Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПОСЛЕ СЕДНИЦЕ БИРОА: Шаљемо тимове војске и полиције на границе

0

БЕОГРАД - Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да мигрантска криза никада није била већа у Србији и да ће бити формиран посебан тим војске и полиције који ће бити послат на границе Србије. Више униформисаних лица и на улицама Србије.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

„На седници смо имали четири тачке. Прва тачка су били догађаји у Турској, а друга мигрантска криза и њене последице на безбедност Србије. Трећа тачка је ситуација у региону, а четврта тероризам и начини супротстављања појединачним терористичким актима“, рекао је Вучић после седнице Координационог бироа за безбедност.

„Разговарао сам и са амбасадором Турске у Београду. Надамо се да ће Турска превазићи све проблеме са којим се суочила. Жалимо због жртава“, рекао је Вучић и додао да је било речи и о економској сарадњи две земље и доласку нових инвеститора.

„Мигрантска криза никада није била тежа у Србији. Тренутно их има 2.669 миграната на нашој територији, и углавном су из Авганистана и Пакистана, а најмање их је из Сирије“, рекао је Вучић.

Он је рекао да с обзиром да лица која долазе из Пакистана и Авганистана немају готово никакве шансе у ЕУ Биро је донео следеће предлоге:

– Србија мора да заштити своје интересе и сви смо заједно одлучили, у складу са чланом 39 закона о одбрани формирамо заједничке снаге полиције и војске, са сагласношћу председника Николића, који ће заштити границе Србије од илегалног уласка миграната али и од криминалног понашања кријумчара који ће бити најстоже кажњавани.

Вучић је рекао и да највећи број миграната у Србију долази преко Бугарске.

Вучић је рекао да догађаји у Турској и страшан напад у Ници додатно компликују ситуацију у региону.

– Спремни смо да сачувамо и заштитимо границе Србије и интересе наше земјле – рекао је Вучић и додао да су о томе имали дуге разговоре, али да је ово све што ће рећи.

Вучић је рекао да је тешко заштитити се од тероризма са којим се свет сада суочава.

– Све што можемо да контролишемо, контролишемо и чинимо све да грађанима Србије обезбедимо нормалан живот. Зато ћете на улицама, на појединим местима видети повећан број униформисаних лица – рекао је Вучић.

– Нећемо толеристи никаккве нападе, пропагирање мржње и вербално насиље над грађанима Србије муслиманске вероисповести – нагласио је премијер.

– Велики број српских државаљана жели да се врати из Турске. Послали смо један авион у Анталију, шаљемо још један, рекао је Вучић а потом апеловао на грађане:

– Апелујемо, не идите у Турску, није безбедно! Иако имамо амбасадора и конзула тамо, не идите- рекао је Вучић и додао да није блесав када зове грађане да летују у Србији, јер другде није безбедно.

Вучић тврди да Србији не прети војни пуч какав се догодио у Турској, мада постоје неки који се томе радују и то прижељкују.

Иначе, у Влади Србије прошле ноћи одржан је састанак који је Вучић сазвао поводом догађаја у Турској.