Прочитај ми чланак

Вучић: Ову владу ће људи памтити по храбрости да се покрену реформе

0

Aleksandar_Vucic_nato srbija gladna srbija

БЕОГРАД – Председник Српске напредне странке и будући премијер Александар Вучић најавио је најопсежније мере штедње у јавној администрацији и јавним предузећима, поручивши да, ни под каквим претњама, неће пристати да се нерадницима даје новац грађана.

„Можете ме убити, вешајте ме на Теразијама, али не дам више народне паре да радите сат времена дневно“, поручио је Вучић на седници Главног одбора СНС свима који се неодговорно понашају према новцу који добијају из буџета

Он је нагласио да га не плаше претње синдикатима о штрајковима, јер ниједна држава не може да издржи то да у МУП-у 750 људи свакога дана буде сат времена на послу зато што су чланови некаквог синдиката и да раде за 150 хиљада месечно.

Према његовим речима, Србија није крава музара из које може да се наплати све што је некоме пало напамет.

„Нећу да уништавам будућност наше земље да бих испуњавао хирове или некога склањао са улица. Нема више блокада путева“, истакао је Вучић.

Недопустиво је, како је рекао, да јавна предузећа, којима је држава дала монополски положај, послују са губитком или скривају добитак од државе.

Зато ће, како је истакао, у јавна предузећа бити уведен професионални менаџмент, и више се неће догодити јединствени случај у свету да „Лутрија Србије“ или „Србијашуме“ послују са губитком.

„Добро је што је нама припао најтежи задатак али и највећа част. Неке политичаре будуће генерације неће памтити, али ову владу ће људи памтити по храбрости да се покрену реформе, због чињенице да у кампањи нисмо обећавали мед и млеко, зато што ћемо донети законе о раду, стечају, приватизацији, планирању и изградњи и све друго што смо обећавали, зато што ћемо јавна предузећа избацити из контроле министарстава па неће бити ничија партијска прћија“, рекао је Вучић.

Он је упозорио да више неће бити могућа тајна запошљавања у јавној администрацији мимо Владе Србије уколико постоји одлука да то не сме да се ради.

Вучић се осврнуо и на прегломазне возне паркове, огромне трошкове за одржавање и гориво, истичући да ће више од половине државних службених аутомобила завршити у гаражама или бити продато.

„Сада ћемо све комбинације да сечемо и сви ће да буду љути и незадовољни, али ја сам срећан због тога што тако правимо темеље нормалне и уређене државе“, рекао је Вучић.

 

Понуда социјалистима да уђу у владу

Лидер СНС Александар Вучић изјавио је данас да је социјалистима понудио да уђу у владу у складу с њиховом снагом, те да очекује њихову одлуку о томе.

Vucic Dacic'

„СПС сам понудио у складу са њиховом снагом, која је значајно мања него снага СНС, али имајући у види потребу да правимо Србију уједињења, а не подела, и показујемо да смо другачији од осталих, јер знам да нека друга партија да има 60 одсто, не би желела да види никог другог“, рекао је Вучић на седници Главног одбора странке.

Он је рекао да га је о свим другим решењима Председништво јуче обавезало да припреми сва решења како би та влада имала 17 чланова, била мала и ефикасна.

С комплетним саставом владе, како је навео, изаћи ће пред главни одбор 25. априла, кад ће се најпре СНС изјаснити о решењима, након чега би влада требало да буде формирана 27. априла.

„Многи ће бити незадовољни, али у малој влади не може да буде пуно министара из СНС, али вашим трудом можете да допринесете развоју Србије“, поручио је Вучић члановима Главног одбора и нагласио „да причама изокола и забијањем ножа“ неће помоћи.

 

Долазе тешка времена

Поводом критика које су већ почеле да пристижу на рачун његовог програма, Вучић је рекао да ће влада својим резултатима настојати да разувери и све оне који нису гласали за СНС на последњим изборима.

„Пред нама је веома тешко време и огромна одговорност, ја нисам спреман да проћердам подршку народа на свађу са политичким противницима. Нећу ни о коме лоше да говорим, пред вас износим програм а на народу је да процени да ли смо то морали да урадимо или ће лажи оних других бити убедљивије“, рекао је Вучић.

 

Од Србије направити пристојну земљу, макар наредне две године сви морали да трпимо

БЕОГРАД – Лидер Српске напредне странке затражио је данас подршку за тешке и болне реформе, како Србија не би доживела грчки сценарио и да над њом не би била уведена принудна управа.

На почетку седнице Главног одбора СНС он је поручио да зна да ће због мера које треба предузети сви бити љути, али да га то не интересује, јер од Србије треба направити пристојну земљу, здраве економије, макар „наредне две године сви морали да трпимо“.

„У данашњој Србији у којој нико, чак и мало ко од нас овде може да се подичи да је за суштинско спровођење реформи, наша оријентација мора да буде да је Србија испред СНС“, рекао је Вучић и додао да више неће бити ни испразних путовања по свету са којих се уз дебеле дневнице за Србију и њене грађане не донесе ништа.

Мораћемо, како је рекао, да се одрекнемо свести да можемо да чекамо да нешто падне с неба, а терет промена биће на свим грађанима, али пре свега на политичарима.

Додао је да очекује и данас на ГО безброј примедби како је већ тешко и плате су мале, али да жели „да народу покажемо да у битку идемо свим срцем, а не да народ испашта а ми да уживамо“.

Председништво СНС одлучило је јуче да уђе у коалицију са Савезом војвођанских Мађара и дало Вучићу и његовим сарадницима одрешене руке да наставе разговоре с представницима других странака, а све како би влада била изабрана до 27. априла.

СВМ неће имати министарско место у влади, али је вероватно да ће у влади бити лидер СПС Ивица Дачић, рекао је Вучић, а на питање да ли ће Дачић бити једини у влади из СПС, рекао је да ће наставити техничке разговоре, да је добро разумео његове идеје и да се нада да ће лидер социјалиста прихватити оно што му понуди.

У влади ће, рекао је он, бити пет или седам ванстраначких личности, а очекује и да ће у новој влади бити Кори Удовички, мада није прецизирао у ком ресору.

Коначну одлуку о изгледу нове владе донеће Главни одбор СНС 25. априла.

(Танјуг)