Прочитај ми чланак

Вучић положио венац на месту на којем је убијен Зоран Ђинђић (Видео)

0

vucic-venac za djindjicaНа данашњи дан навршава се десет година од убиства председника Владе Србије Зорана Ђинђића, којем ће данас и наредних дана бити посвећен низ комеморативних догађаја.

Председник Владе Србије Ивица Дачић и министри положили су венац на спомен плочу у дворишту Владе Србије, испред улаза где је на данашњи дан пре десет година убијен премијер Зоран Ђинђић.

Полагању венаца и одавању поште присуствовали су први потпредседник владе, министар одбране Александар Вучић, потпредседник и министар рада и запошљавања Јован Кркобабић, потпредседница владе задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић, као и министри пољопривреде Горан Кнежевић, грађевинарства и урбанизма Велимир Илић и просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.

Такође, пошту убијеном премијеру одали су и министар финансија и привреде Млађан Динкић, регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић, здравља Славица Ђукић-Дејановић, енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић, омладине и спорта Алиса Марић, као и генерални секретар владе Вељко Одаловић.

Претходно су челници УРС, предвођени Динкићем, положили венац на гроб премијера Зорана Ђинђића.

mila djindjic-grobПочаст премијеру нешто раније је одао и Зоран Живковић лидер нове странке, чланови Ђинђићеве владе Гордана Матковић, Александар Влаховић, Слободан Милосављевић, Горан Питић, Драгослав Шумарац, а нешто после 10 часова на гроб је изашла и Ђинђићева мајка Мила.

ДС је у 11 сати, у Београдском драмском позоришту, организовао финале такмичења у беседништву „Беседе у Зоранову част“, као и академију „Зоран Ђинђић живи“, која ће бити одржана у Центру „Сава“, у 17 часова.

Победник овогодишњег, осмог такмичења младих беседника „Беседе у Зоранову част“ је Душан Јовчић, који се међу осморо финалиста пласирао победивши на квалификационом такмичењу у Руми, беседом „Колико још“.

У оквиру обележавања десет година од убиства Ђинђића, и Либерално-демократска партија током ове и идуће седмице организује низ догађаја. Трибина о економској политици владе Зорана Ђинђића планирана је за суботу, 16. март, а трибина о културној политици у Србији и стању у кинематографији и театру биће одржана у суботу, 23. марта, у Битеф театру.

Поводом годишњице јуче је представљена и књига „Политика и друштво. Расправе, чланци и есеји“, у издању Фондације др Зоран Ђинђић и Народне библиотеке Србије. Дело садржи текстове Ђинђића који су објављивани по периодичним публикацијама током осамдесетих, деведесетих и двехиљадитих година и у књизи су дати хронолошки. У њима се аутор бави актуелним друштвено-политичким питањима која сагледава у светлу догађаја из прошлости, истовремено их пројектујући у будућност.

Грађани ће, такође, на порталу www.zorandjindjiczivi.rs моћи да оставе поруке шта је њима значио Ђинђић.

Поводом деценије од Ђинђићеве смрти, протеклих дана се пригодним ауторским текстовима огласило више страних политичара и државника који су били његови пријатељи и сарадници.

setnja-za-zorana-2013-foto-beta-1363088993-281037
Неколико хиљада људи у Шетњи за Зорана

Присталице и чланови Либерално-демократске партије (ЛДП) кренули су данас, нешто пре 12 сати, у традиционалну „Шетњу за Зорана“, која се одржава у знак сећања на премијера Србије Зорана Ђинђића који је убијен на данашњи дан пре десет година.

Више хиљада људи, који су кренули испред седишта ЛДП у Симиној улици у Београду, предводе председник ЛДП Чедомир Јовановић, министар Расим Љајић, лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак, историчарка Латинка Перовић и други.

Планирано је да се колона на Теразијама сусретне са присталицама и члановима Демократске странке а да онда заједно, улицама Краља Милана и Кнеза Милоша, дођу до зграде Владе Србије. После полагања венаца, колона ће кренути ка Алеји великана где је Ђинђић сахрањен.

Велики број грађана носи руже и свеће које ће запалити испред зграде Владе Србије, на месту где је убијен премијер.

Супруга и син убијеног премијера Зорана Ђинђића, Ружица и Лука Ђинђић, обишли су данас његов гроб, непосредно пошто су првом демократском премијеру, на том месту, челни људи Демократске странке (ДС) и Либерално демократске партије (ЛДП) одали пошту и запалили свећу.

setnja-za-zorana-foto-tanjug-1363092578-281135Демократе положиле венце испред Владе Србије
Лидери ЛДП-а  Чедомир Јовановић, некадашњи члан ДС, и високи функционери ДС Борис тадић Бојан Пајтић и  Драган Ђилас, положили су венце испред Владе Србије, на месту где је убијен Зоран Ђинђић.

Јовановић је рекао да је ово прилика и за договор „не политика и политичара, већ свих нас који овде живимо“.

Он је навео и да данашњи дан подсећа да правда мора да буде задовољена, да су убице у затвору, али да је, како је поручио, данашњи дан доказ да правда није у потпуности задовољена.

„Мислим на политичку позадину 12. марта, на оне који нису спремни да преузму одговорност због околности које су створили и атмосфере у којој је постало нормално убити Зорана Ђинђића“, рекао је Јовановић.

 

(Танјуг)