камена темељца.

Икеа Србија је део Икеа групе, рекао је он и представио историју настанка Икее.

– У Србију нећемо донети само сјајне цене већ желимо да допринесемо бољем стандарду српског друштва – казао је и додао да је и председник Вучић инспирисан њиховим идејама на шта је посебно поносан.

Има још много посла који тек предстоји, али данас је дан за славље, поручио је он и на српском језику се захвалио окупљенима.

Прва Икеа у Србији

Ово је прва робна кућа компаније Икеа на тржишту Србије и 400. на свету, а Србија је постала 49. земља у којој шведска компанија има пословне операције и једино ново тржиште у 2017. години.

Икеа, симбол квалитетног и јефтиног намештаја и других артакала за кућу, највећи је светски малопродајни ланац за ту врсту производа. Икеа нуди целокупан асортиман од 9.500 производа по ценама на нивоу робних кућа те компаније у земљама у окружењу. Одштампала је каталог на српском језику у више од милион примерака.

Робна кућа има 330 радника, а Икеа у Србији укупно запошљава 416 људи, рачунајући и запослене у регионалној канцеларији ове компаније за Југоисточну Европу.

Објекат има око 35.000 метара квадратних, а паркинг може да прими 1.400 возила.

Купци ће на располагању имати ресторан са око 500 места, бистро, продавницу шведске хране, играоницу за децу, као и пуњач за електромобиле.

Такође, робна кућа има уграђене савремене технологије које доприносе одрживости и економској исплативости рада објекта.

Икеа је изградила и инфраструктуру око робне куће у вредности од скоро 10 милиона евра.

Робна кућа ће бити отворена сваког дана од 10 до 21 час, док је радно време ресторана од 09:30 до 20 часова.

Камен темељац за изградњу прве робне куће код Бубањ Потока Икеа је положен у априлу 2016. године, поред ауто-пута Београд – Ниш, у присуству тадашњег премијера Александра Вучића и генералног директора компаније Икеа за Југоисточну Европу Стефана Вановербека.