Прочитај ми чланак

Вучић поново по ко зна који пут грубо прекршио устав и слагао

0

Председник Србије Александар Вучић још једном је злоупотребио децу у политичке сврхе. Сто основаца са Косова и Метохије током јучерашњег дана присуствовало је још једном Вучићевом политичком перформансу, чиме су грубо прекршени закони, Устав, али и Међународна конвенција о правима детета. Иако је пре седам година говорио да уколико политичари негде нешто петљају око деце, гледају да некако узму паре за себе, данас се, по свему судећи, не сећа тих реч или само покушава да узме паре за себе.

Током јучерашњег дана председник Србије Александар Вучић у Палати Србије “угостио” је 100 основаца са Косова и Метохије. Након уводних речи захвалности што су деца са КиМ, али и њихови наставници и родитељи дошлу у Београд (или како председник каже други део Србије) на обележавање 20 година од погрома на Косову и Метохији, Вучић је кренуо са добро познатим политичким наступом.

„Неће бити лако нашем народу на КиМ, али ће бити и промене у нашој доктрини и приступима. Више неће бити тога да нас доведу пред свршен чин и да онда кажу, сагласили сте се са тим да ви то уплатите овде, а да онда уплатите онде, па онда ћете да мењате из долара у евре, а из евра у дирхаме и у јуане, па одатле у неку нову албанску валуту за 15 година. Можете на силу да спроведете све, али ћете морати да кажете да то спроводите на силу“, рекао је он у Палати Србија.

Тиме је злоупотребио малолетна лица (не први пут), иако је то законима Уставом али и Међународном конвенцијом о правима детета строго забрањено. А злоупотреба деце јесте свака ситуција када се деца укључе и употребе у активностима које нису у њихову корист, него корист неког другог, било да је реч о појединцу, или странци, користољубљу, или престижу. Током јучерашњег дана тешко да се може пронаћи нека корист за стотину малишана са КиМ. О коришћењу деце у политичке сврхе говорио је некада и сам Вучић, веома оштро и с подозрењем. “Увек када видите да политичари негде нешто петљају око деце, знајте само да гледају да некако узму паре за себе” рекао је Вучић давне 2017. године.

Да ли је овом приликом Вучић желео да узме паре за себе или нешто друго?