Прочитај ми чланак

Вучић се плаши САД, неће тражити седницу СБ УН о КиМ: Лобирао и гласао за Албанију

0

Председник Србије Александар Вучић почетком јула најавио је да ће због покушаја етничког чишћења тражити седницу Савета безбедности Уједињених нација.

Ни месец и по касније, српски званичници нису затражили седницу, али је Вучић по повратку из Атине поновио да ће седницу СБ тражити, али да бира најбољи тренутак.

Представници странака које већ дуже време траже враћање питања Космета у СБ УН питају – председниче када је тај прави тренутак и шта још треба да се деси Србима на КиМ.

Додуше, председник Србије је објаснио шта је за њега прави тренутак. Навео је да Србија бира тренутак, ко када председава и ко је када присутан.

„Када нам буде одговарало тражићемо одржавање седнице у веома скором временском периоду.Србија ће тражити да се одржи седница Савета безбедности Уједињених нација пре редовног састанка у октобру“, изјавио је Вучић.

Стефан Јовановић, шеф посланичке групе Народне странке у Скупштини Србије, каже да је Србија много раније требало да затрази седницу Савета безбедности Уједињених нација на којој би се расправљало о угрожености српског народа и српских националних интереса на Косову и Метохији.

„Сада је режим Александра Вучића довео Србију у врло тешку ситуацију, јер тренутно, у августу, Саветом безбедности председава Америка, а у септембру ће председавање преузети Албанија, која је, да подсетим, постала чланица Савета безбедности захваљући одлуци Александра Вучића, да глас Србије да албанско чланство у овом најважнијем органу УН“, напомиње Јовановић.

Додаје да је све време српски народ на Косову и Метохији изложен невероватном прогону и притисцима од стране Аљина Куртија, а због погрешне политике коју води режим у Београду наш народ на Косову и Метохији препуштен је на милост и немилост екстремисте Куртија.

„Јако је важно да на ту седницу, за разлику од прошлог пута, оде и сам председник и јасно каже да се Србија противи чланству Косова у УН и позове Русију и Кину да уложе вето ако то питање икада дође на дневни ред“ , истиче Јовановић.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, сматра да се Вучић плаши Америке. Свестан је да она може да му направи много проблема и током, и после мандата.

„Политичари као што је он, оптерећени разним аферама, много су подложнији притиску од оних некомпромитованих. Зато избегава да уради многе ствари корисне за Србију ако нису по вољи САД. Ту спада и избегавање да се обрати СБ ОУН што је Београд требало и раније да уради с обзиром да Запад крши Резолуцију 1244“, каже наш саговорник.

Вучић ће, према његовим речима, о томе и у будућности причати, али или ништа неће урадити, или ће се обратити ОУН на крајње стерилан начин што неће значити ништа. Додаје да он штити своје, а не националне интересе.

Мирослав Паровић из Народног слободарског покрета сматра да је Вучић већ неко време у стању уцењености услед учешћа њега и његовх најближих сарадника у најтежим криминалним радњама.

„Ово стање га тера на избегавање Русије и Кине у што већем луку, а тражење седнице СБ УН би значило директно позивање ове две сталне чланице и њихову активацију у преговоре о КиМ. Уместо тога Вучић јавности прича оно што већина жели да чује, а у потаји потписује декларацију у Атини која подразумева и хапшење Путина због ратних злочина и приступа „Кримској платформи“ коју је као међународну организацију направио Володимир Зеленски и која за циљ има протеривање Русије са Крима“, истиче Паровић.

Према његовим речима Кини се у последњих неколико месеци одузимају значајни послови у Србији и то пре свега у сектору енергетике. Иначе, најаву свих ових политичких потеза које Вучић сада ради пре месец дана је дао Жељко Митровић када је јавно обзнанио да ТВ Пинк мења уређивачку политику.

„Тако да сада Жекс сем наоружавања војске води и српску спољну политику, а знамо да има и значајан удео у културној и просветној, сматра Парововић.

И Милица Ђурђевић Стаменковски, шефица посланичког клуба Заветници каже да је занимљиво да председник Србије процењује да је дошло време да подржи платформу за реинтеграцију Крим.

