Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПРОТИВ НАСИЉА Уводимо нова кривична дела, сексуално узнемиравање и прогањање

0

Београд -- Влада ће предложити измене Кривичног законика, повећање казни, увођење нових кривичних дела и нове законе у склопу борбе против насиља у породици и друштву.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Како је рекао мандатар Александар Вучић, биће предложено повећање минималних и максималних казни за дела силовања, обљубе над дететом и над немоћним лицем.

Такође, сексуално узнемиравање и прогањање биће уведено као ново кривично дело, а биће кажњиви и покушаји извршавање наведених дела.

Како је речено, радна група у којој су министри полиције, правде и социјаних питања, уз директора полиције, представници тужилаштва, али и представници цивилног друштва састајаће се редовно и радиће на решењима и борби против породичног насиља, вршњачког насиља, али и хулиганизма.

Вучић је рекао да ће уследити „жестоко обрачунавање“ против ових видова насиља и најавио да би нова решења могла да се примењују од 1. јануара 2017. године.

Мандатар је истакао и да „правда није иста свуда за све“ и да постоје различите судске праксе у одређеним местима, па су тако у Новом Саду изрицане високе казне у три случаја, док у Врању силоватељи добију шест месеци.

Најављени су закон о заштити од насиља у породици и измене Закона о бесплатној правној помоћи, такође као део ових мера предвиђено је законско регулисање сарадње више ресора на локалном нивоу.

„Нема садејства полиције, тужилаштва, просвете, здравста и центара за социјални рад. То ћемо законски регулисати, а решаваћемо и проблем са људским капацитетима“, рекао је Вучић.

Такодје, биће формирани специјализоване полицијске групе, као и још једна мера безбедности потенцијалних жртава насиља – психосоцијални третман насилника и праћење његовог понашшања.

Министар правде у техничком мандату Никола Селаковић рекао је и да ће полиција и тужиоци пролазити кроз посебну обуки да ће бити људи који су специјализовани за случајеве овог типа насиља.

Мандатар је навео да је циљ мера спасавање живота.

„Све мере које планирамо имају за циљ да спасу животе. Ово су системске ствари којима морамо јасно да покажемо насилницима да Србија јесте модерна држава, да гради друштво у коме немате права да угрожавате туђа права и сем породичног насиља посебно ћемо се бавити вршњачким насиљем. Да не бисмо гледали шта је кокошка, а шта јаје морамо жестоко да нападнемо да бисмо то смањили“, рекао је Вучић.