Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Сви чекају Меркел-Трамп, мала Србија успела да дође

0

Берлин -- Премијер Александар Вучић изјавио је на конференцији за медије с немачком канцеларком Ангелом Меркел да је уз подршку ЕУ и Немачке мир у региону могуће очувати.

Вучић је навео да „цео свет чека важан сусрет Меркелове и Трампа“, али да је „мала Србија са Западног Балкана успела да стигне до Меркелове“ пре тога.

Такође, Вучић је истакао да ће Србије увек подржавати политику Меркелове по питању имиграција.

Према његовим речима, ситуација у региону „јесте турбулентна“, али је Србија инвестирала у стање регионалног мира и он после састанка са Меркеловом путује у Сарајево где ће причати о стварним питањима.

„Западни Балкан видимо као место будућег значајног економског раста. Имамо још много да радимо, госпођа Меркел је у праву када је причала о владавини права и ефикасности правосуђа“, наводи Вучић.

Премијер се Ангели Меркел захвалио и на „спуштању тензија“.

„Знамо колико су нас скупо коштали сукоби у прошлости. Треба да гледамо у будућност, не у прошлост. Тешке обавезе смо преузели у преговорма са Приштином, не увек лаке у преговорима са БиХ и мислим да смо за то време постали поуздан партнер и Немачкој и ЕУ. Када је нешто тешко нисмо никога обмањивали и лагали, али смо неретко и тешке ствари спроводили у дело. Заслужили смо неку врсту поштовања и од најмоћније европске земље. Таквим ставом можемо да градимо поверење“, навео је Вучић.

Како каже, Србија ће изградити споменик подунавским Немцима и представници Немачке ће са њим тај споменик отворити.

Вучић се налази у једнодневној посети Берлину, а након обраћања медијима премијер Србије и немачка канцеларка одржаће састанак.

Вучић је јуче рекао да ће са немачком канцеларком Ангелом Меркел разговарати о ситуацији у региону и доласку нових немачких инвеститора у Србију.

Састанак Вучића и Ангеле Меркел раније је био заказан за петак, 17. март, али је дошло до померања термина пошто је немачка канцеларка отказала за данас најављену посету САД због невремена на америчкој источној обали.

Немачка канцеларка Ангела Меркел похвалила је чињеницу да Србија испуњава ЕУ стандарде за шта је, како каже, доказ отварање нових поглавља.