„Али реинтеграцију Космета, не само да никад није ни поменуо, него је све нас који смо о томе говорили изложио бруталним медијским нападима, у којима смо етикетирани као заговорници рата, само због тога што бранимо и поштујемо Устав“, објашњава саговорница Данаса.

Она подсећа да Заветници годинама уназад упозоравају да је СБ УН адреса на којој се разговора о Космету, али да је код актуелне власти постојала намера да се скине бриселски јарам и промени формат у којем се разговара о Космету, увелико би била затражена седница СБ УН и одавно би била поднета иницијатива за повратак преговора под окриље Уједињених нација.

„Чини се да је сада по среди тражење алибија за катастрофалну политику према КиМ која је довело до тога да први пут имамо сепаратистичку власт и на северу Косова и Метохије. Најављивање потеза за који немате кондиције подсећа на ону чувену „држите ме да се не побијем“, поручује Ђурђевић Стаменковски.

И Иван Костић , посланик Покрета Двери подсећа да његова странка већ годинама загвара тезу да у очувању нашег територијалног интегритета и суверенитета на територији Косова и Метохије једино могу помоћи партнери у Савету безбедности УН, а то су Русија и Кина.

„Формат француско-немачког предлога који предлажу бриселске бирократе апсолутно је неприхватљив за Србију, јер као крајњи циљ има де факто признање тзв. Републике Косово као новог политичког субјекта на Балкану“, каже Костић и додаје да је Србија одавно требало да тражи седницу СБ УН,а да је председник сам то обећао пре два месеца.

Костић додаје да би пре седнице Савета безбедности УН која би се бавила (не) поштовањем Резолуције 1244 и угроженом безбедношћу наших сународника на КиМ, требало да се одржи седница Скупштине Србије са само једном тачком дневног реда, а то је француско-немачки предлог споразума.

„Без обзира на велике политичке разлике власти и опозиције, сви политички актери у Скупштини треба да усвоје заједнички документ у којем би се нагласило да је Косово и Метохија окупирана територија и да се ни једна власт не сме дрзнути да потпише било какав међународни документ који јужну српску покрајину третира као нову државу“, напомиње посланик Двери.

И Војислав Михаиловић, посланик и лидер ПОКС-а, сматра да је Србја закаснила са тражењем седнице СБ УН и да је одавно требало тражити посредништво УН, уместо ЕУ у разговору са Приштином, јер је резолуција 1244 СБ још на снази и нама је у интересу.

„Француско-немачки споразум је у потпуној супротности са овом резолуцијом и зато га треба одбацити у потпуности. Не можете се у исто време позивати на ту резолуцију и тражити расправу у УН и прихватити противуставни споразум који предлаже ЕУ, који руши исту ту резолуцију УН“, закључује Михаиловић.

Бранка Латиновић, бивша амбасадорка и представница Србије при ОЕБС, појашњава да „кад се тражи хитна седница онда се она тражи у најкраћем могућем року, када се тај проблем, због чега се она тражи, њено сазивање, и деси“.

Свака чланица Уједињених нација може затражити хитну седницу Савета безбедности Уједињених нација, међутим процедура може трајати дуго. У најкраћем року, одмах сутрадан, седница може бити сазвана уколико то затражи нека од пет сталних чланица Савета безбедности, појашњава Латиновић.

„Јучерашња изјава председника Вучића да „бирамо најбољи тренутак, ко када председава и ко је када присутан“ неће ојачати аргументацију Репблике Србије код подношења захтева за сазивање хитне седнице СБ УН. Напротив, таква изјава може да отежа њено сазивање. Председавајући СБ УН, ма која његова чланица обављала ту функцију, не може је сазвати уколико за њено сазивање не постоји потребна сагласност. Уосталом, захтев за сазивање такве седнице се подноси због хитности, озбиљности ситуације на терену, независно ко председава и ко су све цланови СБУН“, напомиње саговорница Данаса.

Објашњава да је ова Вучићева изјава вероватно резултат интерних процена, али се то никада јавно не саопштава, јер може да штети и науди билатералним односима.

„С обзиром на синоћну изјаву званичника Сејт Департмента о неприхватљивости притисака, од стране било кога, на припаднике Косовске полиције из редова Срба, да морају да је напусте, умањују се изгледи да би питања од интереса за нас, а тичу се ситуације на Северу КиМ, доминирала у жељеном смеру по нас“, закључује Бранка Латиновић.